• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Azavak, hrt koga ne smete kažnjavati: Žestoko je vezan za vlasnika i porodicu i pati kad ostane sam u kući

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Iako njegovo zdravlje nije krhko, smetaju mu hladnoća i samoća, a bolest koja ga može namučiti zahvata njegova usta i kukove

  • 0
Pas azavak Foto: Shutterstock/Clara Bastian

Aristokratski graciozan dugonogi pas, spretan i elegantan lovac samo su neke osobine koje opisuju azavaka, vrhunsku rasu pasa poreklom iz doline Azavak u Africi čiji su pripadnici jurili gazele u Sahari pre sto godina. Ali koliko god izgledaju egzotično i prefinjeno, pitanje je koliko su bliski sa vlasnikom i kako se slažu sa decom? Da li ih je lako dresirati, ili će testirati vaše živce?

Šta treba da zna budući vlasnik azavaka pre nego što odluči da nabavi ovog psa koji nije jeftin?

Izgled azavaka, životni vek, težina i visina

Azavak pripada 10. FCI grupi u kojoj su hrtovi i veoma liči na dva srodnika po imenu slugi i saluki. Reč je o afričkom hrtu koji je dospeo do Evrope 1970. godine. Poreklom iz basena Srednjeg Nigera, iz Azavaka, azavak je vekovima pratilac nomada iz južne Sahare i star je oko 5 milenijuma.

Azavak ima kratka leđa i višu zadnjicu, dugu, tanku i vitku glavu, sa skoro ravnom lobanjom i blago iskošenim tamno obojenim očima. Njegove uši su trouglaste, visoko postavljene i vise duž obraza.

Ovog lepog psa zovu i tuareg hrt, tuareg slugi i južni saharski hrt. Azavak se smatra retkim hrtom i uzgajan je za lov na brzu divljač kao što su gazela i zec. Nije brz kao gepard, ali je i dalje deo najbrže rase pasa na svetu: njegova brzina dostiže 65 km na čas!

Azavak može da živi 12 do 15 godina: veličina mužjaka je 64-74 cm, a ženke 60-70 cm, dok je mužjak težak 20-25 kg, a ženka 15-20 kilograma.

Pas azavak Foto: Shutterstock/otsphoto

Azavak je lovac: on lovi male i srednje brze životinje i to je deo njegovog DNK, pa će ga prirodno privući kretanje. Zato zaboravite azavaka ako imate mačku, a želite da je zadržite.

Azavak traži svakodnevnu aktivnost (minimalno pola sata dnevno): ako džogirate ili vozite bicikl, on će biti izuzetno aktivan. Ukoliko ste statični, svakodnevno ga vodite u park da se istrči i zabavi. On je osetljiv na hladnoću: nema zaštitni sloj masti ili debelu dlaku, pa ćete morati da mu nabavite džemperić, koliko god vam to mondenski zvučalo, jer su zdravlje i dobrobit vašeg ljubimca ipak na prvom mestu.

Temperament i inteligencija azavaka

Azavak je nezavisan pas koji je žestoko vezan za svog vlasnika. Ima snažan karakter koji zahteva dobro i rigorozno vaspitanje od najranijeg uzrasta. Energičan je, ali i nežan sa svojom porodicom. Veoma je sumnjičav prema ljudima koje ne poznaje, što ga čini odličnim izborom za čuvara. Kao aktivan i izdržljiv pas više odgovara sportski nastrojenom vlasniku.

Pas azavak Foto: Shutterstock/Olga Aniven

Da li je azavak dobar izbor za porodicu

Odanost azavaka vlasniku i porodici je neverovatna. Ako ne poznajete ovog psa, biće rezervisan prema vama, ali kad zadobijete njegovo poverenje, imaćete odanog, doživotnog ljubimca. Azavak štiti sve članove svog čopora, bilo da su na dve ili četiri noge. Ipak, najbolje je naviknuti mladog azavaka da se druži sa drugim životinjama kako bi naučio da ih ne juri (mačke, zečeve, itd.) i da ih smatra članovima svoje porodice.

On će se dobro slagati sa malim kućnim ljubimcima u zatvorenom prostoru, ali može da zaboravi da su mu prijatelji ako ih vidi napolju u trku. Sigurno je da azavak neće oklevati da juri nepoznate mačke ili druge male krznene životinje, pa ga uvek treba voditi na povocu. Imajte na umu da bi period prilagođavanja mogao biti još teži ako dovedete nove životinje u dom u kome živi odrastao azavak.

Ishrana, aktivnost i obuka azavaka

Navikao na ekstremne uslove, azavak nije izbirljiv kada je u pitanju hrana koja treba da bude kvalitetna, raznovrsna i prilagođena uzrastu psa, zdravstvenom stanju i fizičkim aktivnostima. Azavak ne treba da dobija previše proteina.

Iako je azavak nezavisan, on ceni društvo vlasnika. On je atleta i mora mnogo da vežba, uz nekoliko šetnji dnevno na velikim prostorima za istrčavanje. Ne treba da ostaje dugo sam, jer će postati trom, gojazan i pokazivati potencijalno destruktivno ponašanje.

Azavak je istovremeno osetljiv i nezavisan, pa ga ne treba primoravati na svakakve aktivnsti. On ume da bude nadmen i neposlušan, pa njegova obuka mora početi od uzrasta šest nedelja. Budite strpljivi, pažljivi i dosledni. Azavak odlično pamti i veoma je inteligentan, tako da će brzo shvatiti šta se od njega očekuje. Važno je da se navikne na buku i ulicu dok je mlad. Ne voli da bude vezan i zaključan.

Nastojte da sa azavakom izgradite odnos pun poverenja. Najvažnije je da nikad ne koristite silu i kaznene metode da biste ga naveli da vas sluša.

Pas azavak Foto: Shutterstock/Kaviyas Gallery

Nega i zdravlje azavaka

Što se tiče nege, azavakova kratka dlaka ne zahteva posebnu negu osim češljanja jednom nedeljno. Kad je u pitanju njegovo zdravlje, to je robustan pas koji se ne razboljeva lako. Međutim, nije imun na neke zdravstvene probleme, u vidu displazije kuka i nadimanja. Minimalne zdravstvene tegobe zadavaće mu hladnoća, hipotireoza, napadi i nadimanje, a ozbiljnim problemima se smatraju displazija kuka, spondiloza i žvakaći miozitis (stanje zbog koga je psu veoma bolno da otvori usta).

Azavak ima veće srce u odnosu na njegovu telesnu težinu i to je povezano sa genetikom. Ovo je jedan od razloga zašto je azavak dobar trkač: njegovo srca sa svakim otkucajem pumpa više krvi, a ima i više crvenih krvnih zrnaca u krvi što nije slučaj sa drugim rasama hrta.

(Pangovet/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Da li ste ikada videli elegantniju kerušu? Njoj bi mnoge dame pozavidele na savršenoj frizuri

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari