• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Beluski, mešanac belgijskog ovčara i sibirskog haskija: Pas koji će ustuknuti samo pred čvrstom rukom vlasnika

B. P.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Mentalno i fizički izdržljiv, odan porodici prema kojoj je često previše zaštitnički nastojen, ne voli da se dosađuje, ponekad pati od alergija

  • 0
Beluski Foto: Shutterstock/Robin Dessens

Beluski je prelepi mešanac belgijskog ovčara malinoe i sibirskog haskija, dva psa izuzetne mentalne snage i izdržljive fizičke konstitucije, visine od 58 do 63 cm i težine od 20 do 30 kg. Ovaj pas nažalost ima nešto kraći životni vek (10 do 12 godina, prema nekim podacima živi 8-10 godina), a boja njegove dlake je crna, smeđa, crvena, bela i smeđa.

Pas beluski je odličan izbor za aktivne porodice i avanture na otvorenom, a temperament ovog odanog i inteligentnog psa je energičan i uvek budan.

Beluski je mešanac belgijskog ovčara i hibirskog haskija i može imati recesivni gen plavih očiju. I sibirski haski i belgijski malinoa nazvani su po zemljama svog porekla: oni su telesno slični, ali je malinoa veći.

Njegova dlaka traži četkanje nekoliko puta nedeljno. I malinoa i haski imaju duplu dlaku, što znači još više tragova na vašoj odeći i nameštaju. Svakodnevno četkanje bilo bi idealno. Slaba tačka ovog psa su uši, pa ih treba svakodnevno pregledati i održavati čistim.

Temperament i inteligencija beluskog

Beluski je odličan učenik u specijalizovanoj obuci, jer je veoma pametan, agilan i poseduje mnoge veštine. Njegova inteligencija ponekad može biti "kamen" spoticanja, jer će mu u nekim momentima biti mnogo dosadno, pogotovo ako ne dobije zadatke od vlasnika. I haskiji i malinoe su uzgajani za težak rad, pa uživaju ako imaju čime da se zabave, čak i ako je to samo žvakanje najnovije igračke.

Neaktivnost ovog psa može mu obezbediti mnogo prostora za nestašluke. Beluski može da bude veoma destruktivan ukoliko ne nađete način da kanališete njegovu bezgraničnu energiju. Beluski ima žeđ za znanjem, tako da ga možete mnogo čemu naučiti. On može da postane fantastičan čuvar, radni pas i drug u aktivnostima. Čak iako pogrešite u odnosu prema njemu, oprostiće vam, jer poštuje prijateljstvo koje imate. Beluski može da bude razigran ili će biti povučeni stoik, u zavisnosti od toga čiji geni u njemu prevagnu: haski je spremniji za zabavu, dok je malinoa ozbiljniji.

Beluski Foto: Shutterstock/Robin Dessens

Da li je beluski dobar izbor za porodicu

Beluski dobro funkcioniše u porodici ako je na vreme i pravilno vaspitan i socijalizovan. Ako je beluski nestašan i svojeglav, poput haskija, on će zadavati glavobolju vlasnicima koji nisu spremni da se suoče sa  izazovima vaspitavanja psa. Iako se obično dobro slaže sa decom, uvek treba nadgledati njihovu igru. Beluski je poprilično veliki pas i može da bude hiperaktivan, pa su obaranje dece ili nenamerno gruba igra česte.

Beluški su fantastični drugovi u igri, prijatelji u trčanju i saputnici u avanturama. Ako vaša porodica ima aktivan način života, ovi psi će se savršeno uklopiti.

Pas beluski je zaštitnički nastrojen prema domaćinstvu i ljudima u njemu. On obožava svoju porodicu i veoma ozbiljno shvata ulogu pasa čuvara. Ni za živu glavu neće propustiti kucanje na vratima ili stranca koji prolazi. Možda ćete primetiti da je uvek na oprezu i čeka da nešto šušne ili se pojavi bilo kakva potencijalna pretnja.

Kako se beluski slaže sa drugim kućnim ljubimcima

Kada su u pitanju drugi psi, druženje beluskija s njima može da bude pogodak ili promašaj: ako su odgajani sa drugim psima u istom domaćinstvu, obično će se dobro slagati. Haski je društveniji jer je čoporski nastrojen, ali malinoa može da bude selektivniji prema psima drugarima. Kada je u pitanju teritorijalna ili istopolna agresija, sterilizacija ili kastracija ponekad mogu rešiti problem.

Ako imate mladog beluskija, izložite ga svim situacijama i životinjama, kako bi se rano navikao na njih. Međutim, neki beluskiji nikad se neće navići na dobre odnose sa stokom, glodarima i drugim malim kućnim ljubimcima, čak i mačkama. Pošto je beluskiji neverovatno brz i moćan, budno nadgledajte svaku interakciju sa manjim životinjama (čak i ako deluje da se dobro slažu), jer je dovoljna sekunda za nesreću.

Ishrana i zdravlje beluskija

Beluski puca od vitalnosti, a njegova ishrana treba da mu pomogne da nadomesti energiju koju svakodnevno troši. Visokokvalitetna ishrana bogata proteinima, kalorijama i ugljenim hidratima je od suštinskog značaja. Za podsticanje apetita beluskija koji se hrani granulama možete da ponudite vlažnu hranu kao preliv: ona psu obezbeđuje dodatnu hidrataciju i pojačava sadržaj proteina. Kada su u pitanju grickalice i poslastice, ponudite mu sveže voće ili povrće, dehidrirano meso ili komercijalne poslastice za pse.

Belgijski ovčar malinoa i sibirski haski su prilično zdrave rase. Međutim, beluski može da "preuzme" zdravstvene tegobe bilo kog roditelja, što otvara širok spektar potencijalnih problema. Ipak, ne znači nužno da će imati bilo kakve zdravstvene tegobe. Manji problemi su alergije na koži (uzročnici su hrana, okolina ili alergijski dermatitis na buve) i nedostatak cinka koji povećava podložnost infekcijama i dovodi do abnormalnog metabolizma joda. Ozbiljnije zdravstvene probleme treba tražiti u hipotireozi (nedovoljna proizvodnja tiroidnih hormona), problemima sa kukovima i zglobovima (displazija kukova i laktova su uobičajene kod većih rasa), a ponekad se javljaju epilepsija i panus (problem sa rožnjačom).

Beluski Foto: Shutterstock/Robin Dessens

Aktivnost i obuka beluskija

Beluskima dan propadne ako nemaju najmanje 2 sata aktivnosti. Ovi psi ne sagorevaju svoju energiju šetnjom, već treba da trče, skaču, igraju interaktivne igre ili učestvuju u aktivnostima agilnosti. Ako volite da džogirate ili uživate u prirodi, beluski može da vas prati u svakom trenutku. Ovi psi moraju da budu napolju, stoga nisu najbolji izbor za život u stanu. Potrebno im je puno prostora da istroše nagomilanu energiju i potrebno je ograditi prostor u kome borave napolju, kako ne bi skakali ili kopali tražeći izlaz. Mentalna stimulacija beluskija je jednako važna kao i fizička aktivnost.

Ovaj pas je pravi sunđer za upijanje znanja i nećete imati problema s tim da ga naterate na časove obuke. Jedini problem će biti da ga privolite da mirno sedi, uglavnom dok je mlad. Ovaj pas dobro reaguje na nagrade i poslastice prilikom učenja, ali mu je potrebna čvrsta ruka i još čvršći karakter, jer voli da se ponaša kao vođa.

Izbor mužjaka ili ženke beluskija

Iako svaki beluski imati svoju ličnost uprkos polu, neke osobine ženke ili mužjaka mogu vam više odgovarati. Ženke su više zaštitnički nastrojene prema porodici, a mužjaci su teritorijalniji. Oba pola mogu da ispolje istopolnu agresiju: ako imate više pasa ili planirate da dovedete novog ljubimca, najbolje je nabaviti ljubimca suprotnog pola. Mužjak beluskija sazreva sporije od ženke. Što se tiče treninga, ženke su spremnije za saradnju, ali ni mužjaci ne zaostaju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Proglašenje pobedničkih pasa sa Šeste specijalke belgijskih ovčara

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari