• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Roterman, žestok pas čvrste volje: Dobar đak i ljubimac, ali ne kod svakog učitelja i svih vlasnika

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Odan porodici do srži, nežan prema deci i toliko zaštitnički nastrojen da će obilaziti oko kuće kako bi se uverio da porodici ne preti nikakva opasnost

  • 2
Roterman Roterman Foto: Shutterstock/Gregory Culley

Roterman je moćan i veliki pas koji ne može da bude ljubimac svakog vlasnika, jer traži osobe jakog karaktera i nesalomive volje koje će ih pravilno vaspitati, obučiti i socijalizovati. Ovaj pas je hibrid nastao ukrštanjem dobeman pinčera i rotvajlera. Sa visinom od 60 do 70 cm i težinom od 30 do 60 kg, roterman je pas koji nije za svaki dom. Njegov životni vek je kraći u odnosu na mnoge rase pasa, ali je tipičan za velike pse i iznosi od 9 do 12 godina.

Roterman se viđa u četiri boje: krem, žutoj, braon i crnoj. On je pogodan za samouverene, iskusne vlasnike, aktivne porodice, porodice sa decom i drugim kućnim ljubimcima, a karakter mu je lojalan, privržen, zaštitnički nastrojen i nadasve dominantan.

Roterman je najbolji za vlasnike koji samouvereno rukuju velikim psima sa mogućim agresivnim tendencijama, ukoliko ih pravilno ne obuče ili ih ne dresiraju.

Sve dok je odgajan, obučen i iskreno voljen, roterman će biti divan pas čuvar koji izgleda žestoko, ali u sebi čuva ljubav i naklonost.

Štenci rotermana su prijateljski raspoloženi, odani i zaštitnički nastrojeni. Oni su izuzetno inteligentni, rado prihvataju obuku i ističu se u obuci poslušnosti i drugim vrstama psećih sportova. Međutim, ne treba zaboraviti da oni imaju izuzetno jaku volju i zahtevaju samouverenog, iskusnog vlasnika koji će im pružiti doslednu obuku i odrediti granice.

Pas rotvajler, doberman Foto-kolaž: Shutterstock

Temperament i inteligencija rotermana

Roterman je impresivan pas, sa zastrašujućim stavom koji može da zabrine i odvrati buduće vlasnike od nabavka ove rase. Intenzivna boja njihovih ćilibarskih očiju takođe može biti pomalo neprijatna, ali to ne treba da bude odlučujući faktor prilikom nabavke psa, jer je roterman ujedno i nežan i privržen pas. On je neverovatni atleta koji najčešće nasledi "liniju" roditelja dobermana.

Roterman je pas koji uvek i svuda pobeđuje, ali ima meku i čvrstu stranu ličnosti: svaki pas ove rase će jednom u životu pokazati tvrdoglavost, što treba imati na umu i biti strpljiv prema njemu tokom treninga. Ovi inteligentni psi su takođe prilagodljivi različitim klimatskim uslovima.

Da li je roterman dobar izbor za porodicu

Roterman je iznenađujuće dobar u ophođenju sa decom. On je odan do srži i uvek će osećati odgovornost da zaštiti sve članove porodice u kući. Ako imate ovog psa, verovatno ćete primetiti da će obilaziti kuću da bi proverio da li je sve na svom mestu i da bi se uverio da vam ne preti nikakva opasnost. Ne morate da brinete da će napasti nekoga koga smatra odgovornim za pretnju osim ako se ne oseti isprovociranim ili primoranim da to učini.

Da li se roterman dobro slaže sa drugim kućnim ljubimcima

Roterman će se odlično slagati sa drugim kućnim ljubimcima i životinjama pod uslovom da je socijalizovan od najranijeg uzrasta. On ima relativno visok nagon plena, dobro je držati ga podalje od manjih životinja ili ih pažljivo i polako upoznavati.

Roterman Roterman Foto: Shutterstock/Gemma Fletcher

Ishrana, aktivnost, nega i zdravlje rotermana

Roterman je aktivan i mišićav pas kome su potrebni obroci puni proteina i vitamina, posebno ako aktivno vežba. Trebalo bi da se hrane visokoproteinskom hranom za aktivne pse, u količini od tri dnevne porcije. Rotermanu je potrebno dosta aktivnosti (oko sat i po dnevno) da bi bio u dobroj formi. Ako ne vežba dovoljno, može da postane destruktivan i nekooperativan tokom treninga. Roterman je jak i izdržljiv i uživaće u planinarenju, plivanju i dugim šetnjama.

Održavanje nege rotermana je relativno lako, jer ima kratku dlaku, pa je dovoljno četkanje najmanje jedanput nedeljno.

Ali, kad je u pitanju zdravlje, roterman ima gene dobermana i rotvajlera koji imaju mnogo zdravstvenih problema, mada su hibridi manje bolešljivi od roditelja. Vlasnik treba da proveri zdravstveno stanje rotermana prilikom nabavke, kod odgovornog odgajivača koji obavlja genetske i druge zdravstvene testove kako bi proverio zdravlje roditelja i njihovih potomaka. Od manje ozbiljnih zdravstvenih tegoba rotermana navode se Voblerov sindrom, albinizam, narkolepsija, alopecija i alergije, dok se ozbiljni zdravstveni problemi pojavljuju u vidu srčanih problema, nadimanja, Von Vilebrandove bolesti, raka kostiju, hipotireoze i displazije zglobova.

Roterman izgleda surovo i žestoko, ali je velika dobrica i neverovatno lojalan: kad vlasnik počne da izgrađuje odnos sa njim i veže ga za sebe pravilnim vaspitanjem i obukom, roterman će biti odan i zaštitnički raspoloženi prijatelj do kraja života.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dotur Luigi Hecim i AI

    20. april 2024. | 17:23

    Најжешћи, најпаметнији и најопаснији пас је мешанац Питбула и Ротвајлера : Можда ће (ноћном) провалнику, ако га изненада пробуди кад најбоље спава, случајно 'откинути' ногу, али ће је одмах и вратити ! 'Алергичан' је на (ноћне)провалнике ! Иначе, мој пас мешанац је толико расан да има и буве с'педигреом ! (Dotur Luigi(Hecim) & AI)

  • Žika

    20. april 2024. | 08:58

    Више је него јасно да ће се пси ове расе врло често тј. најчешће налазити у рукама неодговарајућих власника (нисмо сви искусни полусупермени), па свима који овог пса сретну на улици предлажем да буду мањи од маковог зрна. Такво понашање биће по вољи и власника пса.