• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Či apso, hibridni pas sa telom lase i mozgom čivave

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iako pomalo nepredvidiv i mrgudan, pas čiji su roditelji čivava i lasa apso je druželjubiv i zabavan i trudi se da ugodi vlasniku i porodici, a ako vas naljuti, verujte da će biti tužan i ljut na samog sebe

  • 0
Či apso Či apso Foto: Shutterstock/Valeria Plusnina

Či apso, poznat i kao lasa či, predstavlja rasu nalik plišanom medvedu koji ima divan temperament, razigran je i lojalan što ga čini dobrim izborom za porodice koje prvi put žele da u dom dovedu psa. On nije prezahtevan ni u jednom pogledu, ali ono što mu treba su ljubav i pažnja. Či apso je hibridni mešanac čivave i lasa apse i ima kombinaciju inteligencije i oštroumnosti oba roditelja. Gustu dlaku nasledio je od lasa apse i retko kad dobije kraći dlačni pokrivač čivave.

Visina či apse je 15 do 30 cm, težina 4, 5 do 10 kg, a životni vek 12 do 15 godina. Dlaka či apse može da bude bela, braon, krem, pšenična i crna. Ovaj mališan je pogodan za aktivne porodice i za prve vlasnike, jer je odan, pun ljubavi, prijateljski nastrojen i zabavan.

Temperament i inteligencija či apse

Či apso je prilagodljiv pas koji više od svega uživa u svojoj porodici. Želi da udovolji i biće tužan ako vas naljuti ili uznemiri, pa rado i brzo prihvata obuku. Či apso može biti pomalo nepredvidiv, jer nasleđuje karakter često mrzovoljne čivave koja želi da dominira, ali i prijateljsko raspoloženje lasa apse koji je tih, budan i oprezan. Obe roditeljske rase su zaštitnički raspoložene. Či apso je dobar izbor za porodice, čak i one sa malom decom, jer mu je telesna konstitucija izdržljiva, pa ne treba previše brinuti prilikom njegove igre sa decom, ali ih svakako treba nadgledati.

Či apso ume da bude veoma dobar prijatelj drugim psima i mačkama u domaćinstvu.

Čivava i lasa apso Foto: Pixabay

Ishrana, aktivnost i obuka či apse

Iako je mali, či apso je mišićav i potrebna mu je dobra proteinska ishrana, pogotovo ako je aktivniji. Ovom psu su neophodne i dovoljne količine sveže vode.

Či apso je rastom mali, ali nije previše aktivan, mada mu je potrebno najmanje pola sata dnevne vežbe i šetnje. Svaki duži boravak u prirodi znači dodatno opterećenje za njegove male noge i "udar" na njegovu izdržljivost.

Obuka či apse treba da bude usmerena na jačanje njegovih pozitivnih osobina. Ovaj pas se lako obučava, mada u slučaju nasleđivanja čivavinog temperamenta, može doći do njegove nekooperativnosti. Preterano maženje i prezaštićenost či apse neminovno vodi u anksioznost odvajanja što dalje izaziva ujedljivost i prekomerno lajanje. Socijalizacija i uvođenje u sve vrste okruženja od najranjeg uzrasta su neophodni da bi im se dalo vremena za druženje.

Či apso Či apso Foto: Shutterstock/Valeria Plusnina

Nega i zdravlje či apse

Či apso nasleđuje dugu čvrstu dlaku roditelja lase apse, i potrebna mu detaljna nega najmanje jedanput sedmično, kao i odlazak grumeru svakih 4 do 7 nedelja. Kupanje je neophodno samo ako se pas veoma zaprlja, jer ima osetljivu kožu. Potrebno je brinuti o njegovoj dlaci, ali i zubima i noktima.

Či apso je relativno zdrav pas, ali obratite pažnju na pojavu određenih oboljenja, pogotovo u starosti. Manje problematične tegobe koje mogu da zadese či apsu su alergije i trešnjino oko, dok su ozbiljnije hipoglikemija, oboljenje bubrega i kolaps traheje.

Či apso je trenutno priznat samo u registru "dizajnerskih" rasa. To je sasvim nova rasa, nastala kasnih 90-ih godina prošlog veka, ali prema statističkim podacima, či apse su se dovoljno ustalile da mogu biti priznate standardom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari