• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Biglmatinac: Pas čije "izmiksano" ime zvuči pomalo nezgrapno, ali kao ljubimac izgleda baš simpatično

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

On je nastao ukrštanjem bigla i dalmatinca i živi kraće u odnosu na mnoge rase, ali će njegov vlasnik uživati u temperamentnom ali poslušnom prijatelju pomalo tvrdoglave i prijateljske naravi

  • 0
Mešanac bigla i dalmatinca Foto. Shutterstock/Sutiwat Prutthiprasert

Biglmatinac je interesantan pas koji je stvoren ukrštanjem bigla i dalmatinca. Poreklom iz SAD, ova rasa je nova, ali brzo postaje popularna među ljubiteljima pasa. Ovo je aktivan, razigran pas koji voli da provodi vreme sa mladim i starijim članovima svoje porodice.

Sa visinom od 40 do 50cm i težinom od 15 do 25 kilograma, biglmatinac koji se viđa u beloj, crnoj, smeđoj, pegavoj i žutoj boji je dobar izbor kućnog ljubimca kako za kuću sa dvorištem, tako i za stan. Njegov životni vek nije preterano dug - od 10 do 12 godina - ali ćete u tom vremenu imati izuzetnog četvoronožnog druga koji je pametan, zabavan, pažljiv, društven i dobar u odnosima sa decom i drugim životinjama. Ipak, treba računati na njegovu tvrdoglavost i osetljivost, pa u interakciji s njim treba biti strpljiv ali karakteran i prijateljski raspoložen.

Biglmatinac je veoma aktivan pas koji je sklon prekomernom komunikativnom lajanju što ga čini neprikladnim za život u malom stanu. Kuća sa dvorištem idealna je za ovog psa koji obožava da trči.

Temperament i inteligencija biglmatinca

Biglmatinac je pametan i odan pas koji voli da provodi vreme sa članovima porodice. On poštuje sve ljude i strpljiv je u ophođenju, ali ipak ima tone energije. Kao štene je izuzetno razigran i odličan drug za decu. Kako raste, postaje nezavisniji i smireniji, ali i dalje ima veliko poštovanje prema svima u porodici. Ovaj pas ne voli da ostane sam u kući i treba da živi u okruženju u kome će neko uvek biti uz njega. Ako nema dovoljno aktivnosti, može da ispolji destruktivnost, ali neće pokazivati agresiju.

Iako je veoma prijateljski raspoložen, biglmatinac je i tvrdoglav, a kad odraste ima jaku volju, pa sa obukom ovog psa treba otpočeti u najranijem uzrastu.

Da li su ovi psi dobri za porodice

Biglmatinac je odličan porodični pas koji podjednako voli decu i odrasle. On je lojalan, privržen, pažljiv i društven. Većina biglmatinaca je razigrana, ali neće preterati u tome, što će smanjiti mogućnost povređivanja tokom igre sa decom. Ova miks rasa zna da "uspori" i da se opusti kada to vreme zahteva.

Da li se ova rasa slaže sa drugim kućnim ljubimcima

Biglmatinac se uglavnom dobro slaže sa drugim psima, ali takav treba da bude i sa psima van svog domaćinstva. Trebalo bi da posećuje parkove za pse, plaže i druge terene gde može da upozna pse. Ovaj pas je prirodno samouveren i obično se ne ponaša stidljivo ili plašljivo u blizini drugih pasa, tako da početak procesa socijalizacije ne bi trebalo da bude težak. Ovaj pas može biti sjajan drug sa mačkama, ali to zavisi od njihovih karaktera i nagona za plenom. Biglmatinca uvek treba nadzirati kada provodi vreme sa drugim životinjama sa kojima nije navikao da živi.

@boobarutech #dalmationmix #bestfriend #goodestboy #goodboi #beagledalmation ♬ original sound - bassfish2007.1

Ishrana i aktivnost biglmatinca

Kao pas srednje veličine sa visokim nivoom energije, biglmatinac treba da jede kvalitetnu komercijalnu vlažnu ili suvu hranu bogatu proteinima, bez soje i kukuruza, u vidu dva ili tri obroka tokom dana. Biglmatinac može da bude sklon pojavi kamenja u urinarnom traktu, kao i dalmatinci, pa mu treba davati druge proteinske opcije kao što su piletina, govedina i ćuretina. Može mu se ponuditi i poneka poslastica, bilo komercijalna ili domaća. Biglmatinac može da pokaže izbirljivost u pogledu vode koju pije, pa mu uvek treba davati svežu čistu vodu.

Biglmatinac mora da bude svakodnevno aktivan, u suprotnom će njegova nagomilana energija dovesti do pojave destruktivnosti, anksioznosti i neposlušnosti. Njegove aktivnosti treba da budu u obliku hodanja, trčanja, planinarenja, igre hvatanja, plivanja i agilnosti. Ovaj pas treba da provodi vreme i u njuškanju, istraživanju i igranju u dvorištu.

Nega i zdravlje biglmatinca

Biglmatinac ima kratku dlaku koja se ne mrsi i ne prlja preterano, pa se ovaj pas lako neguje. Potrebno im je četkanje jedanput mesečno kako bi se uklonila mrtva dlaka. Njih ne treba šišati, a kupanje im je potrebno samo ako se preterano isprljaju. Uši biglmatinca su im slaba tačka i zadržavaju nečistoću, pa ih treba čistiti mekom, vlažnom krpom jednom nedeljno. Podrazumeva se oralna higijena, a nega noktiju ponekad je potrebna.

Biglmatinac može da nasledi razne zdravstvene tegobe od roditelja dalmatinca i bigla. Redovne kontrole su od velikog značaja. Manje ozbiljna oboljenja ovog psa su slabiji sluh, alergije i infekcije oka i uha, a ozbiljnije su bolest intervertebralnog diska, epilepsija, hipotiroidizam, displazija kuka i urolitijaza.

Mužjaci biglmatinca su malo veći i imaju veći nagon za plenom od ženki. Međutim, generalno gledano, i mužjaci i ženke imaju isti temperament.

Da li znate da biglmatinci koriste uši za njuškanje? Kada su im njuške usmerene ka zemlji, njihove uši stvaraju vazdušna strujanja koja raspršuju mirise da bi ih pas lakše osetio.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari