• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ba šar, čuvar kratkih nogu i oštrog uma

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je odan i privržen, on je inteligentan i tvrdoglav i ako poželite da ga sami obučavajte, budite dosledni i ne dopustite da nanjuši vašu slabu tačku

  • 0
Ba šar Ba šar Foto: Shutterstock/Enbrunner

Ba šar, poznat pod nadimkom "morž", pripadnik je rase nastale ukrštanjem baseta i šar peja: to je kratkonogi pas zbijenog tela, sa velikom glavom i smeđom, naboranom kožom koji nije uzalud dobio nadimak po morskom sisaru. Njegov životni vek je do 9 do 12 godina, a boje u kojima se viđa su: bela, trobojna, žuta, smeđe-bela, pegava, crna...

Ba šar je dobar izbor za aktivne vlasnike, voli prostrane otvorene domove i porodice sa starijom decom. Iako je rezervisan, ba šar je odan, inteligentan, budan i privržen životni prijatelj.

"Morž" je simpatičan i razigran, tvrdoglav i budan i neverovatno radoznao da zna šta se dešava u njegovoj okolini, pa je zbog toga izuzetan čuvar doma i porodice, piše Dogster.

Ba šar je relativno zdrav pas, iako se ne zna mnogo o bolestima kojima je podložan. Ba šara mogu mučiti manji zdravstveni problemi kao što su: displazija kuka, problemi sa očima i tegobe sa varenjem, a kad je reč o ozbiljnim stanjima, obratite pažnju na luksaciju patele, nadimanje, gojaznost i hipertireozu.

Ovom psu je potrebna umerena količina aktivnosti, ali će biti veoma srećan ako se samo izležava na kauču. Ba šar je nepoverljiv prema strancima ali to se može regulisati dobrom socijalizacijom.

Doslednost u obuci - vaspitanju i socijalizaciji - ključ je uspešnog treninga ba šara koji dobro savladava časove grupne obuke, ali ako planirate da ga obučite sami, naoružajte se poslasticama. Ne zaboravite da budete samouvereni, jer ne daj bože da vam ba šar otkrije slabu tačku!

Ba šar nije toliko popularan pas, jer nije dovoljno poznat. O njemu će ljubitelji više saznati u bliskoj budućnosti, pogotovo zbog činjenice da su karakteri roditeljskih rasa - baseta i šar peja - uveliko dobro poznati. Dosadašnja iskustva ba šara u ophođenju sa malom decom nisu zadovoljavajuća. S druge strane, on je generalno razigran i dobar čuvar, društven je i voli da provodi vreme sa ljudima, iako je prema svima oprezan.

Ba šar Ba šar Foto: Shutterstock/Enbrunner

Jedan ba šarov roditelj je baset, pa je logično da će "morž" uživati u praćenju i lovu malih životinja: ovo treba imati na umu ako poželite da ga dovedete u dom u kome držite male kućne ljubimce.

"Morža" češljajte dva puta nedeljno, ali ga ne kupajte prečesto, kako mu se koža ne bi sušila.

Jedina velika razlika između mužjaka i ženke ba šara je u njihovoj veličini: mužjaci su nešto veći  i tvrdoglaviji od pripadnica "nežnijeg pola".

Zanimljivo je da ovaj pas ima još neke nazive: osim ba šara i već spomenutog "morža", poznat je i kao šarp aset i mini valrus. Još jedna zanimljivost u vezi sa ba šarom je njegova aktivnost: iako roditeljske rase - baset i šar pej - ne "izgaraju" za vežbom i treninzima, "morž" voli da se šeta i igra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari