• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Od milošte ga zovu kuiker, na maternjem jeziku je "kooikerhondje" i jedan je od najboljih malih lovaca

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mali holandski pas za lov ptica na vodi je osetljiv i oprezan prema strancima, a njegova najznačajnija karakteristika nalazi se na ušima

  • 0
Kooikerhondje - mali holandski pas za lov vodenih ptica Kooikerhondje - mali holandski pas za lov vodenih ptica Foto: Shutterstock/Michal Hurnik

Naziv "kooikerhondje" na prvu "ruku" podseća na neki severnjački specijalitet, ali je ovo pojam koji je daleko od hrane i odnosi se na psa tipa španijela. Sa holandskim korenima i prepoznatljivom belom i narandžastom (ili crvenom) dlakom, ovaj sportski pas prijateljske prirode zove se i mali holandski pas za lov ptica na vodi. Vekovima je bio pouzdani pratilac lovaca na patke, ali je danas majstor psećih takmičenja i simpatičan porodičan pas iz VIII FCI grupe u kojoj su i retriveri, cunjavci i psi za vodu.

Ako se nekome dopada ovaj pas, ali ima poteškoće da kaže njegovo originalno ime, sasvim dovoljno će biti i "kuiker". Ovaj pas je osetljiv i oprezan prema strancima, a njegova najznačajnija karakteristika nalazi se na ušima: to su duge crne dlake koje se zovu još i minđuše. Kuiker je u lovu neprimetan, strpljiv i oprezan i mami vodene ptice repom u obliku peruške.

Kooikerhondje - mali holandski pas za lov vodenih ptica Kooikerhondje - mali holandski pas za lov vodenih ptica Foto: Shutterstock/Lisjatina

Istorijski podaci, izgled i temperament kuikera

Kuiker je sportski pas koji vodi poreklo od španijela. U Holandiji, odakle kuiker potiče, bila je uobičajena praksa da se prave veštačka jezerca sa mamcima za patke, a lovci su koristili mrežu ribnjaka da bi populacije ptica učinili pristupačnijim i lovili cela jata. Ozbiljniji razvoj rase počeo je tek kad joj je zapretilo izumiranje, kasnih 30-ih godina 20. veka. Za opstanak rase zaslužna je baronica fon Hardenbruk van Amerstol, koja je 1939. godine u severnom delu Holandije pronašla jednog psa tipa kuiker, po imenu Tomi, i pažljivim uzgojem sa sličnim psima, pokrenula je odgajivačnicu Valhala, koja je uzgajala rasu do 1976. godine, a potom se broj odgajivača proširio po svetu.

Visina kuikera je između 35 i 40 cm, a njegov životni vek je od 12 do 15 godina. Dlaka mu je ravna, srednje dužine sa zapercima na ušima, nogama i repu i viđa se u osnovnoj beloj boji sa mrljama u rasponu od narandžaste do tamnocrvene boje.

Kuiker je budan, inteligentan, energičan, odan, aktivan pas, veran je i dobroćudan, samouveren i privržen porodici, posebno mladim i aktivnim ljudima. Spreman je za avanturu svakog dana u nedelji i voli da bude mentalno i fizički angažovan. Često je oprezan prema strancima, ali brzo sklapa prijateljstvo i dobro se snalazi u domovima sa drugim kućnim ljubimcima.

Nega, aktivnost i obuka kuikera

Pravi sportski pas, kuiker ima prijatan i lagodan temperament u kući i odlučan stav na terenu. On je neumoran i budan u lovu, a u domu pažljiv i lojalan porodični pas koji ne podnosi grubosti i loš pristup.

Kuiker je biti srećan i zdrav ako je svakodnevno izložen aktivnostima: iako je prilagodljiv i uživa u laganoj šetnji, potrebna mu je energična aktivnost i mentalna stimulacija. Osim hodanja, trčanja i planinarenja, kuiker uživa u ronjenju i agilitiju.

Kooikerhondje - mali holandski pas za lov vodenih ptica Kooikerhondje - mali holandski pas za lov vodenih ptica Foto: Shutterstock/nordicfotos

Njegova dlaka ne traži previše nege, jer je vodootporna i ne prlja se često, pa je dovoljno da ga očetkate jednom nedeljno i povremeno okupate.

Kao i druge španijel rase, kuiker voli da bude dominantan. Dobra obuka će postaviti psa na njegovo mesto u domu i osigurati mu osećanje sigurnosti. Pošto je oprezan prema nepoznatim ljudima, treba ga od ranog uzrasta izlagati susretima sa strancima, u šetnji i drugim prilikama, što će mu pomoći da se dobro prilagodi društvu.

Zdravstveni problemi i ishrana kuikera

Iako kuiker ima duži životni vek od drugih pasa srednje veličine, ograničeni genetski "fond" na početku 20. veka doprineo je pojavi određenih zdravstvenih problema, kao što su: katarakta, epilepsija, Von Villebrandova bolest, luksacija patele, neuro-mišićni poremećaji (polimiozitis i mijelopatija).

Kad je reč o ishrani kuikera, ona treba da bude uravnotežena i visokokvalitetna. Kuiker voli poslastice kao i svaki drugi pas, ali ih treba držati pod kontrolom.

Ljubiteljima pasa koji žele da saznaju više o kuikenu, predlažemo da pogledaju video u nastavku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari