• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sapsali, korejski "ghostbusters" i dobar terapeutski pas

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Njegov nadimak je "pas duh" i veruje se da porodicama koje ga čuvaju kao ljubimca donosi sreću, gotovo je nepoznat van matične zemlje, najviše voli život van grada, a njegov životni vek nažalost nije dug

  • 0
Sapsali Sapsali Foto: Shutterstock//Ufokim

Sapsali, poznat i kao sapsari je domaći korejski pas duge, čupave dlake koja mu pada preko očiju, po čemu je veoma nalik staroengleskom ovčaru. Uprkos fizičkim sličnostima sa različitim rasama ovčara, sapsali je potpuno zasebna rasa koja se vekovima uzgaja i čuva u Koreji. Tačno poreklo rase sapsali nije poznato, ali rana dokumentacija čuva podatke o rasi koja je živela u Koreji u periodu Tri kraljevstva (trajao od 37. pre nove ere do 668. godine nove ere).

Sapsali je dugo bio omiljen pas kraljevskih korejskih porodica koje su verovale da će im on doneti sreću. U stvari, značenje sapsari je "onaj koji rasteruje zle duhove" što objašnjava njegov nadimak "pas duh".

Rasa je jedno vreme bila popularna među stanovništvom "više" klase, potom je postala češća među prosečnim građanima Koreje, ali skoro izumrla u vreme Prvog svetskog rata i Korejskog rata. Grupa profesora sa Nacionalnog univerziteta Kjungpuk nastojala je da oživi rasu 60-ih godina 20. veka, ali se to nije desilo sve do 80-ih godina.

Danas se sapsali smatra nacionalnim blagom Koreje iako je nepoznat van matične zemlje.

Sapsali je lojalan pas zaštitnik koji stvara jaku vezu sa svojim vlasnikom i veoma je inteligentan, što znači da lako i brzo uči, uz poslastice i pohvale koje su posebno jak motivator učenja.

Da bi se sprečilo problematično ponašanje sapsalija, potrebna je obuka i socijalizacija od najranijeg uzrasta. Pas treba svakodnevno da upražnjava razne aktivnosti, uz mentalnu stimulaciju.

Sapsali je rasa srednje veličine, visok je između 50 i 60cm i težak od 15 do 25 kilograma.

Sapsali Sapsali Foto: Shutterstock/Jay Ondreicka

Temperament sapsalija

Sapsali je generalno prijateljska rasa psa koji može da bude oprezan prilikom upoznavanja sa nepoznatim osobama. On će prihvatiti strance kao prijatelje ako se vlasnik bude ponašao uobičajeno. Rasa je odana svojoj porodici i pomalo zaštitnički nastrojena. Dobro se slaže sa decom i odličan je izbor za kućnog ljubimca. Međutim, potrebna mu je rana socijalizacija da bi se sprečio razvoj problematičnog ponašanja.

Sapsali nije agresivan prema ljudima, ali se možda neće slagati sa drugim psima. Prema svedočenju pacijenata koji pate od trauma, ovaj pas je izuzetan terapeut i snažno se povezuje sa bolesnima. On želi da bude uključen u sve porodične aktivnosti, energičan je i voli igru sa frizbijem, loptom i konopcem. Najviše mu prija život u predgrađu ili na seoskom imanju.

Sapsali Sapsali Foto: Shutterstock/Wirestock Creators

Zdravlje, nega i ishrana sapsalija

Sapsali se smatra zdravom rasom iako se o njoj malo zna. Pošto je spasena od izumiranja ukrštanjem male grupe pasa, nasledna stanja kao što su urođene srčane mane, displazija kuka i drugi zdravstveni problemi mogu da budu problem. Neki od drugih problematičnih stanja kojima je ova rasa sklona uključuju entropiju, nadimanje, alergije i probleme sa kožom. Prosečna veličina legla sapsalija je 4 do 7 štenaca. Procenjuje se da je prosečni životni vek sapsalija između 10 i 12 godina.

Sapsali ima srednje energetske potrebe koje se mogu zadovoljiti dugom dnevnom šetnjom ili brzim trčanjem. Sapsali nije razvijen kao radna rasa, ali je veoma razigran i energičan u igri sa porodicom.

Karakteristična čupava dlaka sapsalija se viđa u svim bojama i uzorcima, uključujući različite kombinacije crne, zlatne, crvene, smeđe i sive. Sapsali ima dugu dlaku kosu koja mu pada preko očiju, slično staroengleskom ovčaru. Potrebno mu je redovno češljanje i nega da bi se linjanje svelo na minimum, a dlaka ostala zdrava. Neki sapsali imaju kovrdžavu ili talasastu dlaku, dok drugi imaju ravnu dlaku, ali to zavisi od uzgajivača.

Komercijalna visokokvalitetna hrana je dobar izbor za sapsalija, ali mu s vremena na vreme treba ponuditi kuvan smeđi pirinač, uz dodatak slatkog krompira i šargarepe. Sapsali mora uvek imati dovooljne količine sveže vode.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari