• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mudi, rasa sa manje od 1.000 pasa: Ljubimac koji ume da glumi, voli da pliva i upija znanje brže od sunđera

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako želite psa koji će naučiti sve što vam padne na pamet, brzo savladati komande, ostati lojalan i zaštitnički nastrojen prema vama i vašoj porodici i uneti radost i energiju u vaš dom, teško ćete pronaći bolju rasu od mudija

  • 0
Mudi Mudi Foto: Shutterstock/Jurra8

Mudi je pastirski pas koji je poznat kao izuzetan učenik, budan, aktivan i inteligentan. Odlično izvršava sve zadatke: sjajan je čuvar, agilan i prvi u takmičenjimaa u poslušnosti, kao i misijama potraga i spasavanja. Malobrojan je u svetu, ali je pravi dragulj iz grupe pasa stočara.

Poreklom iz Mađarske, mudi je bio pomoćnik pastirima koji su čuvali stada od po 500 ovaca. Iako veoma aktivan i ljubitelj fizičkih i mentalnih izazova, mudi može da bude veoma miran i nežan porodični pas, piše Dogtime.

Mudi je veseo, radoznao i aktivan: sa manje od 1.000 jedinki u svetu, retko se viđa van matične zemlje. Njegov životni vek je od 12 do 15 godina.

Veruje se da je ovaj jedinstveni pas sa šiljatim ušima i talasastom dlakom nastao u 19. veku i prirodno se razvio iz ukrštanja rasa pumi i puli. Sa visokim intelektom i brzim korakom, energijom koja ima granicu i urođenom željom za istraživanjem, mudi je savršen ljubimac aktivnim vlasnicima koji vole boravak na otvorenom.

Ljubitelji vole mudija zbog inteligencije i sposobnosti da upija lekcije kao sunđer. On voli da miruje, ali ne voli samoću: zatvoreni mudi bez ljudskog društva smisliće sopstvene načine da se zabavi, pa će lajati, kopati, žvakati i čak glumiti!

Mudi su najbolji ako se obuče i socijalizuju u najranijem uzrastu. Ne vole grdnju i kazne i na to su veoma osetljivi. Mudi ne veruje strancima i laje čim oseti nešto neuobičajeno. Dobro će se slagati sa decom i drugim životinjama, sve dok su pravilno socijalizovani, najbolje od malih nogu, a još bolje ako su odgajani sa decom i kućnim ljubimcima u domu. Mudi nije tolerantan prema zadirkivanju ili grubom ophođenju.

Mudi može da bude agresivan prema drugim psima ako nije socijalizovan.

Ako želite psa koji može da nauči skoro sve što vam padne na pamet, da brzo savlada komande, da ostane lojalan i zaštitnički nastrojen prema vama i vašoj porodici i da unese radost i energiju u vaš dom, teško ćete pronaći bolju rasu od mudija.

Dlaka mudija ne traži preteranu negu: češljanje je potrebno nekoliko puta nedeljno, ne linja se kao druge rase, što ga čini dobrim izborom za osobe sa alergijama.

Mudi je generalno zdrav, ali sklon zdravstvenim problemima kao što su displazija kuka i lakta, katarakta i epilepsija.

Dlaka mudija je srednje dužine i talasasta ili kovrdžava, dok je na licu i nogama kraća i može da bude crna, smeđa, bela, siva ili mramorna mešavina crne i sive boje. Njegova dlaka odbija prljavštinu i nije joj potrebno šišajne. Mudi voli vodu i plivanje i uživa u trčanju po plažama, ali i drugim mestima gde ima vodenim površina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari