• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Utonagan, poznat i kao vučiji duh, mešanac je tri rase i može se nabaviti u samo dve zemlje

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj krupni tvrdoglavi pas nije dobar izbor za neiskusne vlasnike, jer ako oseti dosadu i frustraciju, pada u depresiju i besomučno laje i zavija, bez obzira na to koliko ljubavi dobija

  • 0
Utonagan Utonagan Foto: Shutterstock/Binson Calfort

Utonagan je rasa psa koji se ne može pohvaliti dugim životnim vekom, jer ne poživi duže od 12 godina. Njegovi geni vrve od "materijala" koji je dobio od tri možda najbolje rase pasa: nemačkog ovčara, aljaskog malamuta i sibirskog haskija. Ima jak karakter i elegantnu građu, a izgledom podseća na vuka veoma guste dlake. Ipak, utonagan ima dobre osobine kućnog ljubimca.

Utonagan je rasa iz Engleske, nastala ukrštanjem nemačkog ovčara, sibirskog haskija i aljaskog malamuta. Tvorac rase je Britanka Edvina Haris, a ovaj pas se, osim na Ostrvu, može naći još samo u Kanadi, u izuzetno malom broju.

Utonagan je moćan i energičan pas i od svog vlasnika ne traži da bude mnogo drugačiji.

On ima svoj stav, ali ako mu je vlasnik čvrstog karaktera, obično se pomiri sa tim da je drugi u čoporu i prilično brzo uči. Inteligentan ali tvrdoglav, utonagan ne trpi nedoslednog i popustljivog vlasnika, niti osobu koja ga poželi kao prvog ljubimca u životu. Ova rasa zahteva mnogo intenzivne aktivnosti i mentalne stimulacije, bez kojih će mu biti dosadno, što ga vodi depresiji i frustraciji. Vlasnik ga može voleti do neba, ali ako mu ne pokloni svakodnevnu aktivnost od najmanje sat i po ili ga ostavi predugo samog, može da očekuje ozbiljne probleme sa ovim psom, u vidu nezaustavljivog lajanja do prežvakavanja svega što mu padne pod zube.

Kao mešanac nemačkog ovčara, aljaskog malamuta i sibirskog haskija, utonagan ima zdepastu, ali atletsku građu. Iako nema standard, njegova dlaka viđa se u vučijim bojama: srebrno-beloj, kombinacijama sveđe i mešavini ovih boja, a stomak mu je često beo. Zbog gustine dlake izgleda veći nego što stvarno jeste, a njegove oči su jedinstvene - svetloplave ili heterohromne, gde je svako oko različite boje.

Utonagan je uglavnom dobroćudan i pun ljubavi prema onima koje dobro poznaje, ali se suprotstavlja strancima, pa je, bez obzira na njegov dobar karakter, socijalizacija veoma važna, najbolje od perioda šteneta. Iako je prijateljski raspoložen prema članovima porodice, nehotice može da povredi malu decu.

Lako i brzo sklapa prijateljstvo sa drugim psima, ali ne treba da bude u kući gde žive mačke i male životinje, zbog velikog nagona za plenom i želje za jurnjavom.

Njegov životni vek je iznenađujuće kratak - od 9 do 12 godina: iako je generalno zdrava rasa, postoje genetske predispozicije prema zdravstvenim problemima u vidu: displazije kuka i lakta, deformiteta kičme, kancera i gojaznosti.

Gusta dlaka ove rase zahteva mnogo nege: tri ili četiri temeljna četkanja nedeljno, a o linjanju ne treba mnogo pisati i dovoljno je reći: preobilno.

Ovu rasu ne treba držati u stanu, jer veličina psa i sklonost lajanju i zavijanju uznemirujuće deluje na susede.

Utonagana treba hraniti obrocima prilagođenim velikim rasama sa visokim nivoom energije. Ipak, budite obazrivi sa poslasticama, jer je ova rasa veoma sklona gojenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari