• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jakutska lajka, pas koji neodoljivo podseća na haskija

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iako joj je životni vek desetak godina, jakutska lajka, poreklom iz Sibira je veoma aktivna, izdržljiva i zdrava i obožava vlasnika i porodicu zbog kojih potiskuje tvrdoglavost i voljna je sve da nauči

  • 0
Jakutska lajka Jakutska lajka Foto: Shutterstock/Melounix

Jakutska lajka je velika rasa atletskih pasa tipa špica iz Rusije sa šiljatim ušima, gustom duplom dlakom i repom koji se uvija nagore i proteže preko leđa. Rasa se smatra retkom podrasom ruske lajke i potiče iz nekadašnje Jakutije (AR Saha) u Sibiru. Iako malobrojna, rasa je spasena od nestanka i međunarodno je priznata, ali se i dalje radi na njenom očuvanju. Jakutska lajka je vekovima gajena i cenjena u Rusiji, gde je korišćena za vuču sanki, kao lovački pas i porodični ljubimac.

Rasa jakutska lajka zvanično je priznata 2017. godine i ima više naziva: jakutski pas, indigirski haski.., a tradicionalno je uzgajaju sibirska plemena Kolimi i Indigiri.

Jakutske lajke su se oduvek tretirale kao pratioci, manje kao radni psi, pa su evolucijom postale izuzetno prijateljski nastrojene prema ljudima. Uz odgovarajuću svakodnevnu negu i aktivnost, lajka će zauvek ostati privržena vlasniku i porodici sa kojom živi.

Jakutska lajka Jakutska lajka Foto: Pixabay/Jeannette1980

Izgled, karakteristike i temperament jakutske lajke

Jakutska lajka pripada psima V FCI grupe, gde su špic i primitivni tipovi pasa. To je srednje veliki pas, visine 53 do 59 centimetara, dvoslojne dlake sa poddlakom koja ga štiti od velike hladnoće. Dlaka je najčeće crno-bela, uz veće ili manje preovlađivanje bele ili crne. Viđaju se i sasvim bele lajke, dok su potpuno crne veoma retke.

Jakutska lajka može da živi od 10 do 12 godina. To je privržen, razigran, energičan, inteligentan i odan pas koji uživa u društvu vlasnika i porodice i voli decu (pod uslovom da ga poštuju). Oprezna prema strancima, jakutska lajka je zaštitnički nastrojena prema vlasnicima i željna da udovolji u svim zadacima pa je veoma dobra u obuci, sve dok su lekcije dosledne, pozitivne i mentalno stimulativne. Ova rasa ima veliki nagon za plenom, pa treba biti oprezan ako su u domu male kućne životinje. Može da nauči da lepo živi sa mačkom, i to samo ako rastu zajedno.

Jakutska lajka Jakutska lajka Foto: Shutterstock/Cynoclub

Istorija rase jakutska lajka

Smatra se da je ova rasa stara više od 12.000 godina: korišćena je za lov i čuvanje, a ponekad i kao zaprežni pas ili za gonjenje stada irvasa. Vrlo je snažna, izdržljiva, hrabra i verna, u prošlosti je držana u grupama, od pet do osam pasa, pa ima jak kolektivni duh i osećaj za zajednicu. Godine 2004. jakutsku lajku je priznala Ruska kinološka federacija, a priznata je i od strane FCI.

Aktivnosti jakutske lajke

Jakutska lajka je slična drugim radnim rasama kad je reč o aktivnostima i vlasnici treba da budu spremni za visokoenergetskog psa koji zahteva mnogo vežbe svakog dana. Obuka u početku može biti teška, ali inteligencija ovog psa pomaže da prevaziđe tvrdoglave navike.

Iako voli da udovolji vlasniku, lajka je nezavisna i teže se dresira. Sa obukom treba početi dok je još štene, u uzrastu od oko osam nedelja. Rana socijalizacija je takože veoma bitna, radi jačanja samopouzdanja psa i dobrog ponašanja u društvu pasa i ljudi. U obučavanju jakutske lajke poslastice, nagrade i pohvale su veoma važne.

Osim aktivnosti, potrebna im je i mentalna stimulacija, kako joj ne bi postalo dosadno. Dosađivanje vodi u destruktivnost što nije poželjno i teško se prevazilazi. Najmanje sat vremena vežbanja dnevno u obliku dugih šetnji, trčanja, planinarenja i nošenja frizbija ili lopte su dobre aktivnost za jakutsku lajku. Ako živite u oblasti gde ima mnogo snega, možete obučiti lajku da vuče sanke, jer se u tome ističe, a voli i takmičarske sportove pasa (agiliti).

Jakutska lajka Jakutska lajka Foto: Shutterstock/Cynoclub

Nega dlake, zdravlje i ishrana jakutske lajke

Dlaka jakutske lajke lakše se neguje od dlake drugih dugodlakih rasa, ali se ovaj pas mnogo linja dva puta godišnje. Njegova dvostruka dlaka odbija nečistoću a pas nema tipičan miris. Nije potrebno šišanje, a dovoljna su povremena kupanja po potrebi. Treba povesti računa o podrezivanju noktiju, čišćenju ušiju, higijeni zuba, ali i redovno kontrolisati zdravlje ovog psa.

Jakutska lajka je generalno veoma zdrava rasa, ali može da nasledi neke bolesti. Odgovorni odgajivači testiraju pse u uzgoju kako bi smanjili rizik od prenošenja naslednih bolesti na potomstvo.

Uobičajene genetske bolesti jakutske lajke su: displazija lakta i kuka, uvrtanje želuca i neka očna oboljenja.

Aktivne jakutske lajke moraju da jedu energetski visokokvalitetnu hranu, dok manje aktivni psi traže niže kaloričnu ishranu kako bi izbegle gojenje i zdravstvene probleme.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari