• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Poljski španijel, avanturista, lovac i veran pratilac koji, prema preporuci kinologa, ne treba da živi u gradu

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ne dozvolite da fild španijelu bude dosadno, da ne bi postao tužan i depresivan, a samim tim i destruktivan: njegova dobrobit i snaga su u svakodnevnim aktivnostima, igri i trčanju od najmanje dva-tri sata

  • 0
Poljski španijel Foto: Shutterstock/BIGANDT.com

Poljski španijel, rasa poznata i kao fild španijel, sportski je pas srednje veličine poreklom iz Velike Britanije. Ima svilenkastu dlaku, atletsko telo, "čuperke" na nogama i repu i kovrdžavo odlakane uši. Kao bliski rođak koker španijela i špringer španijela, ovaj pas je prvobitno uzgajan za lov divljači na ogromnim poljima Engleske.

Veća je verovatnoća da ćete današnje fild španijele videti na izložbi pasa, a ne u lovištima. Ipak, moderni fild španijeli zadržali su visok nivo energije, razigranost, odanost i inteligenciju svojih predaka, što ih čini savršenim izborom za aktivne porodice. Ovaj prijateljski raspoložen pas uvek je spreman za avanturu i igru i sve će uraditi ako mu je vlasnik u blizini. Poljski ili fild španijel, po preporuci kinologa, ne bi trebalo da živi u gradu.

U Standardu rasa Međunarodne kinološke federacije (FCI), poljski ili fild španijel je pod brojem 123, u grupi VIII, gde su retriveri, cunjavci i psi za vodu. Poreklom je iz Velike Britanije, približne visine grebena 45,5 cm i telesne mase između 18 i 25 kilograma. Životni vek poljskog španijela je od 12 do 13 godina.

Istorija poljskog španijela

Za razliku od odgajivača mnogih lovačkih pasa, uzgajivači fild španijela u Engleskoj u 19. veku su preferirali crne pse. Većina lovaca želi da ima pse sa belim šarama da bi se dobro videli na terenu. Međutim, fild španijel je uzgajan da bi bio izložbeni pas, ali je zadržao odlične lovačke veštine. Potpuno crna legla su bila idealna za takmičenja.

Dugo su različite vrste španijela kategorisane po težini. Ako je štene iz legla bilo teško preko 10 kg, smatralo se fild španijelom, a ako je imalo manju težinu, smatralo se koker španijelom. Tek 1901. godine uzgajivači su razvili jasne razlike između ove dve rase. Američki kinološki savez registrovao je prvog fild španijela 1894. Nekoliko godina kasnije, razorni požar je uništio odgajivačnicu fild španijela što je u suštini uništilo populaciju oih pasa u SAD i oni nisu registrovani u udruženjima pre 1930. godine. Godine 1967. tri fild španijela su uvezena u SAD i uz nekoliko naknadnih uvoza, ovo je malo popravilo situaciju sa populacijom, ali se poljski španijel smatra malobrojnom rasom u Americi.

Poljski španijel Foto: Shutterstock/BIGANDT.com

Osobine i temperament poljskog španijela

Španijeli su veoma druželjubivi psi i razvijaju jake veze sa svojom porodicom. Oni vole druženje i sa drugim psima, kućnim ljubimcima svih vrsta, pa čak i strancima, ali bi bilo dobro da ga vlasnik što ranije socijalizuje.

Poljski španijel uzgajan je za lov i ima dovoljno energije za aktivne vlasnike koji su uvek u pokretu. Potrebno mu je dosta prostora za trčanje, pa se ne preporučuje njegovo držanje u stanu ili kući bez dvorišta. Jer, ako su mu uskraćeni trčanje i aktivnosti, postaće mu dosadno, što često dovodi do destruktivnog ponašanja. Međutim, pravi vlasnici to neće dopustiti: oni znaju da je ova rasa odana i da se lako obučava. Fild španijel je druželjubiv, aktivan, uvek budan i živahan pas.

Boja dlake i nega poljskog španijela

Dlaka poljskog španijela je gusta, vodootporna, duga i talasasta ili ravna, u crnoj, jetrenoj, zlatnoj, zlatno-jetrenoj boji. Njegove potrebe za negovanjem su relativno niske u poređenju sa drugim španijelima. Ovog psa treba često češljati i kupati po potrebi: ako se dlaka umrsi i stvore se čvorovi, treba ih nežno ukloniti i obrisati, a ako su suviše zapetljani, upotrebite regenerator.

Kontrolisanje zuba poljskog španijela se podrazumeva, i bilo bi idealno da psa naviknete na pranje zuba barem jedanput nedeljno. Proveravajte čistoću njegovih ušiju, jer su rase sa opuštenim dugačkim ušima sklone infekcijama.

Poljski španijel Foto: Shutterstock/mjt

Aktivnost i obuka poljskog španijela

Zahvaljujući dugoj istoriji sportske rase, poljski španijel traži mnogo fizičke aktivnosti da bi utrošio energiju. Vlasnik treba da ga svakodnevno trenira, a kad je reč o obuci, ovaj inteligentni pas je pametan i brzo uči, željan da udovolji.

Poljskom španijelu je potrebno dva do tri sata vežbanja svakog dana. Česte šetnje, trčanje i plivanje su odlični načini za vlasnike da ove pse drže aktivnim, ali igre koje izazivaju njihov um takođe ih mentalno stimulišu. Voli igre donošenja predmeta, uživa u igračkama slagalicama i igre skrivača. Dok se igra napolju, držite ga u zatvorenom, ograđenom prostoru – današnji španijel zadržao je nagon za lovom i lako može da krene u lov ili da pojuri male životinje.

Fild španijela je obično lako dresirati, a osnovne lekcije poslušnosti mogu početi kada štenci napune oko osam nedelja. Kao i većina rasa, ovi psi najbolje reaguju na pozitivne metode treninga pojačanja, odnosno poslastice i nagrade. Izbegavajte metode koje uključuju kažnjavanje, jer mogu biti štetne za osetljivi temperament psa i navesti ga da se odupire obučavanju ili će početi da vas se plaši.

Ovi atletski psi se ističu u sportovima poput treninga agilnosti i takmičenja u poslušnosti.

Poljski španijel Foto: Shutterstock/BIGANDT.com

Zdravlje i ishrana poljskog španijela

Ovi psi su generalno zdravi, ali kao i većina rasnih rasa, podložni su nekim naslednim zdravstvenim problemima, kao što su infekcije uha, displazija kuka i epilepsija.

Hranite fild španijela visokokvalitetnom hranom za pse, sa dva obroka svakog dana. Pošto je ovo veoma aktivan pas, ponudite mu dodatne poslastice: biće srećan i nutritivno podmiren.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari