• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dugodlaki francuski buldog, najtraženiji mali pas današnjice

B. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sto posto veran "originalu", ovaj divan ljubimac pahuljaste dlake veoma je cenjen u svetu, a njegovi budući vlasnici ne žale da odvoje desetine hiljada dolara kako bi ovog lepog i prestižnog kucova doveli u svoje domove

  • 0
Dugodlaki francuski buldog Foto: Shutterstock/yhelfman

Francuski buldog nesumnjivo je visoko rangiran na skali ljupkosti i privrženosti vlasniku, ali postoji neko ko je gotovo isti kao on, ali slađi! Reč je o lepotanu koji je preslikani francuski buldog, ali za razliku od njega nije tako uglađen i nisu mu baš sve "dlake na broju", već je "našušuren" i čupav. Ljubiteli francuskih buldoga, vreme je da se upoznate sa dugodlakom varijantom omiljenog kucova!

Dugodlaki francuski buldog, od milošte prozvan "pahuljasti Francuz", 100 posto je veran svom originalu, osim po izgledu i kvalitetu dlake koja je izmenjena zbog genetske mutacije u genu faktora rasta fibroblasta 5 (FGF5). Uprkos ovoj "anomaliji", dugodlaki francuski buldozi zadržavaju ostale odlike ove cenjene i skupe rase pasa.

Dugodlaki francuski buldog Foto: Shutterstock/yhelfman

Dugodlaki francuski buldog potiče iz Engleske, a popularnost je stekao u Francuskoj. To je mali do srednjeveliki pas visok 30-ak centimetara i težak od 8 do 12 kilograma, sa životnim vekom od 10 do 12 godina.

On je poznat po ušima nalik onima koje ima slepi miš, ali sa pufnastim čupercima, borama i "žabljim" nogama.

Selektivno uzgajanje francuskih buldoga u jednom trenutku je preusmereno na dobijanje grupice pasa upečatljivom dugom dlakom.

Temperament dugodlakog francuskog buldoga

Kao i njegov uglađeniji rođak, dugodlaki francuski buldog je omiljen zbog prijateljskog karaktera i opuštene ličnosti. Odličan je porodični pas i uživa u društvu vlasnika, ali može da podnese kraće periode samoće. Uprkos malom rastu, nije borben, ne laje preterano, i ne obraća previše pažnje na dešavanja oko sebe, što ga čini idealnim za one koji traže dobrodušnog malog psa. Njegova inteligencija je sjajna i ovaj pas brzo uči, ali povremeno pokazuje tvrdoglavost što zahteva čvrstog i doslednog vlasnika.

Slično drugim rasama pasa, francuski buldog je podložan anksioznosti odvajanja, jer se veoma vezuje za vlasnika. Zato ga ne treba dugo ostavljati samog, a ako je to neophodno, potrebno mu je postepeno prilagođavanje na samoću.

@blacklabelbulldogs I’m a fluffy frenchie duh 🙄.. ***FOLLOW FOR MORE*** #blacklabel #blacklabelbulldogs #frenchie #fluffy #fluffyfrenchie #frenchbulldog #pup #puppy #puppylove #fyp ♬ Purebred Goodboy - user89419541291

Boja dugodlakog francuskog buldoga i nega dlake

Dugodlaki francuski buldog se viđa u raznim bojama i dezenima, od čarobnog lila merlea do zadivljujućeg crno-tigrastog varijeteta. Iako je francuski buldog cenjena rasa, njegov dugodlaki varijetet i dalje je retkost u svetu.

Što je dlaka dugodlakog Francuza posebnija, cena psa je veća. Najzastupljeniji su krem ili krem/beli psi, često sa tamnom njuškom i očima iste boje. Neki beli dugodlaki francuski buldozi mogu da imaju divne plave oči, što ih čini još cenjenijim.

Francuski buldog duge dlake može da bude i svetlosmeđi, tamnosmeđi, često sa crvenim "pramenovima", crnom njuškom i belim mrljama, posebno na grudima. Tigrasti uzorci su još jedna uobičajena varijacija, sa diskretnim prugama koje su pomešane sa belom bojom ili pas ima velike bele mrlje.

Zbog retkosti gena za recesivno krzno koji proizvodi njegove zanosne čuperke, ovi psi su malobrojni i teško se nabavljaju. Rastuća popularnost dugodlakog varijeteta francuskog buldoga, podstaknuta predstavljanjem na društvenim mrežama i portalima, dodatno je povećala potražnju i podigla njihovu cenu. Tako francuski buldog već dostiže "premijum" cenu koja se obično kreće između 4.000 i 7.000 dolara, ali ako je reč o dugodlakom varijetetu, za takvog psa treba izdvojiti i desetak hiljada dolara!

@manutbk Este Hermoso Peludo Se Nos Fue Para Mexico🇲🇽 ❤️🥰🐶🏡🔥🔥 bulldog Frances Fluffy #mexico🇲🇽 ♬ Beat Automotivo Tan Tan Tan Viral - WZ Beat

Zdravstveni problemi dugodlakog francuskog buldoga

Uprkos šokantno visokoj ceni, ljubitelje privlači divan izgled i prijateljski karakter ovih pasa i svrstava ih među najtraženije kućne ljubimce. Ipak, i ovi psi imaju "mane" koje se ogledaju u sklonosti nekim zdravstvenim problemima, uključujući sindrom opstrukcije brahiocefalnih disajnih puteva, kolaps traheje i paralizu larinksa. Ovi problemi nastaju zbog njihovih uskih disajnih puteva, pogoršanih lošim uzgojnim programima iz prošlosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari