• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Brako italijano, lovački pas koji ne sme da boluje od prognatizma: Znate li o čemu je reč?

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Italijanski kratkodlaki ptičar je suviše nežan da bi bio dobar čuvar, ali je izuzetan drugar sa mačkama, decom, psima, pa i neznancima, poprilično je zdrav, ali je slab na "slatkiše" od kojih može mnogo da pati

  • 0
Italijanski kratkodlaki ptičar (brako italijano) Foto: Shutterstock/La Su

Italijanski kratkodlaki ptičar, poznatiji kao brako italijano, prvenstveno je lovački pas, ali u poslednje vreme dobija status porodičnog prijatelja, prepoznatljivog po dugim ušima, spuštenim usnama i "tužnom" izrazu lica.

Brako italijano je inteligentan pas sa beskrajnom energijom i uživa ako boravi u domu sa dvorištem.

Odličan je izbor za sve vlasnike - od samaca do porodica sa decom. Iako nije dobar čuvar, on će vas obavestiti o svemu što se promeni u njegovoj okolini.

Visine od 55 do 67 cm i težine između 25 i 40 kg, brako je skladno građeni atleta mišićavog tela.

Njegov životni vek je od 10 do 14 godina i sklon je tegobama u vidu displazije kuka i lakta.

Istorija rase brako italijano

Brako italijano potiče iz Italije i smatra se najstarijim evropskim ptičarom, a pojavljuje se na slikama iz 4. i 5. veka pre n.e., kao i na renesansim freskama iz 14. veka. Bio je popularan među italijanskim plemićkim porodicama, a posebno su ga cenile porodice Mediči i Gonzaga. Njegov posao je bio da utera divljač u mrežu ili da isprati ptice i drugi plen od sokolara, a kad je stvoreno vatreno oružje, brako je imao ulogu da donosi divljač.

Italijanski kratkodlaki ptičar (brako italijano) Foto: Shutterstock/Ksenia Raykova

Temperament rase brako italijano

Iako je brako prvenstveno lovački pas, on je odličan pratilac članova porodice i izložbeni pas. U domu je miran i prijateljski raspoložen, ali će na nagoveštaj dolaska nepoznate osobe reagovati oštrim lavežom. Ipak, ne može da postane dobar čuvar, jer je suviše nežan prema ljudima: on prihvata druge osobe, pse, decu, pa čak i mačke ako su odgajani sa njim. Ima veliku energiju i voli da se igra, posebno u dvorištu. Prilično se lako trenira, ali mu je potreban karakterno jak i siguran trener.

Ako braka dugo ostavite samog, pokazaće sklonost anksioznosti odvajanja. Najbolje je voditi ih u duge šetnje kako bi potrošili nagomilanu energiju.

Brako je izuzetno sposoban "pokazivač": on će stajati mirno i "uperiti" nos prema lokaciji divljači, omogućavajući lovcima da priđu lovini koju uglavnom čine planinske i vodene ptice, a odličan je i u praćenju ranjenih krupnih životinja .

Italijanski kratkodlaki ptičar (brako italijano) Foto: Shutterstock/Miraswonderland

Zdravlje, nega i ishrana rase brako italijano

Brako italijano predisponiran je određenim zdravstvenim stanjima koja se obično primećuju kod sličnih rasa pasa. Reč je o displaziji kuka i lakta (koji vode artritisu i problemima sa pokretljivošću), entropiji (uvrtanju kapka), pupčanoj kili, ušnim grinjama (izazivaju svrab, upalu i druge neprijatnosti).

Redovni veterinarski pregledi, odnosno kontrole preduslov su dobrog zdravstvenog stanja ovog psa. Brako je skon gojenju i ima visok nivo energije, pa je neophodna šetnja od najmanje sat vremena dnevno, uz igre skakanja i istrčavanja.

Svakodnevno proveravajte stanje njegovih ušiju, zuba i noktiju. Idealna ishrana ove rase treba da se sastoji od hrane za velike rase sa visokim nivoom energije. Sprečite gojenje braka redovnim hranjenjem i uskraćivanjem poslastica, odnosno njihovim svođenjem na razumnu meru.

Italijanski kratkodlaki ptičar (brako italijano) Foto: Shutterstock/Ksenia Raykova

Dlaka braka je kratka i glatka ili gusta, u zavisnosti od varijeteta. FCI standard kaže da njegova dlaka može da bude u sledećim bojama: bela, bela sa svetlijim, tamnijim oranž ili ćilibar flekama razlilčite veličine, bela sa manjim ili većim flekama kestenjaste boje, bela opegana bledonarandžasta, bela prošarana kestenjastom (čilasto-kestenjasta) kad je poželjan metalni odsjaj. Više se ceni toplija nijansa kestenjaste, tzv. "tamnooranž boja kaluđerske mantije". Poželjna je simetrična maska na licu. Nega dlake je laka, jer je kratka i gusta, pa ga treba povremeno četkati i ređe kupati. Ovaj pas ne podnosi dobro ekstremne vremenske uslove.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari