• 2
 ≫ 

Španski hrt galgo: Pas čiji život vredi manje od lovačkog uspeha

 ≫ 

Galgo živi dobro ako pokaže izvanredne rezultate u trkama i lovu. Ako “kiksne”, vlasnik ga kažnjava smrću ili, ako je “milostiviji”, izbacuje psa iz kuće i prepušta ga na milost i nemilost ulici

  • 2
Galgo, španski hrt Foto: Pixabay

Kraj januara u Španiji predstavlja kraj sezone lova i ujedno Dan D za mnoge lovačke pse.

Tada galhuljerosi (španski lovci) svode rezultate svog hobija: ako procene da oni nisu zadovoljavajući, imaju spremnog “krivca”. Po pravilu je to njihov četvoronožni pomoćnik, verni pratilac u lovu i životu. Njihov pas. U ovom slučaju galgo ili španski hrt.

Desetine hiljada pasa ove rase godišnje okonča živote na najmučnije načine, jer tako žele njihovi vlasnici. Bez obzira na to što je u Španiji nedavno donet novi Zakon o dobrobiti životinja, koji zabranjuje napuštanje i zlostavljanje kućnih ljubimaca, čini se da se mnogi vlasnici galgosa oglušuju o zakon.

Karakteristike rase

Galgo espanjol ili španski hrt pripada desetoj FCI grupi koju čine hrtovi. FCI ga je zvanično priznala kao rasu 1971. godine, a u Standardu se nalazi pod brojem 285.

Prema nekim izvorima, galgo je pas keltskog porekla, dok drugi izvori tvrde da je nastao od slugija. Dugo je korišćen kao lovački pas, ali i u trkama, zbog okretnosti i brzine. Rasa je bila pred nestajanjem, usled loše prakse da se zadržavaju samo najbolji i mladi psi koji postižu dobre rezultate.

U Španiji je popularan i rasprostranjen, a u ostatku sveta važi za retku rasu.

Španski galgo je izdržljiv veliki hrt koji može da razvije veliku brzinu. Oči su mu velike, a njihova boja je usklađena sa bojom dlake: nikada nisu žute ili boje svetlog ćilibara. Ima tanke i fine uši, tanušan, dug i mišićav vrat. Rep mu je dug i tanak i nikad se ne kupira. Njegov stomačna linija (agalgado) je suva i usukana. Jastučići na šapama su široki i snažni, pa se povrede ovog dela retko dešavaju.

Dlaka galga je kratka i fina. Postoji i galgo sa debelom dlakom (oštrodlaki varijetet). Boja dlake je cimet, kestenjasto braon, crvena, crna i tigrasta sa belinom, a dozvoljene su i kombinacije ovih boja.

Mužjak galga naraste do 65 cm, a ženka 60 cm, dok im je težina od 25-30 kg (mužjaci) i 20-25 kg (ženke).

Temperament galga

Galgo, španski hrt Foto: Pixabay

Galgo je miran, nežan i opušten pas. Prijateljski je raspoložen prema starijima i deci. Obično se dobro slaže sa drugim psima, ponekad i mačkama. Male životinje treba držati podalje od njega. Odličan je lovac, brz je i neustrašiv.

Obuka i socijalizacija ovog psa treba da započnu u najranijim danima. Galgo dobro reaguje na pozitivne tehnike treninga; nemojte ga kažnjavati i biti oštri prema njemu, jer može da se zatvori u sebe i odbije da uči. Ponekad je težak za dresuru, jer poseduje veliku inteligenciju i tvrdoglav karakter. Možda će biti stidljiv i oprezan prema nepoznatim osobama. Pružite mu susrete i pozitivna iskustva sa različitim ljudima i na raznim mestima kako biste povećali njegovo samopouzdanje.

Trening i nega

Galgo, španski hrt Foto: Pixabay

Zadovoljite galgove potrebe za vežbanjem svakog dana i biće vam veoma zahvalan. Najmanje sat ili dva svakog dana vežbajte ga kroz duge šetnje, trčanje, planinarenje, vožnju bicikla, agiliti, energične igre donošenja i još mnogo toga. Igračke i slagalice će mu pomoći da sagori višak mentalne energije. Sportovi sa psima, kao što je praćenje, odličan su način da se obezbedi mentalna stimulacija i fizička aktivnost.

Idealno je da galgo ima bezbedno ograđen prostor gde može slobodno da trči. Ne puštajte ga sa povoca u šetnji, jer može da se izgubi.

Galgo zahteva osnovnu negu. Četkanje jedanput nedeljno, četkom sa mekim vlaknima ili rukavicama, otkloniće mu mrtvu dlaku. Kupajte ga jednom mesečno, pa i češće, ako se zaprlja. U negu spada i podrezivanje noktiju, čišćenje ušiju i očiju. Pokušajte povremeno da mu operete zube.

Zdravstveni problemi

Galgo, španski hrt Foto: Pixabay

Galgo je retka rasa, te se ne zna mnogo o njenim potencijalnim naslednim zdravstvenim tegobama. Može biti sklon sličnim problemima koji se sreću kod hrtova: osteosarkom, nadimanje i torzija želuca, osetljivost na anesteziju, srčane tegobe i problemi sa očima.

Sveža voda je obavezna za galga. Hranite ga visokokvalitetnom i nutritivno uravnoteženom hranom, dva puta dnevno. Galgo ne sme da jede brzo i halapljivo. Izbegavajte fizičku aktivnost galga neposredno pre jela i posle obroka.

Znate li da galgo ima više crvenih krvnih zrnaca od bilo koje druge rase pasa?

Slike njegovog pretka nalaze se na poleđini rimskih novčića, a pisac Migel de Servantes pomenuo je galga u kultnom romanu “Don Kihot” još u 17. veku.

Video: Pas svakoga dana čeka vlasnika da se vrati iz škole: Lekcija o ljubavi i prijateljstvu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari