• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo je burbul, zovu ga i "farmer" i jedna je od najjačih i najzdravijih rasa na svetu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako ga Međunarodna kinološka federacija nije zvanično priznala, južnoafrički mastif ne prestaje da intrigira kinologe, ljubitelje pasa i porodice koje ga sve više žele kao psa čuvara

  • 2
Burbul, južnoafrički mastif Foto: Shutterstock

Burbul je pripadnik rase poreklom iz Južne Afrike i poznat je kao južnoafrički mastif.

Ime rase stvoreno je od holandskih reči za farmera (boer - bur) i psa (boel - bul).

Ove grdosije isprva su uzgajali holandski doseljenici u Južnoj Africi, koji su u 17. veku ukrštali velike rase pasa tipa mastifa. Oni su želeli da dobiju odanog čuvara koji će štititi njihove porodice, farme i stoku od hijena, babuna, leoparda, lavova i ostalih divljih životinja, ali i iznenadnih gostiju i neznanaca.

Zbog njihove izuzetne snage, odanosti i zaštitničke naravi, burbul psi su i dan-danas izuzetni zaštitnici porodice i imovine.

Vlasnici ovog psa kažu da burbul naraste do 70 cm i može da teži 80 kilograma.

Burbul, južnoafrički mastif Foto: Shutterstock/T.irina

Ima kratku dlaku, ne linja se preterano i nije težak za negu.

Izuzetno se vezuje za porodicu i zaštitnički je nastrojen, pa je veoma važno da bude pravilno i pravovremeno socijalizovan. Njegovo zdravlje je gotovo besprekorno.

Burbul, južnoafrički mastif Foto: Shutterstock/Pikunova Nadiia

Rasa je retka izvan zemlje porekla, a jedan od razloga je i zabrana njegovog držanja u određenim državama (Francuskoj, Rumuniji, Danskoj, Singapuru, pojedinim državama SAD...)

Burbula je priznao Američki kinološki klub 1. januara 2015. godine i od tada on pripada grupi radnih pasa. Međunarodna kinološka federacija (FCI) još nije priznala burbula kao rasu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brx

    24. oktobar 2023. | 17:14

    Odgaja ih covek u Surcinu....prelepi psi !

  • Marija

    27. oktobar 2023. | 19:47

    Nije mi jasno zasto nije priznat???kao ni nas Sarplaninac,a priznati su oni labradudl psi gde su ukrstali pudle i labradole,ili neke civave i slicno.ili ovi maltezeri.ok svako ima sta voli,nemam nista ni protiv tih pasa,ali ovako nesto ne priznati je stvarno bolesno!