• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Čorki, zabavan i prijateljski raspoložen mali pas koji je najsrećniji ako može svuda da ide sa vlasnikom

Vreme čitanja: oko 3 min.

Saznajte više o ovom hibridu, nastalom ukrštanjem čivave i jorkširskog terijera, čija je mana što se lako goji i brzo zamara

  • 0
Čorki rasa pasa Foto: Shutterstock/Ian Mc Glasham

Čorki je mali, ali srčan i živahan pas nastao ukrštanjem jorkširskog terijera i čivave.

Kao i njegovi roditelji, čorki je majušan, ali se ponaša kao da je od brega odvaljen!

Smeo i izrazito privržen vlasniku, on je izvanredan pratilac kako porodicama, tako i usamljenim vlasnicima. Može da živi u malom stanu, ali mu neće smetati da se širi u ogromnoj kući sa dvorištem. Čorki je pravo blago za vlasnike početnike, ali i za iskusne vlasnike pasa. Uvek je razdragan, srećan i prilagodljiv i rado će pratiti vlasnika u stopu.

Izgled i temperament čorkija

Pošto je ovo hibridna rasa, a roditelji su mali jorkširski terijer i čivava, čorki je majušan, težine oko 4,5 kg i visok od 15 do 23 centimetra. Može da nasledi dugačku, lepršavu dlaku jorkširskog terijera ili glatku, sjajnu dlaku čivave, ali se najčešće pojavljuje u njihovoj kombinaciji. Oči i nos su mu crne ili tamnosmeđe boje, a uši u obliku izražajnih trouglova.

Viđa se u nizu mešavina boja i dezena koji su tipični za jorkširskog terijera (kombinacija crno-smeđe, crno-zlatne, plave i žute, plave i zlatne) i čivave (nijanse i šare u crnoj, beloj, smeđoj, čokoladnoj, sivoj ili srebrnoj).

Čorki je pametna, živahna i umiljata životinja koja uživa u vremenu koje provodi sasa svojom porodicom. On je energičan, ali pošto je majušan, rado će donositi predmete ili potezatia konopac. Voli da ide u šetnje i na izlete, ali zbog kratkih nogu, vlasnik često mora da ga nosi. Ovaj pas ne bira mesto za igru, pa će se odlično zabavljati i u stanu, i na otvorenom. Odličan je za vlasnika koji prvi put uzima psa, ali uživa i u društvu iskusnih čuvara.

Čorki rasa pasa Foto: Shutterstock//Ian Mc Glasham

Podvrgnite ga socijalizaciji i vaspitavajte od najranijeg uzrasta, jer ume da bude sumnjičav prema nepoznatim ljudima. Ponekad je veoma glasan, pogotovo kad želi da upozori na potencijalnu pretnju.

Dobro se slaže sa decom, isključivo sa onom koja ga poštuju. On može da bude nežan prema kućnoj mački, ako žive u zajednici, ili će je ignorisati, i odlično se slaže sa drugim psima. Vlasnik bi trebalo da nadgleda igru čorkija i drugih pasa, pogotovo ako su krupniji od njega, jer postoji mogućnost povređivanja, budući da je ovo mali i krhak pas.

Čorki ne voli da bude sam u domu i ako vlasnik odluči da ga svuda vodi sa sobom, čorki će biti veoma poslušan.

Nega i zdravlje čorkija

Čorki rasa pasa Foto: Shutterstock/Ian Mc Glasham

Čorki ne traži čestu i detaljnu negu, iako ona zavisi od karakteristika koje nasleđuje od svoje dve roditeljske rase. redovno četkanje i povremeno kupanje će biti dovoljno za negu čorkija koji se ne linja preterano. Podrazumeva se da mu pregledate ši i zube, skraćujete nokte i održavate ga urednim. Povedite računa o higijeni predela oko očiju, jer može razviti suze.

On dobro podnosi toplo vreme, ali ne voli hladnoću, pa mu nabavite džemper kad temperatura počne da pada. Ovaj pas lako može da postane gojazan, o čemu takože treba da povedete računa.

Psi ukrštenih rasa nasleđuju iste zdravstvene probleme i rizike kao i njihove roditeljske rase, pa saznajte sve o oboljenjima jorkširskog terijera i čivave.

Jorkširski terijeri žive od 11 do 15 godina, a suočavaju se sa mogućom luksacijom patele, hipotireozom, kolapsom traheja i pate od zubnih problema. Čivava ima očekivani životni vek od 10 do 18 godina, generalno je zdrava, ali je podložna luksaciji patele, srčanim oboljenjima, epilepsiji, nedostatku folne kiseline i hipoglikemiji.

Odgovorni odgajivači jorkija i čivava, kao i uzgajivači čorkija, pregledaće roditeljske štence na poznata genetska stanja pre parenja. Štene dobrog zdravlja koje redovno vodite veterinaru, sa dobrom ishranom i dosta aktivnosti, odrašće u zdravog psa čiji će životni vek biti duži od 15 godina.

Istorija rase i zabavne činjenice

Čorki rasa pasa Foto: Shutterstock/Ian Mc Glasham

Ne zna se pouzdano ko je (i kada) prvi odlučio da ukrsti čivavu sa jorkširskim terijerom, ali je rasa postala popularna 90-ih godina prošlog veka, kada je sve više vlasnika kućnih ljubimaca tražilo male pse.

Osim čorkija, postoji još nekoliko hibrida jorkširskog terijera: morki (mešavina malteške pudle i jorkija), snorki (mešavina jorkija i minijaturnog šnaucera) i dorki (mešavina jorkija i jazavčara), a poznat je i kaka čorki - hibrid čorkija i patuljaste pudle.

Iako ne postoji istinski hipoalergena rasa pasa, čorki je sjajan izbor za alergične osobe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari