• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Psi džogeri: Najbolje rase za vlasnike koji vole da trče

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Trčanje sa psom je zabavan i odličan način za druženje, pod uslovom da imate energičnu i atletsku rasu kojoj je potrebno mnogo vežbe i aktivnosti

  • 0
Psi koji vole da trče Foto: Shutterstock/Real Sports Photos

Ako volite da trčite, a imate psa, eto sjajne kombinacije za održavanje vaše kondicije i aktivnost ljubimca.

Trčanje sa psom je zabavan i odličan način za druženje. Ako u domu držite energičnu i atletsku rasu, koja traži mnogo vežbe i istrčavanja, i volite da trčite, ovo je savršen spoj u kome ćete uživati i vi i vaš pas.

Pre polaska na trčanje obezbedite dovoljno vode za ljubimca koji će praviti česte pauze da bi pio vodu. Prestanite da trenirate i odvedite kući psa ako nerado trči, ima probleme sa disanjem, pokazuje bolne grimase, počinje da šepa, deluje pregrejano ili je na bilo koji način uznemiren.

Evo 10 najboljih rasa pasa koje uživaju u čestom džogiranju sa vlasnikom.

Većina ovih rasa se razvijala generacijama zbog atletizma i izdržljivosti. Neki psi mešovitih rasa su takođe odlični trkači, posebno ako su potomci jedne ili više rasa koje vole da trče.

1. Vajmarski ptičar

Psi koji vole da trče sa vlasnicima Foto: Pixabay/3238642

Sportski građen, vajmarski ptičar je brz i izdržljiv pas koji će biti idealan partner u trčanju na kratkim ali i dugim stazama. Dobro podnosi vrućinu i uživa u aktivnostima. Vajmaranac koji ne vežba dovoljno i malo trenira može razviti anksioznost ili ispoljiti probleme u ponašanju.

2. Vižla

Psi koji vole da trče sa vlasnicima Foto: Pixabay/vizslafotozas

Vižla voli aktivnosti, sportski je tip, veoma je izdržljiva i brza. Dobro podnosi tople dane i voli da bude tik uz vlasnika, pa ima nadimak "čičak". Odan je pratilac i prijatelj u trčanju.

3. Dalmatinski pas

Psi koji vole da trče sa vlasnicima Foto: Pixabay/Rebeccas Pictures

Iako nije sportista, dalmatinac je pas koji treba mnogo da vežba i da bude aktivan. Nekada je korišćen kao vatrogasni pas: u danima pre nego što su napravljene sirene za uzbunjivanje, dalmatinci su trčali ispred vatrogasnih zaprega koje su vukli konji i lajali kako bi raščistili put.

4. Border koli

Psi koji vole da trče sa vlasnicima Foto: Pixabay/825545

Jedna od najinteligentnijih rasa, border koli voli da se kreće, jer je pas "stada". On je neverovatno okretan i može dugo da trči. Ovaj pas mora da bude aktivan ili će postati frustriran. Ako imate border kolija i volite da džogirate u prirodi, izaberite stazu u šumi koja ima i prirodne prepreke: pas će uživati u savladavanju istih i u aktivnosti koju voli. Tolerantan je prema toplom vremenu, ali mu je bolje kad malo zahladni.

5. Australijski ovčar

Psi koji vole da trče sa vlasnicima Foto: Pixabay/wolfgang157

Još jedan inteligentni pas "stočar", ovaj atletski Australijanac uživa u dugim, izazovnim trkama. On žudi za mentalnom i fizičkom stimulacijom. Izbegavajte dugotrajne aktivnosti u vrelim danima, jer ovaj pas ima dugu dlaku.

Australijski ovčar je inteligentan i pun energije, što ga čini odličnim partnerom u trčanju.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari