• 3

Vreme čitanja: oko 6 min.

U boji snega od rođenja do poslednjeg dana: 12 rasa pasa koji imaju isključivo belu dlaku

Vreme čitanja: oko 6 min.

Veliki ili mali, razigrani ili mirni, prijateljski raspoloženi ili mrgodni, ovi psi se ističu bez obzira na temperament i najčešće im je potrebna redovna i detaljna nega kako bi njihovo krzno bilo čisto i blistavo

  • 3
Rase pasa isključivo bele dlake Foto: Pexels/Simona Kidric

Od nekoliko stotina rasa pasa, postoji najmanje 12 čiji pripadnici imaju isključivo belu dlaku.

Štenci mnogih rasa stižu na svet u belim "kaputićima", iako u odraslom dobu poprimaju druge boje i uzorke, ali samo neke rase su potpuno bele, od rođenja do poslednjeg dana.

Neki psi su mali pratioci, ali ima i nekoliko moćnih i velikih rasa.

Pojedine rase pasa, poput samojeda, pirinejskog planinskog psa i japanskog špica imaju snežnobelu gustu dlaku koja se potpuno slaže sa hladnim regijama iz kojih potiču. Ostali kucovi su upadljivo lepi i uglavnom su bili omiljeni na dvorovima kraljeva i aristokratije.

Evo 12 rasa pasa koje imaju isključivo belu dlaku.

1. Samojed

Rase pasa isključivo bele dlake Foto. Pixabay/Cely

Rasa kraljevskog izgleda, samojed je srednje do veliki pas koji je beo od glave do pete. Njegova gusta, pahuljasta dlaka sasvim mu odgovara s obzirom na to da potiče iz Sibira. Autohtono stanovništvo Samojedi koristili su ove snažne pse, tolerantne na hladnoću, da čuvaju irvase, vuku sanke i love. Samojed ima rep koji se savija preko leđa i gusto krzno oko vrata.

Iako su uglavnom sasvim beli, pojedini samojedi poprime krem ili biskvit nijansu.

Život sa samojedom znači čišćenje dlake tokom cele godine. Dok mu poddlaka sezonski opada, ostatak "kaputa" će se linjati cele godine.

2. Maltezer

Rase pasa isključivo bele dlake Foto. Pixabay/Thecreativecircle

Najmanja bela rasa pasa je maltezer. On ima dugu i svilenkastu belu dlaku koja doprinosi njegovoj ljupkosti, ali se neki vlasnici odlučuju da ga šišaju na kratko. Očekujte da ćete ga povremeno voditi kod grumera.

Njegove bistre crne oči i ugljen njuškica stalno vire iz čiste bele dlake, a mnogi maltezeri viđaju se sa repićem na prednjoj strani glave, iznad očiju.

3. Vesti (zapadnoškotski beli terijer)

Rase pasa isključivo bele dlake Foto. Pixabay//Nicolas82

Popularni vesti ima dvostruku dlaku. Ovaj mali Škotlanđanin prvobitno je uzgajan za lov na štetočine, a bela dlaka služila je da pomogne psu da se istakne dok lovi.

Vesti je prvenstveno pas za pratnju, inteligentan je i razigran. Da bi njegova bela dlaka bila blistava, potrebno mu je temeljno četkanje svake nedelje i redovne posete grumeru, svakih četiri do šest nedelja.

4. Američki eskimski pas

Rase pasa isključivo bele dlake Foto. Pixabay/Mohann

Poput malog Sneška Belića, američki eskimski pas je pripadnik čisto bele rase pasa sa ugalj crnim očima i crnim nosićem. Ovi psi se viđaju u nekoliko varijeteta. Bez obzira na veličinu, eskimski pas ima lepršavu belu dlaku i oprezan izraz lica. Rasa je poznata po inteligenciji i nastupala je u cirkusima ranih decenija 20. veka.

Eskimski pas se razvijao na srednjem zapadu SAD krajem 19. veka. Nekada je bio poznat kao nemački špic, ali je selektivno uzgajan da bude snežno beo. Nemački doseljenici su ga koristili kao psa za farmu. Posle Prvog svetskog rata, ime rase je promenjeno u američki eskimski pas. Priznanje Američke kinološke federacije dobio je 1995. godine.

5. Bišon friz

Rase pasa isključivo bele dlake Foto. Pixabay/Zee Cee

Bišon friz prepoznatljiv je u gomili belih pasa, zahvaljujući pahuljastoj dlaci i zaobljenom izgledu. Rasa kakvu danas poznajemo potiče iz Francuske i veruje se da je nastao ukrštanjem pudlice i vodenog španijela. Sa ovim sportskim rasama u svom nasleđu, ne iznenađuje to što je bišon aktivan i avanturistički pas pratilac. Redovno ga četkajte da biste izbegli mršenje dlake i redovno ga vodite kod grumera na šišanje.

6. Pirinejski planinski pas

Pirinejski planinski pas Foto: Pixabay

Najveći među belim rasama pasa je pirinejski planinski pas. Ovaj nežni div ima debeli, dvostruki sloj bele dlake. Ova rasa verovatno je nastala u Centralnoj Aziji ili Sibiru, pa je doveden u planine Pirineja koje se graniče sa Francuskom i Španijom.

Ovi psi su poznati po veličini, ali i strpljenju. Odlični su čuvari i lojalni porodični saputnici. Život sa pirinejskim planinskim psom znači život pun dlaka. On će se linjati tokom cele godine i gotovo svakodnevno ćete se boriti sa pramenovima dlaka koje se lepe za vas, nameštaj, podove... Dvostruka dlaka ovog psa prirodno je otporna na nečistoću, pa mu je samo povremeno potrebno kupanje da bi bela dlaka izgledala čisto.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Svicarski bijeli ovcar

    10. avgust 2023. | 19:01

    Jednog od najljepsih pasa uopce - Svicarski bijeli ovcar - berger blanc Swiss ili Swiss white shepherd niste nabrojali, FCI priznata pasmina...

  • LJILJANA

    29. jul 2023. | 12:51

    Izvinite, samo da Vas podsetim. Postoji u beli patuljasti šnaucer. Pozdrav

  • Pulim

    27. jul 2023. | 14:41

    Beli pulin