• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kai ken, poznat kao "pas tigar", pravi je tvrdoglavac i atleta nalik mešancu vuka i nemačkog ovčara

Vreme čitanja: oko 3 min.

Uoči Drugog svetskog rata otkriven je u Japanu gde je dobio povlašćeni status, kao i mnoge tvrdoglave rase poštuje samo jednu osobu, veran je čuvar porodice, doma i imovine, a jedina mana mu je želja za avanturom

  • 0
Kai ken rasa pasa Foto: Shutterstock/Lindsay VG

Pas koji je pronađen 1929. godine u Japanu, u blizini planine Fudži, proglašen je zaštićenim 1933. i godinu nakon toga priznao ga je Japanski kinološki savez.

Pod brojem 317 u standardu FCI, u petoj grupi u kojoj su psi špic tipa i primitivni tipovi pasa, nalazi se i ovaj lovački pas koji je ujedno i pas za pratnju.

Njega zovu "tigar pas": on je kai ken, a njegovo puno "ime i prezime" je “kai-tora-ken”.

Ovaj pas imao je trenutak slave i u SAD, kada je 2003. bivša prva dama Nensi Regan na ulicama Los Anđelesa pronašla bolesno i izgladnelo štene kai kena i spasila mu život, nazvavši ga Mali medved.

Kai Ken je srednje veliki pas (48-53 cm) malobrojne populacije, poznat po atletskoj, mišićavoj građi i izgledu nalik mešancu nemačkog ovčara i vuka. Izuzetno je inteligentan i stvara snažnu, doživotnu vezu sa svojim vlasnikom.

Viđa se u crno tigrastoj, crveno tigrastoj i tigrastoj boji, a karakteristika rase su jednobojni štenci koji tokom razvoja poprimaju tigravost. Njegova dlaka deluje kao prirodna kamuflaža i savršena je za rad na planinskom terenu.

Kai ken rasa pasa Foto: Shutterstock/Lindsay VG

Temperament kai kena

Ljubitelji japanskih rasa špica često opisuju ovog psa kao stoičkog i tvrdoglavog. On neće skakati vlasniku u krilo i zadovoljiće se izležavanjem u svom prostoru, u istoj prostoriji u kojoj mu je i gazda.

Kai ken je odan samo jednom čoveku. On će pokazati male ili rezervisane gestove naklonosti prema članovima porodice, ali će uvek imati samo jednu omiljenu osobu koja o njemu najviše brine. Ova osoba, čvrstog karaktera i doslednog ponašanja treba da trenira kai kena. To je posebno važno kada su u pitanju stranci i gosti u domu. Kai ken obično nije agresivan dok štiti svoju porodicu, ali će uvek upozoriti vlasnika na ono što vidi kao potencijalnu opasnost. Zato je on odličan čuvar koji će uživati u visokom nivou mentalne i fizičke stimulacije.

Kai ken rasa pasa Foto: Shutterstock/Lindsay VG

Zdravlje i nega kai kena

Kai ken se generalno smatra zdravim, ali postoji nekoliko specifičnih bolesti na koje treba obratiti pažnju. Alergije, problemi sa očima, kancer, displazija kuka, luksacija patele, šum na srcu... najčešće pogađaju pse ove rase.

Gojaznost i prejedanje nisu na spisku tegoba koje muče ovog psa, ali se treba pobrinuti da on jede visokokvalitetnu izbalansiranu hranu. Preporučuju se kontrole kod veterinara, redovan pregled zuba i ušiju i podrezivanje noktiju.

Povremeno četkajte njegovu dvoslojnu dlaku kako bi bila zdrava i sjajna i da biste linjanje sveli na minimum. Dva puta godišnje kai ken će gubiti poddlaku, što znači da će se jače linjati. Kai ken je čist pas i ne treba ga često kupati.

Kai ken rasa pasa Foto: Shutterstock/Lindsay VG

Treninzi kai kena

Kai ken je pas visokog nivoa energije, pa mu je potrebna najmanje jedna šetnja od pola sata do sat dnevno uz nekoliko aktivnih serija igre, uz dosta mentalne stimulacije.

Ova rasa je pogodna za učešće u psećim sportovima, agilitiju i bilo kojoj drugoj aktivnosti koja uključuje rad sa vlasnikom. Ako potrebe kai kena nisu zadovoljene, naći će bilo šta da se zaokupi i može da postane destruktivan.

On je i odličan partner za planinarenje i uživa u plivanju. Brzo uči i uživa u radu sa vlasnikom, uz poslastice i nagrade.

Iako može da šeta bez povoca, budite izuzetno oprezni. Lov mu je u krvi i ima snažan nagon za plenom, pa će u potrazi za lovačkom avanturom pobeći ako ne obraćate pažnju na njega.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari