• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Ovih 12 rasa pasa se bolje slažu sa starijom decom i članovima porodice nego sa mlađim ukućanima

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Iako mnogi lični primeri i objavljene fotografije demantuju pojedine tvrdnje u tekstu, reč je o kućnim ljubimcima koji su često suzdržani prema najmlađima u domu, ponekad su njihove igre grublje, ali im narav i ponašanje najviše zavise od vaspitanja i odnosa sa ljudima

  • 0
Rase pasa koji se ne slažu najbolje sa decom Foto: Shutterstock

Pas može biti divan član vaše porodice, pogotovo kada imate decu.

Deca se uče odgovornosti prema psu koji im nudi bezgraničnu ljubav bez osuđivanja.

Osim toga, psi pomažu deci da nauče veštine koje će im pomoći da postanu dobri ljudi.

Međutim, psi nisu igračke, a neka deca se ponekad ponašaju prema njima upravo kao sa igračkama. Zbog toga može doći do nemilih, pa i opasnih posledica poput povreda ili ujeda.

Neke rase pasa su predisponirane da se ne slažu najbolje sa decom.

Čak i ako udomite psa koji pripada rasi poznatoj po tome što je dobra sa decom, morate postaviti pravila svojim najmlađim ukućanima o pravilnom tretmanu psa i poštovanju životinje.

Karakteristike rasa

Većina pasa ne voli vrištanje i bilo kakve visoke tonove, niti im je prijatno da im neko zuri u oči, a nisu ravnodušni kad uoče brze i nezgodne pokrete. Osim toga, psi poštuju autoritete i prate komande vođe čopora, obično vlasnika ili drugog starijeg člana domaćinstva, ignorišući decu.

Ovi psi su nezavisniji, teže ih je dresirati i pitanje je u kojojće meri oprostiti grubosti koje prema njima (nesvesno ili svesno) pokažu mala deca. Ona ne vode računa o tome kako i kuda se kreću, često se zaleću, skaču ili stihijski trče.

Rase poput haskija i akite poznate su po tvrdoglavosti kada je u pitanju poslušnost. Drugi loši izbori u vezi sa malom decom su džinovske rase, poput bulmastifa ili psa svetog Bernarda, koji u igri mogu da se bace na malu decu. Nisu samo džinovi loš izbor ljubimca u porodicama sa malom decom: mnoge patuljaste rase pokazuju veliki strah kad se nađu u dečijem društvu.

Ovo su rase pasa koji se bolje slažu sa starijim članovima porodice nego sa mlađom decom.

1. Vajmarski ptičar

Rase pasa koji se ne slažu najbolje sa decom Foto: Shutterstock

Vajmarski ptičari su lepi psi koji nemaju dobre odnose sa decom. Odgajani su za lov na krupnu divljač, plen koji po veličini liči na dete mlađe od 13 godina.

Ovo poređenje ne znači da će vajmarac poistovetiti dete sa lovinom kad je u domu, ali će se često grubo igrati sa njim, pa i sa ostalim članovima porodice, posebno ako ne vežba i ne dobija dovoljno pažnje.

Rasa zahteva određenu rutinu i mnogo istrčavanja, šetnje i igre, ako želite da se dobro ponaša. To neće biti lako ako ste često odsutni od kuće.

2. Čivava

Rase pasa koji se ne slažu najbolje sa decom Foto: Shutterstock

Zbog svoje "malenkosti", čivave se smatraju idealnim psima za porodice sa dcom, ali nije tako.

Ovi mališani se oslanjaju na svoje zubiće da ih zaštite tamo gde njihov stas ne može da dosegne!

Oni laju, reže, a ponekad i ujedu, posebno kad osete da treba da se brane. Mnoge čivave žele svoj lični prostor i poslaće jasne signale ako neko nepoznat uđe u njihovu zonu.

Problem je u tome što deca ne umeju da čitaju govor tela ovog psa niti shvataju signale, što dovodi do toga da ovaj pas postane agresivan.

3. Akita inu

Rase pasa koji se ne slažu najbolje sa decom Foto: Shutterstock

Akite mogu biti neverovatno odane, ali ne zaboravite da su godinama uzgajane da budu psi čuvari. Njihove instinkte ne možete suzbiti i oni mogu predstavljati problem prilikom poseta u vašem domu, u kojima će se pojaviti i nepoznata deca. Akite žele da zaštite svoju porodicu, uključujući i vašu decu, pa će im druga deca zasmetati, pogotovo ako su gruba ili bučna. 

Imajte na umu da ovo pravilo važi i ako nemate malu decu u kući, ali ako ih pozovete na porodična druženja, razdragana deca mogu pokrenuti akitin odbrambeni stav.

4. Pekinezer

Rase pasa koji se ne slažu najbolje sa decom Foto: Shutterstock

Poput čivave, pekinezer je mala rasa psa koja se oslanja na posebne metode, uključujući ujedanje i režanje, kako bi delovala veće i strašnije kad se oseti ugroženo.

Pekinezer ne podnosi grubo maženje ili povlačenje repa. Posesivan je prema svojoj hrani i igračkama, kao i prema svojim primarnim vlasnicima. Ovaj mali pas žudi za vlasnikovom pažnjom i ne želi da bude odbijen. Možda će se desiti da vaše dete bude u neprijatnoj situaciji sa ovim psom ako naglo pritrči da vas zagrli ili pokuša da se poigra s njim.

5. Sibirski haski

Rase pasa koji se ne slažu najbolje sa decom Foto: Shutterstock

Sibirski haskiji su veoma aktivni psi koji vole pomalo grube igre. Oni su snažni i iako dobronamerni, mogu slučajno da povrede dete.

Teški su za obučavanje, jer su nezavisni i tvrdoglavi. Mogu ih pokrenuti deca koja se ponašaju kao "plen" (ako glasno plaču ili jurcaju unaokolo). Haskiji su zadržali neke vučije osobine, ne samo u izgledu. Imaju prirodnu zaštitu i oštrinu u reagovanju na uočene pretnje. Bolje je da sačekate da vaša deca sazre i zadobiju veću kontrolu nad sopstvenim ponašanjem pre nego što dovedete haskija u dom.

6. Aljaski malamut

Rase pasa koji se ne slažu najbolje sa decom Foto: Shutterstock

Ova rasa izgleda liči na sibirskog haskija, ali je veća i ponaša se slično. Aljaski malamut uživa u gruboj igri i postaje još grublji ako njegova potreba za vežbanjem nije zadovoljena.

Može da bude neverovatno tvrdoglav i neposlušan je na povocu koji vuče, skače i napreže se u šetnji. Ovakvo ponašanje znači da sigurno ne bi bilo bezbedno da vaše dete drži povodac i hoda uz ovog psa.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari