• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Činuk, pas koji je zbog malobrojnosti ušao u Ginisovu knjigu rekorda

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naizgled sasvim običan pas koji podseća na mešanca, činuk potiče iz Belih planina, bio je član prve ekspedicije na Antarktik 1928. godine, a od 2009. je zvanični simbol američke države Nju Hempšir

  • 0
Činuk Foto: Shutterstock

Ne tako poznata i populaciono malobrojna rasa činuk nastala je ukrštanjem eskimskog špica, sibirskog haskija i psa Svetog Bernarda.

Činuku je ime dao član prve antarktičke ekspedicije, odgajivač Artur Volden, nazvavši ga po jednom od eskimskih pasa koji su činili osnovu rase. Volden je želeo da stvori američkog psa koji bi bio pandan sibirskom haskiju.

Druga verzija porekla kaže da činuk ima krv haskija i mastifa i da su u ukrštanju učestvovali samo najbrži i najizdržljiviji psi.

Istorijske činjenice o činuku

Činuk je "rođen" 1917. godine i učestvovao na trkama pasa koji su vukli sanke. Često je rušio rekorde u mnogim kategorijama. Deset godina kasnije, postao je vođa psećih sanki koje su pratile admirala Berda do Južnog pola.

Posle Drugog svetskog rata broj činuka se prepolovio, a rasa je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao populaciono najmalobrojnija: 1981. bilo je samo 28 činuka u svetu.

Američki kinološki klub je 2013. godine zvanično priznao činuka čija je populacija "porasla" na oko 815 jedinki.

Danas ovaj pas i dalje nije posebno popularan, iako je od 2009. godine simbol američke države Nju Hempšir.

Izgled činuka, visina, težina, boja dlake

Činuk rasa pasa Činuk rasa varijteteti Foto: Shutterstock

Činuk ima dobro izbalansirano telo, moćnu njušku i jake i izdržljive zube. Njegova njuška ima velike široke crne nozdrve i usne iste boje. Gornja usna malo nadvisuje donju čiji su uglovi blago viseći. Oči su tamnosmeđe ili svetlije, boje ćilibara, sa tamno oivičenim očnim rubovima.

Dlaka činuka je srednje duga, sa poddlakom koja je gusta i mekana. Spoljašnja dlaka je gruba i svetlosmeđe, zlatno žute, bele, crne sa crvenom ispod šape i žućkasto-braon boje.

Činuk je visok od 53 do 69 centimetara i težak od 25 do 41 kilogram.

Temperament i obuka činuka

Činuk je smiren, prijateljski raspoložen i poslušan pas koji živi u svim uslovima i klimatskim zonama. Prema ljudima i drugim psima ne pokazuje agresiju. Dobar je prema deci i divan je kućni ljubimac. Odlikuje ga visok intelekt i ne dosađuje vlasniku. Ponekad je stidljiv i nepoverljiv u prisustvu nepoznatih ljudi.

Činuk ima jednu ružnu naviku – voli da kopa.

Ne laje mnogo, ali voli da zavija i da "priča". Ženke činuka poznate su kao svojeglave.

Činuk Foto: Shutterstock

Ovaj pas visokog nivoa energije i marljivosti voli da uči. Potrebni su mu redovni aktivni treninzi koji ne smeju da budu monotoni i obuka u vidu raznih igrica. Ovi psi su dobri čuvari, pratioci, zaštitnici i pomagači.

Nega, ishrana i zdravlje činuka

Duga dlaka ovog psa štiti ga od hladnoće. Potrebno mu je redovno četkanje, najmanje dva puta nedeljno, tvrdom četkom koja će ujedno izmasirati kožu. Svakodnevno proveravajte čistoću njegovih očiju i ušiju i skraćujte mu nokte kad se ukaže potreba.

Hranite ga suvim i prirodnim obrocima, dva ili tri puta dnevno, u količini od po 250 do 300 grama. Hrana treba da bude kvalitetna i dobro izbalansirana, sa neophodnim kompleksom vitamina i minerala.

Iako je činuk veliki i jak pas, može bolovati od alergija, epilepsije, displazije kuka i kriptorhizma (nepotpuno spuštenog testisa).

Prosečan životni vek mu je od 12 do 15 godina.

Budućim vlasnicima činuka poklanjamo video o ovoj lepoj i malobrojnoj rasi pasa!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari