• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kern terijer, zvezda novog muzičkog spota Luisa Kapaldija, jedan je od najvernijih pasa na svetu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Junak izuzetno emotivnog video sadržaja, koji je rasplakao desetine miliona ljudi, pripada staroj rasi iz Škotske čiji predstavnici žive i do 15 godina

  • 1
Kern terijer

Foto: Pixabay

Ljubitelje životinja širom sveta do suza je dovela četvoronožna zvezda spota Luisa Kapaldija za njegovu najnoviju hit pesmu "Wish You The Best“.

Na snimku, vlasnik psa, stariji poštar kojeg glumi Dejvid Bredli, zvezda filmova “Harija Potera”, živi srećnim životom sa svojim ljubimcem, kern terijerom po imenu Vilou.

Međutim, stari poštar je preminuo, a pas je ostao sam.

Pas koji je rasplakao desetine miliona ljudi širom sveta pripada rasi kern terijer.

Kern terijer potiče sa ostrva Skaj u Škotskoj, a skoro jedan vek rasa je bila poznata kao kratkodlaki skaj terijer. Prvobitno korišćeni kao hvatači glodara, ovi radni psi su bili savršeni u poslu kopanja u "čamcima", tradicionalnim škotskim gomilama stena koje su se koristile kao oznake na kopnu. Početkom 20. veka, Kinološki savez Velike Britanije priznao je rasu.

Izgled i temperament kern terijera

Kern terijer

Foto: Shutterstock

Ovaj pas ima malo ali čvrsto telo, kratke noge i široku glavu, retko je viši od 30 cm i težak je između 6 i 8 kilograma.

Oči su mu tamno smeđe, a dlaka krem, pšenična, crvena, siva ili gotovo crna. Dozvoljena je tigravost, ali ne i potpuno crna, bela ili crna sa paležom. Ima tamne oznake na ušima i njušci.

Najpoznatiji kern terijer imao je glavnu ulogu u filmu "Čarobnjak iz Oza": bio je to pas Toto.

Kern je lojalan, inteligentan i razigran mali pas koji je srećan ako može da sedi u vašem krilu, ali i da vas prati na planinarenju, u šetnji i drugim aktivnostima. Prijateljski je raspoložen i odan. Iako jedva da može biti čuvar, on će oštrim lavežom upozoriti na dolazak stranca u vaš dom. Lako uči i dobar je izbor za vlasnika početnika. Iako je mali, ima mnogo energije, pa su redovne šetnje i istrčavanje u parku obavezni.

Odličan je u ophođenju sa decom i drugim psima, pa je poželjan kućni ljubimac i prilagodljiv gotovo svim uslovima života, dok su zadovoljene njegove umerene potrebe za vežbanjem.

Ako dugo ostaje sam, može se dosađivati i prežvakavati stvari u domu, pa nije dobar izbor za prezaposlene vlasnike. Ukoliko imate dvorište i ostavljate ga samog, obezbedite prostor da ne može da izađe.

Mnogi vlasnici kern terijera kažu da se kern dobro slaže sa mačkama u domu. Ipak, ovakav odnos sigurno neće imati sa malim životinjama koje će mu, zbog lovačkog instinkta rase, predstavljati plen.

Zdravlje i nega kern terijera

Kern terijer ima kratku i čupavu dlaku koja se ne linja preterano i ne traži mnogo nege: četkanje jedanput nedeljno je sasvim dovoljno.

Kao i druge rase terijera, kern može dugo i zdravo živeti, čak 15 godina. Ali kako stari, moguće je da će iskusiti probleme sa luksacijom patele, kataraktom i oboljenjima zuba.

Rutinske kontrole kod veterinara i vakcinacije se podrazumevaju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari