• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Zabavne činjenice o belim mačkama: Najređe su snežnobele cica-mace!

Vreme čitanja: oko 4 min.

Njihove oči mogu da budu u svim bojama, a ima i maca sa dva različito obojena oka, često ih "bije" glas da su gluve i stidljive, a prava je retkost nabaviti ljubimicu potpuno bele dlake

  • 0
Bele mačke Foto: Pixabay

Meke, boje snega i umiljate, bele mačke su najlepša dela prirode.

Za razliku od sivih ili crnih mačaka, koje se lako mogu sakriti u senci, teško je ne zapaziti mačku bele dlake koja bukvalno blista!

Bele mace ne pripadaju posebnoj rasi, već sve rase mogu imati varijetete bele dlake koja može da bude kratka ili duga.

Oči belih maca mogu da budu od žućkastih i narandžastih preko plavih do zelenih. Iako veliki broj belih maca poseduje veličanstvene plave oči, neke imaju oči dve različite boje.

Svaka mačija rasa poseduje jedinstvenu lepotu, mističnost, zanimljivu istoriju i navike.

O belim mačkama postoji mnogo zanimljivosti.

1 Različite rase mačaka imaju belo krzno

Bele mačke Foto: Pixabay

Sasvim bele mačke ne zavise od pripadnosti određenoj rasi. I dugodlake i kratkodlake mace svih rasa mogu da budu sasvim bele, uključujući persijsku, tursku angoru, američku kratkodlaku, sijamsku, devon reks, mejn kun…

Ko je glavni kreator njihovih belih “kaputića”?

Ako mačka ima dominantni gen V, poznat kao gen za maskiranje, ona će „sakriti“ svaki drugi gen za boju dlake i šare, što će rezultirati snežnobelom dlakom.

2 Bele mace imaju specifičnu boju očiju

Bele mačke Foto: Pixabay

Boja mačijih očiju povezana je sa proizvodnjom melanina u njenom telu. Shodno tome, bele mačke ili one sa svetlom dlakom često imaju svetle oči.

Potpuno bele mačke mogu imati različite upečatljive boje očiju, poput plave, zelene, žute, narandžaste ili kombinacije ovih boja.

3 Mnoge (ali ne sve) bele mačke su gluve

Bele mačke Foto: Pixabay

Isti gen koji mačkama boji dlaku u snežnobelu i daje jedinstvenu obojenost očiju može izazvati potpunu ili delimičnu gluvoću. Ovo je češće kod belih mačaka sa plavim očima, jer je genetika povezana sa belim krznom takođe povezana sa gluvoćom. Kod belih mačaka sa jednim plavim okom i drugim okom različite boje, nije neuobičajeno da uvo na „plavoj strani“ nema sluh, dok uvo na drugoj strani čuje normalno.

Ako je mačka delimično ili potpuno gluva, preduzmite mere predostrožnosti da biste je zaštitili. Pazite da je ne uplašite i koristite vizuelne znake umesto verbalnih radi komunikacije.

Delimično gluvu ili sasvim gluvu mačku uvek držite u zatvorenom prostoru, jer će samo tako izbeći opasnosti ili zaštititi se od potencijalnih predatora.

4 Bele mačke nisu albino

Bele mačke Foto: Pixabay

Mačke belog krzna nisu albino. Postoji ključna razlika: bele mačke imaju gen za belo krzno, dok je albinizam genetsko stanje koje rezultira potpunim nedostatkom pigmentacije boje na koži, krznu i očima.

Najlakši način da utvrdite da li je mačka albino je da pogledate u njene oči. Bele mačke imaju različitu boju očiju, dok su oči albino mačke vodenkasto blede, ružičaste ili crvene.

5 Mačke bele dlake mogu da izgore na suncu

Bele mačke Foto: Pixabay

Kao i ljudi, mačke sa svetlom ili belom dlakom lako izgore, a posebno su im osetljive uši, kapci i nos.

Pošto su podložnije opekotinama od sunca, bele mačke su pod pojačanim rizikom od razvoja karcinoma skvamoznih ćelija ili raka kože.

Preduzmite sve da biste zaštitili njenu svetlu kožu od opekotina. Ako maca voli da se sunča, ograničite joj vreme koje provede pored prozora i nemojte dopustiti izlaganje suncu od 10 do 16 časova. Kupite teške i tamne zavese koje će blokirati ili ograničiti UV svetlo. Macu koja voli da izlazi napolje, posavetujte se sa veterinarom o nabavci kreme sa zaštitinim faktorom kako biste zaštitili ljubimicu.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari