• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kavapu, "miks kavalir kralja Čarlsa i pudle", ume da bude prava čigra, ali i miran kao bubica!

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prijateljski raspoložen mali australijski pas mekane dlake nije zvanično priznat kao rasa, ali to ne umanjuje njegovu popularnost koja ga čini jednim od najtraženijih porodičnih ljubimaca

  • 0
Kavapu Foto: Shutterstock

Kavapu je mali, prijateljski raspoložen pas poreklom iz Australije.

On je prilagodljiv, privržen porodici i deci, nežan, razigran, odan i hipoalergenski ljubimac i to je samo deo njegovih osobina.

Ovaj pas ima okruglo lice sa velikim očima bademastog oblika, ravnom njuškom i dugim ušima.

Nije zvanično priznat kao rasa, ali to ne umanjuje njegovu popularnost.

Visina mužjaka kavapua je od 28 do 35 cm, dok su ženke sitnije - od 23 do 28 centimetara. Težina kavapua je od 4, 5 do 9 kg (mužjaci), a ženke su sitnije i teže od četiri do 6, 8 kilograma. Ovaj pas je mali rastom i idealan za život u urbanoj sredini.

Dlaka kavapua je srednje duga, talasasta ili kovrdžava, u krem, braon, kestenjastoj, čokoladnoj i zlatnoj boji. Može da bude i trobojna, a ima i kavapua sa belim delovima tela.

Životni vek ovog mališana je od 12 do 15 godina.

Istorija rase i temperament kavapua

Kavapu Foto: Shutterstock

Mešanci pudlica sve su popularniji u svetu, a kavapu je kombinacija dobroćudnog kavalir King Čarls španijela i pudle koja se slabo linja.

Veruje se da su prvi kavapui nastali 50-ih godina prošlog veka.

Lojalan i društven, kavapu je odličan izbor za velike porodice i domove sa više ljubimaca.

Ovaj pas se odlično uklapa u različite stilove života vlasnika i porodica, ali traži da mu se posvetite. Miran je i tih, no, pretvara se u pravu čigru kad ga navedete na igru. Ne ume da beži od opasnosti, nije destruktivan i nema veliki nagon za plenom. Pravi je vragolan i voli da se igra sa lopticama i drugim igračkama. Ne laje bez potrebe, ali će “osetiti” neznanca pred vratima. Ipak, to ne znači da je dobar čuvar: čim ga neko pomazi, on se "izvrne" na leđa i uživa.

Kavapu je uzgajan da bude hipoalergenski ljubimac i miran i pas pratilac, sa preslatkim licem i dobrodušnim karakterom.

Veoma brzo je postao takav i proglašen je jednim od najpopularnijih kućnih ljubimaca.

Nega i vežba

Kavapu traži više nege zbog kovrdžave dlake.

Iako se ne linja mnogo, potrebno mu je četkanje barem jedanput do dva puta nedeljno. Njegova koža je podložna infekcijama, pogotovo u slučaju odsustva redovne nege. Zato mnogi vlasnici često šišaju ovog psa.

Osim gruminga, kavapu traži i negu noktiju i čišćenje ušiju, uz redovno uklanjanje dlake u ušima. Sklon je stvaranju mrlja od suza i izlučevina iz oka koje treba mehanički uklanjati i ispirati oči psu odgovarajućim rastvorom.

Svakodnevna šetnja psa se podrazumeva, kao i vežba i igra s njim.

Iako nije sklon agresiji, potrebna mu je dobra socijalizacija. Lekcije treba da budu kratke, jer je kavapu radoznao i ne može dugo da zadrži pažnju.

Zdravlje i ishrana

Kavapu Foto: Shutterstock

Iako je poprilično zdrav, kavapu može biti predisponiran za srčane bolesti i progresivnu atrofiju mrežnjače. Zato je najbolje posavetovati se sa veterinarom o sprečavanju potencijalnih oboljenja.

Kao manja rasa, kavapu je sklon oboljenjima zuba. Bolest zuba nije samo kozmetički problem: tkivo gingive podložno je bakterijama, što dalje izaziva bolne apscese. U slučaju zanemarivanja ovog stanja, izvesna je i pojava endokarditisa (upale srčanog mišića).

Kavapu ne podnosi vrućinu, jer ima kratku njušku, a samim tim i lošu regulaciju telesne temperature. Podložan je toplotnom udaru, pa mu je u letnjim vrelim danima potrebno mnogo sveže hladne vode.

Treba obratiti pažnju i na količinu hrane koju pojede, jer je sklon gojenju, iako nije izbirač.

Za ljubitelje rase predlažemo video iz svakodnevice ovog malog Australijanca!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari