• 0
 ≫ 

Da li je pit bul dobra rasa za život sa decom?

 ≫ 

Iako je “žigosan” najlošijom reputacijom na svetu, ovaj pas će biti veliki zaštitnik i prijatelj samo ako pravilno vaspitavate i njega i najmlađe članove svoje porodice

  • 0
Deca i pit bul Foto: Shutterstock

Psi su izuzetni kućni ljubimci i veoma su dobar izbor za decu.

Oni im pomažu da se nauče odgovornosti, a pojedine rase su izvanredne u prevenciji alergija. Ali, treba biti oprezan kad je reč o izboru rase.

S obzirom na to da je američki pit bul jedna od najpopularnijih rasa, da li je on dobar izbor za porodicu sa decom?

Nekadašnja "namena" rase

Američki pit bul terijer je srednje veliki, jak i mišićav pas. Mužjaci su visoki oko 45 do 53 cm, sa težinom do 30 kg, dok su ženke nešto sitnije i teže oko 23 kilograma.

Rasa je isprva gajena da bi “mamila” bikove, pa je tako i dobila ime. Mamljenje bikova je bio sport koji je uključivao vezivanje odraslog bika za gvozdeni kolac. To bi životinji omogućilo radijus kretanja od samo desetak metara. Bika bi razbesneli tako što su mu duvali biber u nos, a potom su na njih puštali pse koji bi ga usmrtili ili u najboljem slučaju onesposobili, sa ciljem da zabave publiku.

Kada je “mamljenje bikova” postalo zabranjena zabava, pit bul je evoluirao u psa sa farme, a kasnije je premešten u udobnost kuće. On je stvoren da bi postao „pas dadilja“, jer je rasa bila veoma prijateljski raspoložena prema deci.

Dakle, da li je pit bul dobar izbor za decu?

Deca i pit bul Foto: Shutterstock

Istina je da će pit bul retko biti agresivan prema ljudima. Naprotiv, manje je verovatno da će on napasti čoveka, u odnosu na većinu drugih rasa, uključujući i čivavu! Međutim, da bi ova tvrdnja “čvrsto stajala na nogama”, pit bul mora biti sterilisan, dobro obučen i socijalizovan; jedino tako neće biti agresivan prema drugim životinjama i ljudima. Ovo je izuzetno teritorijalna rasa što može biti problem ako na vreme ne nauči ko je vođa čopora. Veoma je zavisan od vlasnika i potrebna mu je stalna pažnja. U isto vreme, prilično je samouveren, ali ne i tvrdoglav kao neke druge rase.

Loša reputacija

Pit bul je godinama smatran mirnom farmskom rasom. Čuvao je dom i decu i išao u lov. Međutim, 90-ih godina prošlog veka njegova reputacija se promenila, jer je postao popularan u ringovima za borbu pasa. Sa porastom popularnosti ove surove zabave, mnogi vlasnici otpočeli su treninge svojih pit bulova koji je trebalo da postanu agresivni. To je dovelo do loše reputacije ove rase. Rađeno je mnogo studija sa temom agresije pit bula, ali nijedna nije dokazala da je on agresivniji od bilo koje rase.

Nažalost, pit bulovi su godinama uzgajani da bi bili borbeni psi. U njihovim genima postoji predispozicija da budu opasni po druge životinje.

Svaki pas je individua, što ne znači nužno da je svaki pit bul nužno agresivan prema drugim psima. Pit bul može da napadne i čoveka, ali i svaki drugi nesocijalizovani pas može isto da učini.

Ovo posebno važi za zanemarene ili zlostavljane ljubimce, ali gotovo predstavlja pravilo koje se odnosi na bilo koju rasu.

Pravila ponašanja

U odgovornosti vlasnika je da li će njegov pit bul biti agresivan ili ne. Međutim, postoje mere predostrožnosti koje treba da preduzmete ako imate veoma malu decu.

Pratite budno sve interakcije između psa i deteta, naučite dete kako treba da se ponaša kad je u blizini psa i vodite ljubimca na časove poslušnosti.

Pit bul je veliki i mišićav pas i može slučajno da povredi dete ili da ga obori tokom igre, čak i ako nije agresivan. Zato ga nikad nemojte ostaviti samog sa detetom. I dete treba da zna kako da se ponaša sa psom: ne sme ga povrediti niti iritirati. Naučite dete da ne vuče psa za rep ili uši, niti da mu gura prste u oči. Uplašen ili povređen pit bul može postati agresivan i napasti dete iz samoodbrane. On može biti previše zaštitnički nastrojen prema svojim igračkama, činijama za hranu, poslasticama… Ipak, pravilno obučen pas nikada neće napasti dete čak i ako mu dira hranu. Pit bul je veoma zaštitnički nastrojen i učiniće sve da zaštiti dete. Pas koji nije odrastao sa decom možda se neće osećati prijatno u njihovoj blizini.

Pit bul se može umoriti od igre, i čak se uplašiti od energije koju ima vaše dete. Da biste sprečili incidente, vaš pas mora imati prostor gde može da osami i odmori.

Naučite dete da NIKAD ne napada ili udara svog psa, čak ni u igri. 

Ako se poštuju sva ova pravila, pit bul će biti odličan prijatelj i zaštitnik deci.

Deca i pit bul Foto: Pixabay

Nikad nemojte prisiljavati pit bula da na bilo koji način komunicira sa ljudima koji mu se možda ne sviđaju. To ne može dobro da se završi i neko može biti povređen. Osim toga, pit bul se lako iznervira ako se prema njemu postupa bez poštovanja.

Časovi poslušnosti će pomoći vašem psu da se druži i istovremeno nauči ko je vođa kućnog čopora. Mladi psi vole trening i uživaće u radu sa dreserom. Ovo je dobro i u slučaju da pas pokazuje promenljivo raspoloženje.

Iako je nažalost pit bul pas sa lošom reoutacijom, stotine i stotine primera pokazuju da on nije agresivan prema deci i nije nepredvidljiviji od bilo koje druge rase.

Pitbul je samo ogledalo svog vlasnika. Nažalost, i ovih rasnih pasa je sve više na ulicama i u azilima, jer ih mnogi vlasnici napuštaju, plašeći se njihove agresije.

Pogledajte kompilaciju najdirljivijih video snimaka u kojima su glavni junaci deca i njihovi najbolji prijatelji pit bulovi!

Video: Pitbul dokazao da su psi ono što od njih napraviš: Važe za opasne, a mogu biti velike maze

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari