• 2
 ≫ 

Pet rasa sa kojima nećete pogrešiti: Najbolji psi za starije vlasnike

 ≫ 

Pre kupovine ili usvajanja razmislite o navikama i naravi vlasnika, upoznajte malo psa, pa vidite da li bi to bio pun pogodak, ili možda promašaj

  • 2
Pas, maženje, penzioner, ilustracija Foto: Pixabay

Psi ušetaju u naše živote - nekad kada smo spremni i svesno ih prihvatimo, a nekada i potpuno neplanirano.

Svejedno, sve ih veoma volimo. Međutim, ukoliko ste u prilici da birate psa za sebe ili neku voljenu osobu kojoj je potreban prijatelj na četiri noge da mu pravi društvo u poznijem dobu, biće vam potreban pas koji može da se prilagodi specifičnom životnom stilu te osobe koji je možda nešto “usporeniji”, prenosi apetit.rs.

Zato ne bi bilo loše da saznate koje su to najbolje rase za starije vlasnike.

Sve ove rase odabrane su po nekim standardima, u odnosu na svoje osobine, pa tako postoji nekoliko stvari koje generalno treba uzeti u obzir, a to su:

  • Nivo energije - da se poklopi sa životnim stilom vlasnika i njegovim slobodnim vremenom za šetnju i ostale aktivnosti
  • Veličina - veliki psi zaista mogu poslužiti kao dobri čuvari, ali takođe može biti potreban napor da se fizički iskontrolišu
  • Potrebe gruminga - određene rase pasa moraju se održavati i između odlaska kod grumera, a to može biti naporno za vlasnike
  • Karakter - neke rase ili psi pojedinačno mogu imati oštar temperament, a neki su mazni i blagi.

Pre kupovine ili usvajanja razmislite o navikama i naravi vlasnika, upoznajte malo psa, pa vidite da li bi to bio pun pogodak, ili možda promašaj. A sada, da vidimo predloge rasa:

Pudla

Pudlica Foto: Pixabay.com

Pudla je izuzetno inteligentan pas koji se lako dresira i koji je uvek spreman na druženje. Ova rasa ne zahteva mnogo “vežbanja”, samo jednu “kvalitetnu” šetnju tokom dana.

Obožavaju da se izležavaju i maze sa članovima porodice i stvaraju odnose sa više njih, za razliku od ostalih pasa koji odaberu jednog favorita u domaćinstvu. Sve ovo čini pudle odličnim izborom za starije vlasnike - parove i pojedince.

Pudle zahtevaju gruming na četiri do šest nedelja, ali se ne linjaju mnogo. Takođe, dolaze i u raznim veličinama.

Koker španijel

Koker španijel se već godinama nalazi na svim mogućim listama koje navode rase pasa pogodne za starije vlasnike. Oni nisu previše energični, ali im je potrebna redovna šetnja da bi zadržali dobru pokretljivost i zdravu muskulaturu.

Koker španijel je rasa koja obožava da čini vlasnika srećnim i da mu udovoljava, pa se lako dresiraju.

Nori, štene, koker španijel Foto: Printskrin Instagram/ The Life Of Winnie

Njihov dlačni pokrivač zahteva redovno četkanje da bi se sprečilo mršenje, pa je to stavka na koju treba obratiti pažnju. Mogu da žive u stanu, ali najviše vole sredine u kojima mogu da se igraju.

Pomeranac

Pomeranac je jedna pufnasta loptica sa karakterom. Nezavistan je i pomalo tvrdoglav, pa je pri dresuri potreban čvrst stav.

Svi ih obožavaju i prosto su neodoljivi, a svojim lavežom obaveštavaju o dolasku gostiju ili pošte. Zbog ovoga preporučuje se za domaćinstva gde lavež neće smetati komšijama.

Pomeranac pas Foto: Pixabay

Takođe, njihovo krzno zahteva održavanje, pa je potrebno četkati ih nekoliko puta nedeljno.

Kovrdžavi bišon

Beli, pufnasti oblak koji se ne linja mnogo - kovrdžavi bišon! Njegova ekselencija bišon zahteva redovne odlaske kod grumera, ali ne zahteva mnogo šetnje.

Odlično se slaže sa drugim ljubimcima (i psima i mačkama), a obožavaju da se igraju sa malom decom.

Kovrdzavi bison Foto: WIkipedia/Heike Andres

Kovržavi bišon je nežan, mazan i ne laje mnogo, što ga čini savršenim izborom za starije vlasnike koji žive u stanu.

Maltezer

Ova rasa je oličenje elegancije, inteligencije i posvećenosti. Njihovo divno belo krzno se ne linja, pa zahteva svakodnevno četkanje i redovan gruming.

Sitnije su građe, te im nije potrebno mnogo vežbe i šetnje.

maltezer, Foto: Pixabay.com

Zbog svoje inteligencije lako se dresiraju, a najbolje je od svega je što obožavaju da se maze sa svojim vlasnikom. Ima li bolje od toga?

Ovo je bio naš izbor od TOP 5, ali postoje i druge rase koje nisu loš izbor za vas ili osobu kojoj nabavljate psa. Ono čim treba da se vodite su životni stil i navike, kao i raspoloživo vreme za brigu o životinji. Pre svega, najvažnije da budu zadovoljni i vlasnik i pas, i da oboje dobiju maksimalnu količinu ljubavi.

Video: Obukli pse ko uskršnje zeke pa izazvali pometnju na društvenim mrežama: Čekajući Uskrs

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina

    20. april 2022. | 08:19

    Mešanci su najlepši i najpametniji. Još ako udomite napušteno štene ljubav prema vama biće bezuslovna.

  • Goga

    20. april 2022. | 08:46

    Ali i moj mali pekić je duša od kuce, on je maza moja, mazi se kao malo dete, on uopšte nije agresivan i voli sve ljude i raduje se svakom ko nam dodje u goste.