• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jesu li psi sposobni da se pretvaraju da su bolesni kako bi zadobili više naše pažnje

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iako simpatično deluje intelektualna sposobnost psa da vas "prevari" kako biste obratili više pažnje na njega, ne pomišljajte odmah da "laže"

  • 0
Pas Foto: Shutterstock/Javier Brosch

Kada pogledate svog psa u oči, teško ćete pomisliti da bi vas ikad prevario. Svi vlasnici pasa čuli su anegdote o ljubimcima koji su se pretvarali da su bolesni kako bi zadobili pažnju, pa se pitamo da li je neka takva priča zapravo istinita.

Da li psi znaju kako da nam doskoče u tom pogledu i šta o tome kažu stručnjaci?

Nauka je pokazala da psi umeju da razmišljaju o tome kako da manipulišu okolnostima u svoju korist, piše Kinship. Mia Bonadona, stručnjakinja za ponašanje životinja, citira malu studiju iz 2017. objavljenu u časopisu Animal Cognition koja je otkrila da "psi mogu svesno da prevare nezainteresovane vlasnike kako bi dobili omiljene poslastice“. Ipak, Bonadona kaže da "životinje ne varaju nužno zlonamerno. One su aktivne i pronicljive i dočično zapažaju situacije u kojima dobijaju ono što žele pa će ponoviti radnje koje koriste njihovom opstanku, odnosno udovoljavaju njihovim željama."

Drugim rečima, psi ne "lažu" na isti način (ili iz istih razloga) kao ljudi, već nastoje da otkriju koja njihova ponašanja bivaju nagrađena materijalizovanim željama u vidu hrane i poslastica, igračaka i pažnje i ponašaju se u skladu s tim.

Psi su u stanju da nas prevare na način koji ćemo odlično razumeti. Oni manje-više razmišljaju o tome šta se dešava kad "lažu", pa ponekad izmišljaju da su u nevolji kako bi zadobili pažnju vlasnika. Jedna profesionalna dreserka pasa upoznala je psa-prevaranta u odgajivačnici u kojoj je tada radila. Pas bi se ponašao normalno po ceo dan, a onda bi, kada bi vlasnik došao po njega, počinjao da hrama. Vlasnik se isprva zabrinuo i nagradio psa pažnjom, ali kad ga je uhvatio u "laži", popodnevne šarade sa hramanjem su prestale.

Pas Foto: Shutterstock/sophiecat

Ako pas na neki od ovih načina traži pažnju, a deluje da je zdravstveno dobro, možete da izvedete mali eksperiment. Ukoliko smatrate da je novonastalo ponašanje psa zasnovano na njegovoj želji za pažnjom, ne obraćajte pažnju na to ponašanje i propratite reakciju. Pas ovo može da ponavlja nekoliko dana, kako bi vas "umilostivio", ali ako shvati da ne reagujete, on će prestati da se pretvara.

U svakom trenutku trebalo bi da konsultujete veterinara kako biste proverili da li su novonastale reakcije psa povezane sa nekim zdravstvenim problemom. Jer, ako uočite promene kod psa koje ukazuju na neku zdravstvenu tegobu, onda nema govora o pretvaranju. Uvek ozbiljno prihvatite promenu ponašanja psa dok se ne dokaže suprotno.

Iako simpatično deluje intelektualna sposobnost psa da vas "prevari" kako bi dobio više pažnje, nikad ne pomišljajte da će lažirati povredu ili bolest. Postoji šansa da pas koji se povredi ili razboli shvati da tad dobija više pažnje i da kasnije lažira stanje. Ali generalno, ovo bi mu bilo teško da izvede do kraja. Nema podataka koji bi potvrdili da nas psi redovno obmanjuju u vezi sa povredama ili bolestima. Naprotiv, podaci o ponašanju i istraživanja sugerišu da ljudi često propuštaju i pogrešno tumače ponašanje koje ukazuje na stvarnu bol, povredu i bolesti naših pasa.

Ako primetite bilo kakvu značajnu promenu u ponašanju vašeg psa, konsultujte se sa veterinarom kako biste isključili medicinski uzrok.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Prošlo je kroz Tantalove muke, a samo je trebalo da popije lek: Kakva agonija malog kučeta

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari