• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Znaci koji sa sigurnošću ukazuju na strah kod psa

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Skretanje pogleda, skrivanje, nevoljno pražnjenje bešike ili creva i uvlačenje repa među zadnje noge samo je deo "ispada"ljubimca koji se nečega boji

  • 0
Pas strah Foto: Shutterstock/smrm1977

Znaci koji ukazuju na strah kod pasa mogu varirati od očiglednih do suptilnih, u zavisnosti od samog psa i izvora njegovog straha. Razumevanje ovih znakova može pomoći vlasniku da shvati šta plaši psa i koji ga strahovi muče pre nego što eskaliraju.

Koji su najčešći pokazatelji strahova kod pasa i kako im požemo pomoći da ih prevaziđu?

Znaci koji ukazuju na strah kod psa

Psi komuniciraju prvenstveno govorom tela, ali pokazuju specifično ponašanje kad su uplašeni.

Kod psa se dešavaju brojne fiziološke promene koje se pojavljuju kao znaci straha.

Postoji nekoliko znakova na koje treba da obratite pažnju, a sigurni su znaci da se vaš pas nečega boji. To su: udaljavanje od objekta koji izaziva strah ili njegovo izbegavanje, skrivanje, "prilepljivanje" ušiju uz glavu, nervozno lizanje usana, zevanje, prekrivanje lica šapama, uvlačenje repa između zadnjih nogu, ukočeno mahanje repom, podignuta dlaka duž kičme, izbegavanje kontakta očima ili skretanje pogleda, češanje (kad nema svraba), lajanje, cviljenje, pokazivanje zuba, ujedljivost, destruktivnost, prejaka privrženost vlasniku, škrgutanje zubima, preterana salivacija, zadihanost, drhtanje, pokazivanje beonjača, te gubitak kontrole nad pražnjenjem creva ili bešike.

Pas strah Foto: Shutterstock/masarik

Uzroci koji izazivaju strah kod psa

Mnogi razlozi izazvaju strah kod psa. Neki psi se plaše određenih situacija, dok drugi imaju specifične strahove, kao što je uobičajeni strah od veterinara ili vožnje u automobilu. U nekim slučajevima, psi imaju negativno iskustvo sa objektom svog straha i to se nastavlja kad god se s njim suoče.

Psi koji su doživeli zlostavljanje ili zanemarivanje najverovatnije će stalno biti uplašeni. Međutim, odrasli psi mogu razviti strah od novih iskustava ako nisu bili adekvatno socijalizovani.

Kako da pomognete psu koji se suočava sa strahom

Ako osećate da je vaš pas često pod strahom i anksioznošću, razgovarajte sa veterinarom o tome. On može prepisati lekove i pokazati kako da modifikujete ponašanje ljubimca, ili će vas uputiti na razgovor sa stručnjakom za ponašanje pasa.

Psi sa strahovima koji nisu preterani sa njima mogu da se izbore uz vlasnikovu intervenciju. U ovim slučajevima treba biti veoma strpljiv: ponekad se vlasnik suočava i sa strahom ljubimca koji se ustručava da ga pozdravi po povratku s posla!

Pas strah Foto: Shutterstock/bonsales

Takvom psu treba dati mnogo vremena i prostora. Dozvolite mu da se udalji od objekta straha dok znaci bojazni ne nestanu. Pokušajte da odvratite psa poslasticama i postepeno smanjujte rastojanje između psa i izvora njegovog straha. Isto tako povećajte udaljenost između njih ako pas ne popusti.

Izbegavajte kažnjavanje psa koji je počinio neki čin agresije ili se upustio u destruktivno ponašanje kako bi se izborio sa strahom. U izvesnom smislu, uplašeni pas i očekuje da bude kažnjen, što može biti jedan od razloga njegovog straha.

Ne treba zaboraviti da pas u strahu može ugristi vlasnika ili pokazati druga agresivna ponašanja u samoodbrani.

Stručna pomoć i lekovi za psa koji ima strahove

Veoma uplašenim psima potrebna je stručna pomoć. Stručnjaci za ponašanje životinja i treneri mogu mnogo da pomognu, kao i pojedini medikamenti čija upotreba treba da bude dozirana, iako mnogi vlasnici smatraju da su oni nepotrebni psima.

Stručnjaci za pse i veterinari znaju da neki psi ne mogu sami da se izbore sa "prekrajanjem" ponašanja, u čemu im odgovarajući lekovi za smanjenje anksioznosti mogu pomoći. Lekovi neće rešiti ovaj problem, ali mogu biti korisni "pomoćnici" za smanjenje anksioznosti i straha.

Pas i strah od vlasnika Foto: Pixabay

Da li strah kod psa može da se spreči

Najbolji način sprečavanja strahova kod psa, ali i drugih nepoželjnih ponašanja je socijalizuja od najranijeg uzrasta. Strah je često najteži problem, pogotovo ako ste ljubimca udomili iz azila gde obično dospevaju nakon zlostavljanja ili izbacivanja na ulicu. Reč je obično o odraslim psima kojima ne znamo poreklo niti istoriju u prethodnom smeštaju. Ipak, čak i pas koji živi kod vas godinama može da razvije strah u nekom trenutku.

Iako ne možete uvek sprečiti razvoj strahova, možete preduzeti neke korake da izložite psa raznim situacijama. Potrebno je što više susreta sa novim prizorima, zvucima, mirisima i situacijama. Čak i odrasle pse treba izlagati novim stvarima, ali to treba činiti pažljivije i postepeno. Nagradite psa kad prilikom izlaganja novim situacijama ne pokaže strah ili loše ponašanje. Poslastice su odlične kao nagrada, ali psu možete da date i igračku, pohvalu ili da ga pomazite.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari