• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto neki psi jedu lišće i može li ono da im naškodi

Vreme čitanja: oko 2 min.

U malim količinama, lišće nije štetno za pse ako ga pojedu. Ipak, saznajte koje drveće raste u vašoj okolini i stalno držite ljubimca na oku

  • 0
Pas i lišće Foto: Pixabay/MichaWebdesignSchmitt

Jesen donosi svež vazduh, tople džempere i šuškavo lišće savršeno za jesenje šetnje sa psom.

Vaš pas voli da se igra i skače po opalom lišću.

Šta ako pas počne da jede opalo lišće?

U malim količinama, lišće nije štetno za pse ako ga pojedu.

Ipak, treba da znate koje vrste drveća i biljaka rastu u vašoj okolini kako biste psa držali podalje od njih.

Zašto pas ponekad jede lišće?

Psi su svaštojedi, kaže DVM Niki Grejam iz Notingemske bolnice za životinje u Hamiltonu. Oni osim mesa jedu i biljke. Psi koji žive slobodno u prirodi jedu lišće i travu kako bi dopunili ishranu, a kućni pas trebalo bi da svakodnevno dobija najvažnije hranljive materije iz obroka.

Iako lišće i trava sadrže mnogo vlakana, one su niske hranljive vrednosti.

"Moguće je da pas jede lišće kako bi popunio prazninu u svojoj ishrani", kaže Grejam.

Ako primetite da vaš pas jede lišće ili travu, konsultujte se sa veterinarom o dodavanju vlakana u ishranu ljubimca. Ovo možete izvesti dodavanjem povrća koje psi mogu da jedu, kao što je šargarepa, kuvana bundeva ili celer.

Nedostatak vlakana nije jedini razlog zbog kog pas ponekad jede lišće. Ponekad psi jedu travu i lišče da bi povraćali i tako ublažili mučninu.

Pika, stanje u kome pas ima želju da jede neprehrambene artikle, uključujući lišće, može imati mnogo uzroka, uključujući potrebe u ishrani, dosadu ili osnovne zdravstvene probleme. Ako primetite da vaš pas često jede nejestive namirnice, čak i ako je samo u pitanju lišće, odvedite ga na pregled.

Pas i lišće Foto: Pixabay/Bru-nO

Da li je opasno da pas jede lišće

Grejam tvrdi da pas neće imati posledice ukoliko pojede nekoliko listova. Međutim, određene biljke su toksične za pse, pa saznajte koje biljke rastu u vašem okruženju.

Hrizanteme izazivaju želudačne tegobe i ogromnu salivaciju. Jesenji krokusi odgovorni su za pojavu gastrointestinalnog krvarenja i otkazivanje bubrega i jetre, a konzumiranje japanske tise izaziva drhtavicu, napade i ponekad može da bude fatalno. Ostale biljke od kojih treba da držite psa podalje su crni orah i stabljika paradajza.

Iako je lišće koje pada sa drveća uglavnom bezopasno, budite oprezni u područjima gde se koristi velika količina pesticida.

Kako sprečiti psa da jede lišće sa zemlje?

Da bi vaš pas bio bezbedan, Grejam predlaže da otvorite četvore oči dok ga šetate. Ako vaš pas stalno jede lišće, konsultujte se sa veterinarom da biste videli postoji li neki zdravstveni odnosno nutritivni problem.

Ukoliko pas jede lišće jer mu je dosadno, osmislite mu nove aktivnosti u kojima će uživati i više vremena posvetite igri i zabavi s njim.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari