• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vaše štene s vremena na vreme cvili ili plače: Zašto to radi i kako da ga smirite

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Štenci su velika radost za vlasnike pasa, ali ima trenutaka kada nisu srećni i ne mogu da budu razigrani što će vam "kazati" jasno i glasno. Nemojte brinuti, jer ima dosta načina da umirite neutešno štene

  • 0
Štenci Foto: Pixabay/publicdomainpictures

Štenci moraju naučiti da komuniciraju sa vlasnicima i dok su sasvim mali, oni to čine mahanjem repa, kontaktom očima, maženjem i tiskanjem uz noge.

Oni takođe i "pričaju": emituju čitav niz zvukova, poput oštrog cikanja, kreštavog lajanja, cviljenja i - plakanja!

Vlasnici često ne znaju šta da rade kad njihov mali pas "brizne" u plač. Oni razmišljaju o tome zašto štene cvili i plače i uglavnom se sve svodi na - nagađanje.

Razlozi zbog kojih štenci "plaču"

"Mali psi plaču iz nekoliko razloga", kaže dr Zazi Tod, autor knjige "Nauka koja će usrećiti vašeg psa". Tod smatra da štenci stari od tri do 6 nedelja plaču jer nisu u svom leglu, pored majke, braće i sestara i pokušavaju plačem da dozovu majku.  U ovom slučaju, plač je prirodno ponašanje koje majci daje do znanja kada štencima nešto treba.

Plakanjem i cviljenjem štenci "kažu" da treba da idu napolje kako bi obavili nuždu. U ovom slučaju, požurite napolje kako pas ne bi napravio štetu u domu.

Neki vlasnici pasa plač štenaca tumače kao želju za hranom, ali će uspostavljanje redovnog rasporeda davanja obroka eliminisati ovaj problem.

Štenci Foto: Pixabay7elfinfox

Plač i cviljenje mogu da budu signal da vašem malom psu nije dobro. To je manje uobičajeno, ali ako isključite druge uzroke, a on i dalje cvili, odnesite ga veterinaru na pregled.

Štenci ponekad plaču jer su pod stresom, pa propratite njihovo ponašanje da biste shvatili šta psa plaši, a potom i eliminisali "bauke".

Štenci Foto: Pixabay/pezibear

Kako da smirite "uplakano" štene

Štenci su društvene životinje i vole da provode vreme sa ljudima. Njihovo prvo iskustvo sa usamljenošću dešava se kad se odvoje od majke i legla.

"Kad štene dođe u dom, biće mu potrebna uteha", kaže Tod i predlaže da proverite da li mu treba odlazak u toalet, obrok ili voda. Ako je podmireno, utešite ga maženjem i nežnim rečima. Ovo radite naročito tokom prvih dana njegovog boravka u vašem domu. Nabavite mu igračke i pomozite da se navikne na negu i dodire. Međutim, važno je da mu date prostora za osamljivanje. Kao i ljudi, psi nekad žele društvo, ali postoje i trenuci kada vole da budu sami.

Ako mali pas cvili i plače noću, stavite njegov jastuk pored svog kreveta i smirujte ga rukom i nežnim govorom.

Štenci Foto: Pixabay/vlaaitje

Plakanje je znak odrastanja

Čak i ako su sve fizičke potrebe šteneta zadovoljene, ono će ponekad plakanjem i cviljenjem zatražiti poslasticu, igračku ili će samo poželeti da se pomazi u naručju.

S vremenom će se plakanje prorediti, jer će štene postati nezavisnije i dobiće samopouzdanje.

Ako štene ipak nastavi da tuguje i da glasno i često cvili kad poraste, konsultujte se sa veterinarom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari