• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Umete li da šetate dva psa istovremeno, bez trzavica i neprijatnih situacija?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Niste profesionalni šetač pasa, a dobili ste zadatak da prošetate dva kucova ili ste vlasnik dva četvoronožna drugara? Evo saveta kako da postanete pravi "maher" za zajedničke izlaske

  • 0
Šetnja sa dva psa u isto vreme Foto: Pixabay

Postali ste vlasnik dva psa. Naše pitanje je: kako se svi zajedno snalazite u šetnji?

Zapetljani ste, napeti i umorni od vučenja povodaca tamo-ovamo? Razmotrite ove savete kako biste bez glavobolje istovremeno šetali dva psa!

Nabavka psa i njegovo dovođenje u dom gde već živi jedan pas – stvar je jednostavne matematike.

Dva psa udvostručuju vašu odgovornost, traže dvostruko više hrane, duplu posetu veterinaru, dva kupanja… A da li posedovanje dva psa znači i duplo više šetnji? Ne nužno.

Možete šetati i više pasa, ako imate odgovarajuću opremu, obučeni ste za to, dosledni ste i karakterni.

Ako pak spadate u grupu vlasnika koji ovo tek treba da nauče, evo saveta kako da što bezbolnije prođete obuku.

Zaštitite svoje kućne ljubimce

Šetnja sa dva psa u isto vreme Foto: Pixabay

Vaš prvi korak ka istovremenom šetanju dva psa je njihova sigurnost i zaštita u slučaju da pobegnu.

Čak i najboljem vlasniku pas ponekad iskoristi situaciju da pobegne ili se izgubi. Bez obzira na to planirate li da šetate pse odvojeno ili zajedno, oni moraju biti mikročipovani, sa vašim kontakt informacijama koje će biti dostupne svima ukoliko se psi izgube.

Odaberite pravu opremu

Šetnja sa dva psa u isto vreme Foto: Pixabay

Izaberite prave povoce, ali pre toga razmislite želite li dva odvojena povoca, dupli povodac ili razdvajač povodaca.

Dva jednostruka povoca pomažu da zadržite kontrolu sve dok psi hodaju u istom smeru. Ako se ova praksa menja, nabavite dvostruki povodac koji omogućava da vam jedna ruka bude slobodna. Razdvajač povodaca je zgodan, ali se preporučuje samo za pse koji mirno hodaju jedan pored drugog.

Izbegavajte povodac koji se uvlači, jer se teško drži i lako se zapetlja.

Opuštena šetnja sa psima

Šetnja sa dva psa u isto vreme Foto: Pixabay

Izvođenje jednog neposlušnog psa u šetnju može biti frustrirajuće, a izlazak sa dva nevaljalca može biti i opasan!

Kako da olakšate sebi?

Vlasnici pasa treba da počnu sa obukom svakog psa na uzici pojedinačno. Iako postoji mnogo metoda za šetnju pasa, tehnika „labavog povoca“ je idealna. U ovom slučaju pas ostaje pored vas i ne vuče ogrlicu ili povodac.

Ako naučite psa da se drži na jednoj strani, umesto da hoda cik-cak i napred-nazad, izbeći ćete zapetljavanje i saplitanje kad povedete i drugog psa.

Opšta obuka poslušnosti je imperativ: pas mora biti naučen da stane, ostane i sluša. Uvek nosite poslastice u šetnju i nagradite svoje ljubimce za poslušnost.

Pre nego što preduzmete veliki korak u držanju dva povoca istovremeno, razmislite o angažovanju partnera koji će pomoći psima da vežbaju zajedničko hodanje. Drugi par ruku spremnih da pomognu ako se psi uzjogune ili poremete ritam je odlična sigurnosna varijanta.

Primenjujte naučenu tehniku

Za prve šetnje kao trio izaberite kratku i “monotonu” stazu koju mnogi ne koriste, sa minimalnim ometanjima od strane drugih pasa, pešaka ili saobraćaja. Ponesite poslastice i fokusirajte se na tehniku labavog povoca i nagrađivanje dobrog ponašanja.

Da li ćete držati oba povoca u jednoj ruci ili po jedan u svakoj, zavisi od ličnih preferencija. Mnogi profesionalni šetači pasa drže povoce u jednoj ruci kako bi im druga ruka bila slobodna za skupljanje izmeta ili druge reakcije.

Postoje okolnosti u kojima istovremeno hodanje dva psa nije praktično niti bezbedno.

Zajedničke šetnje će biti pod velikim rizikom ako psi imaju različite temperamente, nivoe energije i nisu iste veličine.

Ako se posle dosledne obuke vi ili vaši psi osećate neprijatno i uznemireno, ne forsirajte zajedničke šetnje. Najbolje bi bilo da to prepustite profesionalcu.

Kao i svaka obuka koja se odnosi na kućne ljubimce, i učenje hodanja sa dva psa istovremeno zahteva vreme, strpljenje i doslednost.

S vremenom, vaši kućni ljubimci će naučiti da zajedno hodaju bezbrižno i bez trzavica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari