• 0
 ≫ 

Vlasnici pasa, znate li odgovor: Da li vaši ljubimci stvarno gledaju TV program?

 ≫ 

Televizijske serije, filmovi i druga "pokretna" dešavanja samo delimično će popuniti vreme koje pas provodi dok niste kod kuće, ali je pitanje da li će mu izabrani program prijati

  • 0
Pas i TV Foto: Shutterstock

Da li naši psi gledaju televizijski program dok samuju u domu?

Naši kućni ljubimci evidentno gledaju TV i čini se da mnogi uživaju u tome. Mnoge karakteristike televizijskih emisija psi smatraju zanimljivim: neke su vizuelne, poput pokreta, dok se druge odnose na zvuke.

Vid psa se veoma razlikuju od ljudskog, tako da program vide drugačije. Budući da im čulo vida nije tako oštro, odgovara im da sede bliže televizoru, kako bi bolje videli.

Pas i TV Foto: Pixabay

Psi imaju i različitu percepciju boja, budući da poseduju samo dve vrste ćelija koje obrađuju boje (čovek ima tri). Oni jasno vide plavu, zelenu i žutu boju. Najzanimljivija scena na TV bila bi im životinja koja trči po travi i igra se sa žutim frizbijem ili loptom, a iznad nje se emituje plavo nebo!

S druge strane, kad bi gledao životinju ili čoveka koji sedi pored crveno-belog piknik stola na kome stoje crvene igračke, psu bi to bilo veoma dosadno.

Zahvaljujući mnoštvu ćelija koje izoštravaju noćni vid, psi dobro vide u mraku. Oni će drugačije videti sliku, posebno na starijim televizorima. Ljudi ne primećuju treperenje slike ako je brzina osvežavanja ekrana brža od 55 herca, ali psi imaju bolju percepciju pokreta i mogu da uoče treperenje do 75 herca.

Da li psi znaju da TV nije stvaran?

Teško je znati o čemu psi „razmišljaju“ kad gledaju TV. Ipak, čini se da prepoznaju druge životinje na ekranu. Oni reaguju na lavež pasa i razlikuju fotografije od animiranih likova.

Psi se oslanjaju i na druga čula, kao što je miris, iako on nema veze sa televizijskom slikom. Na osnovu prekida veze sa najvažnijim čulom (mirisom) pasa, verovatno je da psi prepoznaju da slika na ekranu nije stvarna, već predstavlja životinju ili figuru.

Zašto neki psi gledaju televiziju, a drugi ne?

Pas i TV Foto: Pixabay

Baš kao i ljudi, i psi različito reaguju na sadržaje koji se plasiraju na TV. Različite rase (i različiti pojedinačni psi) imaju različite sposobnosti vida, pa neki bolje vide šta se dešava na TV-u. Ako pas na ekranu vidi i prepozna drugog psa koji nešto juri, verovatno će i sam “potrčati” za “plenom”. Neke pse lako je “prevariti“ slikama na ekranu, dok su drugi pronicljiviji u saznanju da ono što vide nije stvarno.

Kakve TV emisije vole psi?

Psi vole emisije koje prikazuju životinje u pokretu i radije gledaju prave životinje nego animirane. Ako želite da testirate psa i njegovu zainteresovanost za TV sadržaj, izaberite emisiju sa aktivnim životinjama - posebno onima koje privlače vašeg psa u stvarnom životu (kao što su veverice, ptice, mačke ili drugi psi). Ako su boje prikazane na ekranu nijanse plave, žute i zelene, vaš pas će ih bolje videti. Zatim posmatrajte reakciju psa kako biste utvrdili da li im se sviđa ono što vide. Prati li očima akciju? Da li veselo maše repom ili deluje uznemireno i reži? Čini li vam se da je zabrinut zbog onoga što vidi?

Nastavite da testirate psa dok ne pronađete program koji mu se dopada. Onda vam ne preostaje ništa drugo sem povremene borbe za dominaciju nad daljinskim upravljačem!

Treba li psu ostaviti uključen TV kad niste kod kuće?

Pas i TV Foto: Pixabay

Psima koji gledaju TV danas je omogućeno da posmatraju kanale i marketinške poruke posvećene samo - psima. Oni su osmišljeni tako da ih smiruju i opuste u vremenu koje provode sami. Ipak, psi radije gledaju TV sa svojim vlasnicima. Kad su sami, veća je verovatnoća da će se samo sklupčati i spavati ili tumarati po kući.

Međutim, ako vaš pas voli da gleda TV, sigurno je da neće napraviti nikakvu štetu ako aparat ostavite uključen kad izađete iz doma. Slušanje zvuka sa TV-a (ili čak radija) može biti dovoljno stimulativno da psu vreme prođe brže dok se ne vratite kući.

Neke reklame ili programi mogu emitovati zvuke koji uznemiravaju pse. Zvuci koje pas ne voli da čuje su: eksplozija, pucnji, sirene i plač, a zvuci iz TV-a koji su za nas glasni psima su još glasniji. Njima će smetati i zvuci koje jedva čujemo. Dakle, ako ostavite TV uključen kada niste kod kuće, zvuk podesite na razumnu jačinu.

Da li pas treba da gleda TV?

Samo zato što psi mogu da gledaju TV, znači li to da im je neophodno? Doktor veterinarske medicine Albert An kaže da „mnogi vlasnici ostavljaju uključen televizor da bi zabavili psa dok su odsutni“. Televizor može biti od pomoći u smanjenju osećaja blage anksioznosti zbog razdvajanja psa od vlasnika. Ali, dr An upozorava da TV ne bi trebalo da se koristi kao zamena za stvarnu interakciju vlasnika i kućnog ljubimca.

Televizor nije zamena za zajedničko kvalitetno vreme vlasnika i psa. Ako želite da budete “onlajn” sa svojim ljubimcem dok ste odsutni, možete da podesite Skajp da automatski „razgovara“ sa psom putem video poziva. Ovo može biti uteha za neke ljubimce, ali potencijalni stres za druge.

Kako neki psi doživljavaju TV program, pogledajte u sledećem videu i pokušajte da ostanete ozbiljni. Ovaj zaljubljenik u najvažniju sporednu stvar na svetu definitivno - pada na TV program!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari