• 6
 ≫ 

Naučnici konačno uspeli da dokažu da nas psi neizmerno vole: Niste ni znali da ovo rade

 ≫ 

Nakon ovog više nikad nećete moći da kažete da pas nije čovekov najbolji drug

  • 6
pas i muškarac foto: pixabay.com

Svaki vlasnik će vam reći da njegov pas tačno zna kada je vreme za šetnju, obrok ili maženje, ali, nijedan vlasnik nikad ne bi mogao da vam objasni koliko ga njegov pas voli. Zato su to naučnici uradili umesto njih.

Naime, nedavno je sprovedeno istraživanje koje pokazuje koliko su naši ljubimci zapravo ludi za nama. Uz pomoć specijalnih ogrlica, koji mere broj otkucaja srca, naučnici su ustanovili da srce našeg ljubimca hoće da iskoči iz grudi samo kad nam čuje glas.

Naime, naučnici su stavili ogrlice oko vrata četiri psa i danima posmatrali kako se kreće ritam otkucaja tokom različitih aktivnosti. Zanimljivo je to što je svaki pas u stanju mirovanja u proseku imao oko 65 otkucaja u minuti, međutim, samo kad bi bilo koji od njih makar čuo i glas svog vlasnika, broj otkucaja skakao bi do 100, i više.

Zanimljivo je i da je prilikom maženje došlo do usporavanja rada srca za oko 23 odsto, što znači da na naše pse delujemo umirujući.

- Prosto je neverovatno kako otkucaji srca naših ljubimaca polude kada im samo kažemo da ih volimo i koliko se smire kada ih mazimo i čuvamo - kaže Šenon Keri, vođa istraživanja.

Ona na kraju dodaje da je istraživanje pokazalo da psi ipak nas vole mnogo više nego mi njih. Recimo, srce vlasnika se tek malo obraduje nakon što se susretne sa svojim ljubimcem nakon duže razdvojenosti. Otkucaji srca nam skoče za manje od 10 odsto.

Video: Pojeo je slatkiš svog najboljeg druga, pa je za kaznu morao da uradi najslađu moguću stvar

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Skorpija

    10. septembar 2020. | 13:01

    Ja imam mog psa jorksirskog terijera punih 8 godina...uziva sa mojom decom i suprugom... I ne bih ga nizasta na svetu dala !!!!

  • Realista

    10. septembar 2020. | 13:23

    Nama je pas dio života a mi smo psu čitav njegov život.

  • majka

    10. septembar 2020. | 13:29

    vole ljudi hranu a ne nas. vole nas jer im dajemo hranu. prosto