• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovih pet predmeta nikad ne bih kupio svom psu, kaže iskusni veterinar: Loš izbor i povodac koji se izvlači

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Adam Kristman, doktor veterinarske medicine i popularni influenser, obratio se vlasnicima kućnih ljubimaca kako bi im pomogao da shvate koje igračke i proizvode namenjene ljubimcima treba da izbegavaju

  • 0
Pas i igračke Foto: Pixabay/doxpics

Lako je doći u iskušenje da svom psu kupite brdo različitih poslastica i igračaka, pogotovo u vreme praznika, kad svi pažljivo biramo darove svojim najmilijima. Ali bez obzira na to koliko su simpatične i zabavne, nisu sve igračke dobre za naše pse. Adam Kristman, doktor veterinarske medicine i popularni influenser, obratio se vlasnicima kućnih ljubimaca kako bi im pomogao da shvate koje igračke i proizvode namenjene ljubimcima treba da izbegavaju.

Kako Kristman kaže, ovih pet predmeta on nikad ne bi kupio svom psu.

Pas i igračke Foto: Pixabay/didgeman

1. Igračke od kanapa

Ako u pet šopu prolazite pored rafova sa igračkama za pse, Kristman kaže da postoji jedan odeljak koji treba da preskočite: igračke od kanapa. Kako kaže ovaj veterinar, igračke od kanapa "ne samo da se osipaju, veće se i raspadnu brzinom munje".

Pas i igračke Foto: Shutterstock/Christine Bird

2. Povodac koji se uvlači

Kada je reč o povocu za psa, Kristman savetuje koju vrstu povoca treba da izbegnete. On kaže da nikad ne birate povodac koji se uvlači.

U video snimku koji je emitovao na TikToku, Kristman je objasnio da povoci koji se uvlače mogu da povrede vaše zglobove i ruke ako nemate dobru kontrolu nad psom.

Zbog toga on preporučuje vlasnicima kućnih ljubimaca da razgovaraju sa profesionalcima o nabavci povoca, ogrlice i pojasa.

Pas i igračke Foto: Pixabay/mylene2401

3. Drvene igračke za žvakanje

Većina pasa voli da skuplja grane, štapove i druge otpatke od drveta. Pod pretpostavkom da bi kupovina igračke za žvakanje od drveta bila sigurnija alternativa nego da ovu "igračku" slučajno pronađu napolju, Kristman savetuje da ove proizvode ipak zaobiđete i navodi mnoštvo mučnih kliničkih iskustava sa drvenim žvakalicama.

"Imao sam pacijenta kome se deo drvene žvakalice zaglavio u tvrdom nepcu", kaže Kristman, upozoravajući da ovakve povrede izazivaju teške infekcije, apscese, rane na šapama i u ustima od krhotina, pa čak i napukline i lomove zuba.

4. Tanke, zvučne igračke

Kristman je takođe rekao da svom psu nikada ne bi kupio "tanke igračke koje pište".

Objašnjenje je sasvim jednostavno: "Pas ih uništi za dve sekunde".

Pas i igračke Foto: Shutterstock/dezy

5. Poslastice sa nutritivnim dodacima

Osim pogrešnog izbora igračaka i povodaca, Kristman dobronamerno upozorava vlasnike da ne nasedaju na reklame koje nude grickalice sa svim nutritivnim dodacima i kaže "ne dozvolite da vas pokoleba tvrdnja o "poslastici koja "puca" od Omega 3 i 6 masnih kiselina".

"Ne očekujte da će poslastica zadovoljiti nutritivne potrebe vašeg psa", rekao je Kristman i preporučio vlasnicima da se o svemu što je u vezi sa unosom dodatnih nutritiva posavetuju sa veterinarom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari