• 3
 ≫ 

Pas i zima: Zaštitite šape od snega, leda i soli

 ≫ 

Najhladnije godišnje doba zvanično stiže, a pre nego što hladnoća okuje grad, upamtite sedam trikova koji čuvaju šape ljubimca od smrzavanja

  • 3
Pseće šape na snegu

Foto: Shutterstock

Zima danas zvanično stiže, a sa njom i hladni, mokri, klizavi i neprijatni “dodaci” koje ne podnose ni kućni ljubimci.

Kad hladnoća zarobi grad, počinju dani leda, klizanja, bacanja soli i druge zimske “zavrzlame”. Zato se valja na vreme obavestiti o najboljim načinima zaštite šapa vašeg psa koga ćete, bez obzira na hladnoću, svakodnevno izvoditi napolje.

Da bi zimske šetnje bile prijatne, zabavne i bezbedne, veterinari širom sveta preporučuju sedam načina zaštite šapa četvoronožaca na hladnoći.

1 Zaštitna obuća

Pseće šape na snegu

Foto: Shutterstock

Iako se smatraju hirom, čizme za pse nisu nikakvo “preterivanje”, jer zaista čuvaju pseće šape. DVM Džoana Pendergras smatra da su beton i asfalt grubi za šape, bez obzira na doba godine. Zimi je važno da šape budu zaštićene od snega, leda i soli koji su veoma iritantni. Led koji se zaglavi u šapi i između prstiju može da napravi ogrebotine i rane ili da poseče psa, a so suši šape i izaziva pucanje. Pendergras kaže da su čizme verovatno najbolja opcija ako želite da izbegnete navedene probleme.

„Iako može izgledati pretenciozno i smešno staviti psu četiri čizmice, najvažnija je njihova namena. One će štititi ljubimca od povreda i ekstremno niskih temperatura“, dodaje Pendergras .

2 Balzam ili vazelin

Drugi način zaštite šapa je korišćenje balzama ili vazelina na njihovim jastučićima. Balzam obezbeđuje vlagu i oslobađa psa osećanja nadražaja.

Ako živite u oblasti blagih zima, psu namažite jastučiće šapa balzamom ili vazelinom. Međutim, ako boravite u regiji sa mnogo snega i leda, ovi preparati neće pružiti dovoljno zaštite. Kombinacija čizmica i balzama je odličan način održavanja šapa vlažnim i izbegavanja nelagodnosti od pucanja i isušivanja.

Pseće šape na snegu

Foto: Pixabay

3 Uklanjanje leda

Razbijanje leda jedan je od načina da oslobodite prilaz svom domu. U nekim zemljama, stanari uklanjaju led topljenjem koje, nažalost, predstavlja opasnost za pse. Osim iritacije šapa, postoji mogućnost da pas proguta malo leda što može da mu iritira stomak. Zato sklonite pse kad uklanjate led na ovaj način.

4 Skratite izlaske

Pseće šape na snegu

Foto: Pixabay

Iako je vaš pas tolerantan na hladnoću, najbolje je da zimske šetnje budu što kraće. Tako se na šapama psa neće zadržati previše snega, leda i prljavštine. Ujedno, ljubimac će biti bezbedan na niskoj temperaturi i neće se prehladiti. Pendergras kaže da mali psi brzo gube telesnu toplotu. Zbog toga će im brza šetnja pomoći da se ne “ohlade” previše i izbegnu opasna stanja poput hipotermije.

"Ako je napolju veoma hladno i ne želite dugo da se zadržavate, znajte da to ne bi želeo ni vaš pas”, kaže Pendergras.

5 Čišćenje šapa

Pseće šape na snegu

Foto: Shutterstock

Brisanjem šapa odmah posle šetnje ćete ukloniti sneg, led ili so koji bi mogli da izazovu iritaciju. Obrišite šape psa peškirom i detaljnije ih očistite ako je hodao po lomljenom ledu. Na taj način ćete očistiti i eventualne toksine. Blago topla kupka šapa će ukloniti opasne hemikalije koje se zimi posipaju po ledu i snegu.

6 Redovna nega

Pseće šape na snegu

Foto: Shutterstock

Redovna nega šapa je važna, pogotovo tokom zimskih meseci. Podrezivanje dlake na šapama će sprečiti da se manje snega i leda akumulira na dlaci psa. Pas će na taj način biti zaštićen od zimskih elemenata, a sem toga, i vi ćete biti pošteđeni skupljanja ili čišćenja komada leda i snega sa njihovog krzna.

7 Očistite dvorište

Ako imate dovrište koje vaš pas zimi koristi kao toalet, lopatom razbijte led koji se stvorio na stazi i očistite prostor u dvorištu kako bi ih ljubimac nesmetano koristio noću ili ujutru. Time ćete sprečiti da mu se na šapama nahvataju sneg i led, a ljubimac će bezbedno i brzo obaviti fiziološke potrebe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Svasta

    21. decembar 2022. | 14:23

    Moje kuce je u dvoristu, slobodno seta i ima svoju kucicu, kad se nije smrzlo do sada, nece ni od sada. Majka priroda je sve to lepo uredila i postarala se. Napraviste od zivotinja klovnove i pajace.

  • 😂 da se prekrstim

    21. decembar 2022. | 14:18

    A carapice, a cizmice , a jaknica?