• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Psu nikad nemojte dati sveže ili suvo grožđe: Čak i samo jedno zrno može ozbiljno da naškodi ljubimcu

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Znaci trovanja grožđem su letargija, gubitak apetita, povraćanje, dijareja, dehidracija i pojačana žeđ

  • 0
Pas i grožđe Foto: Shutterstock/Irina Filkova

Ako ste ljubitelj grožđa i svakodnevno uživate u njemu, držite psa podalje od grozdova! Koliko god bilo ukusno i zdravo za ljude, grožđe je izuzetno toksično za pse, bez obzira na njihovu veličinu ili rasu.

Istraživanja tek treba da otkriju koji sastojak u grožđu izaziva neželjene reakcije kod pasa, piše Cuteness. Čak samo jedno zrno može da izazove iznenadno zatajenje bubrega i teško stanje pa vlasnik mora da bude izuzetno oprezan da grožđe ne dospe u usta psa. Osim što ćete grožđe pažljivo jesti, ovo voće ne treba da čuvate na otvorenom mestu koje pas može da dohvati.

Psu se ne sme davati nijedna sorta svežeg grožđa, niti suvo grožđe, kao ni drugi proizvodi koji sadrže ovo voće, kao što su džemovi, slatka i slično.

Znaci trovanja grožđem kod pasa

Svaki vlasik treba da zna koji su simptomi trovanja grožđem u slučaju da pas slučajno pojede izvesnu količinu ovog voća.

Znaci trovanja grožđem uključuju: letargiju, gubitak apetita, povraćanje, dijareju, dehidraciju i pojačanu žeđ.

Pošto grožđe uzrokuje iznenadno otkazivanje bubrega kod pasa, propratni simptom je i povraćanje žutog sadržaja.

Pas i grožđe Foto: Shutterstock/Hey Emma Kate

Ako posumnjate da je vaš pas pojeo grožđe ili proizvod koji sadrži grožđe, odmah odvedite ljubimca veterinaru koji će verovatno izazvati povraćanje kod psa kako bi izbacio toksine iz tela.

Zdrave sveže grickalice za pse

Dok je grožđe apsolutno zabranjeno psima, postoji voće koje možete ponuditi psu kao poslasticu, u maloj količini: jabuke, banane, borovnice, dinju, mango, maline i jagode. Ograničite pristup voću zbog visokog sadržaja šećera, posebno ako pas pokazuje znake hiperglikemije ili ima dijabetes.

Ako vaš pas više voli povrće, ponudite mu brokoli, šargarepu, celer i boraniju, barene i u umerenoj količini. Najbolje je da skuvano povrće ispasirate i pomešate sa granulama ili dajte psu odvojeno povrće u vidu pirea, bez soli i dodatka začina.

Pre nego što psu ponudite bilo koje voće ili povrće, prrethodno se konsultujte sa veterinarom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Beli iz Nove Varoši "srodio" se s jaganjcima: Da li vidite psa na ovoj fotografiji?

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari