• 1
 ≫ 

Grožđe i šljive zaobilazite u širokom luku: Koje voće psi mogu da jedu?

 ≫ 

Lista dozvoljenog voća je duga, ali uvek prvo psu dajte malu količinu kako bi se uverili da neće biti negativnih reakcija

  • 1
Pas, hrana Foto: Freepic

Znate da je voće veoma važno za naše zdravlje, ali da li ste znali da je odlično i za vašeg psa? Psima možda nije potrebno voće da bi bili zdraviji, ali dodavanje voća njihovoj ishrani može da im omogući dodatne vitamine, minerale i antioksidante, kao i hidrataciju.

Važno je da zapamtite da iako vaš pas može da konzumira voće, da ne mogu da jedu sve vrste voća.  The spruce pets predstavlja najbolje voće za vašeg psa:

Jabuke

Isecite jabuku na male komadiće, napravite ih kao poslasticu ili ih stavite preko obroka vašeg psa. Obavezno povadite semenke iz jabuke, jer vaš pas ne sme da ih jede, jer sadrže malu količinu cijanida, a i postoji mogućnost da se vaš pas uguši prilikom konzumiranja istih.

Ako vaš pas bude jeo jabuke imaće čistije zube i svežiji dah. Jabuke sadrže vitamin A,C i vlakna.

Banane

Banane imaju dosta zdravstvenih benefita po naše dlakave prijatelje. One su odlične kao poslastica u toku duge šetnje. Banane su odlične za digestivni sistem psa, za njihovo srce i mišiće. Sadrže veliku količinu vlakana, vitamin C i kalijum.

Kupine

Bezbedno je da delite kupine sa svojim psom, ali najbolje bi bilo da im dajete iseckane delove. Potrudite se da im dajete slađe kupine, umesto kiselih. One imaju antibakterijska svojstva koja su dobra za oralnu higijenu vašeg psa.

Sadrže vitamin C i K, mangan i vlakna.

Borovnice

Psi vole borovnice, jer su savršene veličine za usta kako malih, tako i velikih pasa. Ako imate minijaturnog psa, a velike borovnice i obrnuto, presecite borovnice na pola pre davanja. Nizak nivo šećera čini borovnice odličnom grickalicom za pse dijabetečare.

Sadrže vitamin C i K, kalcijum, magnezijum, cink, gvožđe i antioksidante.

Dinja

Dinja je bezbedno i zdravo voće, ali mu nemojte davati da jede koru, jer ona može da izazove oštećenje creva kod vašeg psa. Visoke doze beta karotena odlično utiču na vid vašeg psa i na imuni sistem.

Sadrži vitamin A,B-6, C kao i vlakna, folate i niacin.

Brusnica

Ovo voće vašem psu možete da dajete skuvano, sirovo ili suvo. Odlično je za bešiku, desni i imunitet. Sadrži vitamin C i E, kao i nekoliko B vitamina.

Jagode

Kao i većina bobica, jagode su pune antioksidanata. Kako bi psi bezbedno konzumirali jagode odsecite vrh i zatim je podelite na četiri dela. Ako imate minijaturnog psa, isecite je na još manje komadiće. Odlične su sa imunitet psa i regulišu imunološki sistem. Sadrže vitamine C,B-6, E, folate i mangan.

procvetalo u novembru, rodilo Foto: Rina

Lubenica

Ne postoji ništa lepše od sočnog parčeta lubenice na toplom sunčanom danu. Vaš pas će u njoj uživati podjednako kao i vi, samo mu nemojte davati koru da jede. Lubenica je bogata likopenom, antioksidantom koji štiti ćelije od odštećivanja.

Sadrži vitamine A,B-6 i C, kao i tijamin, koji potpomaže pretvaranje masti, proteina i ugljenih hidrata u energiju. Odlično hidrira, zahvaljujući visokoj koncentraciji vode.

Voće koje ne treba da dajete vašem psu

Iako je lista voća koje vaš pas sme da jede prilično dugačka, odgovorni vlasnici ljubimaca trebalo bi da budu svesni da psi ne smeju da jedu sve i da treba dobro da provere pre nego što odeđeno voće daju svom psu. Psi, između ostalog ne bi trebalo da jedu: Višnje, grejp, grožđe, limun, limetu, šljive. Kada dajete psu određeno voće po prvi put, dajte mu malu količinu, bez obzira što se nalazi na listi dozvoljenog voća.

Kako da svom psu dajete voće

Voće koje ste prethodno očistili, izvadili koštice i semena, možete davati svom psu sveže ili zamrznuto.  Ako ste raspoloženi možete da budete kreativni.

Zamrznite voće u male kockice

Napunite modlu kockica za led svežom vodom ili jogurtom, pa u njih ubacite male komade voća i zamrznite. Kada se zamrznu, dajte svom psu nekoliko kockica kako bi se osvežio na vrelom danu.

Napravite smuti

Počnite sa bazom, poput vode, jogurta, goveđe, pileće ili povrtne supe. Ublendirajte sa malim komadićima voća i servirajte mu. Ako ste napravili veću količinu, zamrznite ostatak u modlu za led.

Ohrabrite psa da se igra sa svojom hranom

Zamenite tradicionalne poslastice malim komadićima voća koje ćete staviti u njihovu puzla igračku. Na taj način vaš pas će dobiti zdravu poslaticu, ali će i jačati mozdane sposobnosti.

(K. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bby

    30. mart 2020. | 17:41

    Koji jedu sljive, visnje i grozdje kad orpadaju u dvoristuu a penju se uz drvo i uberu i krusku ili jabuku 🙂