• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pas i kost - par iz raja ili kombinacija za pakao: Lice i naličje najomiljenije zabranjene pseće poslastice

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Postoje tvrdnje da pas iz kostiju može da izvuče određene doze vitamina, kalcijuma i fosfora, ali sveukupno, kosti imaju slabu nutritivnu vrednost

  • 0
Pas i kosti Foto: Shutterstock/Alexeitm

Slika psa sa koskom u ustima je toliko rasprostranjena, kako u crtaćima i filmovima, tako i u reklamama i na fotografijama, da je nekada teško zamisliti ljubimca bez nje. Ne zvuči loše to što se psima kosti dopadaju, jer su to ostaci hrane koje ćemo baciti, a ako ih damo ljubimcu, potencijalno možemo smanjiti mesečne rashode za pseću hranu i poslastice.

A možda i nije tako, piše Apetit.rs.

Da li psi smeju da jedu kosti

Većina ljudi očekuje odgovor koji naginje na potvrdnu stranu, sa ponekim izuzetkom, međutim, stručnjaci intenzivno ukazuju na to da psi ne bi trebalo da jedu kosti, sa nekoliko izuzetaka, ukoliko imate baš jaku želju da svom psu date kost.

Koje kosti pas sme da jede, a koje ne

Male, tanke, lomljive, šuplje (kao što su pileće kosti ili pačeće), kuvane, pečene i dimljene kosti pas NIKAKO ne sme da jede: ove kosti lako pucaju, ljubimac može da ih proguta i zadobije ozbiljne povrede kao što su: lomljenje zuba, povreda usta i jezika, dijareja, zatvor, gušenje, povrede želuca i creva, zaglavljivanje delova progutane kosti u stomaku i crevima, krvarenje, prodorna povreda creva. Većina navedenih povreda može dovesti do fatalnog ishoda i u slučaju svake od njih (dakle, ukoliko je pas progutao deo kosti), podhitno ga odvedite kod veterinara.

Vlasnicima koji i pored ovih upozorenja ipak žele psu da daju kost, preporučuje se sirova, goveđa ili srneća, butna ili ramena kost koju pas ne može da pregrize.

Koji psi ne smeju da glođu kosti

Psi koji su skloni problemima sa zubima, desnima, crevima, oni koji su imali neku stomatološku intervenciju i rase koje prirodno nemaju jake zube i vilice (poput boksera, buldoga, mopsa i ši cua) ne smeju da glođu kosti.

Pas i kosti Foto: Shutterstock//El ka

Da li su kosti zdrave za pse

U mnogim objavama ćete pronaći da pas iz kostiju može da izvuče određene doze vitamina, kalcijuma i fosfora, međutim, sveukupno gledano, kosti imaju slabu nutritivnu vrednost i definitivno se ne isplati igrati se sa zdravljem psa i doći u situaciju da ga morate voditi na brojne preglede i operacije.

Glodanje kostiju je samo pseća uživancija koju ljubimac može da zadovolji i sintetičkim varijantama najomiljenije zabranjene poslastice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari