• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dilema vlasnika: Mogu li psi da jedu sirovu piletinu?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Uprkos tome što će kucov pokušati da vam molećivim pogledom kaže da silno želi ovaj obrok, termički neobrađeno pileće meso je loša ideja iz istog razloga zbog koga je i vi izbegavate

  • 0
Pas i sirova piletina Foto: Shutterstock

Psi imaju reputaciju "umiljatih neznalica" kad je reč o ishrani.

I dok im ovakav pristup životu dobro služi u održavanju veze sa vlasnicima, on nikako nije od pomoći kada je u pitanju njihova ishrana, piše Dailypaws.

Ovi ljubimci obožavaju meso u svakom obliku, bez obzira na to da li je ono dobro za njih ili ne.

Na vlasnicima je sav teret odluke o ishrani pasa koja treba da bude ne samo ukusna već i zdrava i bezbedna.

Nažalost, ovo je često lakše reći nego učiniti.

Verovatno ste čuli ili čitali oprečna mišljenja o ovoj temi, pa je neke odgovore o sirovoj piletini u ishrani psa dala i veterinarska nutricionistkinja Laura Gejlord.

Da li je sirova piletina bezbedna za pse i koje opasnosti iz nje vrebaju?

Gejlordova smatra da sirova piletina nije bezbedna za ljude i pse iz istog razloga, jer donosi rizike od bolesti koje se prenose hranom.

"Ishrana bilo kakvim sirovim proteinima može izložiti psa bakterijskim patogenima koji uzrokuju gastrointestinalne bolesti, uključujući salmonelu, klostridiju i listeriju", objašnjava ona.

I suprotno ustaljenom verovanju, pas nije otporan na ove patogene.

Pas i sirova piletina Foto: Shutterstock

"Pojedinci tvrde da je crevni trakt psa drugačije "podešen" da prerađuje sirovu hranu. Stoga navodno postoji manja verovatnoća da će se razboleti“, primećuje Gejlord.

"Međutim, dokumentovano je da su psi obolevali od bolesti izazvanih infekcijama koje su "pokupili" iz sirovog mesa. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) beleže da psi zaraženi salmonelom imaju dijareju, letargiju, groznicu i povraćaju.

Činjenica da neki od ovih patogena izazivaju zoonoze, što znači da se mogu preneti sa životinja na ljude. To ovoj temi daje dodatnu težinu.

Vraćajući se na primer salmonele, CDC upozorava da pas zaražen bakterijom može da izbacuje zarazne klice izmetom u periodu od 4 do 6 nedelja. Otežavajuća činjenica je da za to vreme ne mora da pokaže nijedan simptom oboljenja. Ukoliko se uklanjanju fecesa i higijeni ne pristupi pažljivo i detaljno, vi ili neko drugi u vašem domaćinstvu se možete zaraziti i ozbiljno razboleti.

Piletina ima još jednu opasnost: kosti. One se teško vare (ili su nesvarljive) i mogu se razbiti u oštre komadiće nalik žiletima. Davanje psu sirovog pilećeg mesa sa kostima (pileća prsa, bataci, krilca...) može dovesti do gušenja, gastrointestinalnih povreda (ubodi unutrašnjih delova stomaka), blokade creva i preloma zuba, uz opasnost od prodiranja bakterija.

Ima li pas koristi ako jede sirovu piletinu?

Pas i sirova piletina Foto: Shutterstock

Kada je u pitanju ishrana psa sirovom piletinom, potencijalne koristi ne nadmašuju moguće rizike.

"Nema naučnih dokaza koji podržavaju uverenje da je sirova hrana zdravija za vašeg psa od kuvane“, objašnjava Gejlord.

"Neke prednosti, kao što su povećana svarljivost i poboljšanje kvaliteta dlake i kože, primećene su prilikom davanja obroka od obrađenog mesa".

Većina trenutnih studija koje se bave mogućim prednostima ishrane pasa sirovim mesom ima ograničene naučne pristupe (izveštaji o pojedinačnim psima, odgovori na ankete vlasnika kućnih ljubimaca), što onemogućava da se sazna nešto važno o benefitima ovakve ishrane.

Šta da radite ako vaš pas pojede sirovo pileće meso?

Psi naravno smatraju neubedljivim sve gorenavedene opasnosti i u svakom momentu će pokušati da "ćape" komad sirove piletine sa kuhinjskog pulta ili iz kante za smeće. Ako u tome uspeju, Gejlord preporučuje da u nekoliko narednih dana propratite psa zbog eventualnih gastrointestinalnih tegoba kao što su povraćanje i dijareja. Ako piletina koju je ukrao uključuje kosti, nutricionistkinja predlaže da se posavetujete sa veterinarom u proceni rizika od gastrointestinalnih povreda.

"U najmanju ruku“, kaže Gejlord, "obično se predlaže intenzivnije praćenje, u kombinaciji sa rendgenskim snimcima. Samo tako možete biti sigurni da se kost s vremenom svarila ili je bezbedno prošla gastrointestinalnim traktom, ako je dovoljno mala. Endoskopsko ili hirurško uklanjanje preporučuje se u slučaju velikih ili oštrih kostiju", tvrdi Laura Gejlord.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari