• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Napravite hrskave i ukusne granule za vašeg psa

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Obroci za ljubimca ne moraju uvek da budu kuvani, stoga isprobajte ovaj jednostavan recept za suve "brikete" koje ćete oblikovati po želji

  • 0
Domaće granule za pse Foto: Shutterstock/valeriyph

Henrijeta Morison, osnivač "Lili's Kitchen", proizvođača hrane za kućne ljubimce u Velikoj Britaniji, osmislila je recept za "granule" koji mogu da isprobaju i manje “talentovani” kuvari, prenosi Thewildest.

Pomoću ovog jedinstvenog recepta napravite domaću suvu hranu za svog psa koja će obogatiti njegov jelovnik, a osim toga, imaćete uvid u sastav svih namirnica.

Henrijeta Morison je počela da priprema domaće obroke za svoju ženku Lili zbog pogoršanja kožnih alergija i otkrila je da je priprema domaće hrane prava stvar.

"Kad sam prvi put skuvala obrok za Lili, uradila sam to iz očaja. Nudila sam joj gotovo sve vrste hrane za kućne ljubimce koja postoji na tržištu, a ona bi odbijala da jede ili joj se svrab pogoršavao", tvrdi Morison.

Budući da je zagovornica zdrave i pravilne ishrane, Morisonova je u prve recepte ubacivala ovseno brašno, borovnice, tikvice i batat. Ubrzo je shvatila da su njeni domaći obroci radikalno poboljšali stanje kože psa i smanjili iritaciju.

"Bila sam oduševljena, ali i ljuta, jer nisam verovala da sam davala Lili gotovu hranu koja je pogoršavala svrab, a nisam obezbedila ishranu koja joj je bila potrebna", kaže ona.

Pored uklanjanja alergena, domaća hrana veoma je korisna za sveukupno zdravlje psa, jer obezbeđuje sveže, visokokvalitetne, lako svarljive sastojke.

Domaće granule za pse Foto: Shutterstock/stockcreations

Postoji mnogo zabluda u vezi sa ishranom psa. Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca teško mogu da dešifruju značenje svih podataka na etiketama hrane i kako sastojci i dodaci mogu da utiču na njihove pse. Morison je sarađivala sa nekoliko holističkih i konvencionalnih veterinara kako bi dobro formulisala svoje recepte.

Recept koji donosimo kombinuje ćuretinu, sočivo, šargarepu i drugo zdravo povrće, uz malo ruzmarina i još nekoliko ukusnijih sastojaka.

Napravite varijantu kućnih "granula" za ljubimca: uz zdrave sastojke i potpunu kontrolu nad namirnicama i sastojcima, obrok psa ćete učiniti zdravim i izbalansiranim. Možete malo i eksperimentisati tako što ćete napraviti suvu hranu sa dehidratorom, kako biste dobili još bolji proizvod.

Sastojci

Smeđi pirinač (200 g), 100 g sočiva, 5 šolja vode, 3 oljuštene i iseckane šargarepe (200 g), 1 oljušten i iseckan slatki krompir srednje veličine (200 g), 1 jabuka, oguljena, očišćena od jezgra i iseckana, ili 100 g nezaslađenog pirea od jabuke, 100 g usitnjenog ovsenog zrna, četvrt kašike sitno seckanog svežeg peršuna, malo svežeg ruzmarina, sitno iseckanog, 500 g mlevene ćuretine, 50 ml maslinovog, suncokretovog ili ulja od repice, dodatno ulje za podmazivanje.

Domaće granule za pse Foto: Shutterstock/Aninka Bongers

Priprema

Stavite pirinač i sočivo u šerpu i prelijte vodom, pustite da provri, a zatim smanjite vatru na srednju i kuvajte 20 minuta. Dodajte seckanu šargarepu, slatki krompir, jabuku, ovas i seckano bilje u šerpu kada pirinač i sočivo budu kuvani i lagano dinstajte još 20 minuta. Ako je smesa previše suva, dodajte šolju vode.

Zagrejte rernu na 180 stepeni i namastite dva pleha. U međuvremenu, propržite mlevenu ćuretinu oko 10 minuta (ili dok se ne izdinsta). U blender dodajte polovinu kuvane mešavine povrća i žitarica i polovinu ćuretine, polovinu količine ulja i izmiksajte u gusti pire.

Raširite "testo" na jedan od listova za pečenje na debljinu od oko 5 mm: testo će se lagano podizati i širiti dok se šeče, pa ostavite malo prostora za to. Isto uradite i sa testom za drugi pleh. Stavite oba pleha u zagrejanu rernu i pecite 45 minuta. Okrenite testo i ostavite da se suši još 30 do 45 minuta. Ukoliko još nisu gotovi, kolače ostavite da se suše još 20 minuta. Smanjite temperaturu rerne na 160 stepeni, izvadite kolače, ohladite i isecite na male komade koje ćete vratiti u plehove i peći još sat ili dok se potpuno ne osuše (pazite da ne izgore).

Izvadite kolače iz rerne i ostavite da se sasvim ohlade. Gotovi obrok za pse treba da liči na komade lomljene pite koju možete držati u frižideru 10 dana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari