• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li pas može da pije još neki neki napitak osim vode?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Male količine čistog voćnog soka, dobijenog od vrsta koje su bezbedne za pse, neslani bujon od kostiju, nezaslađeno kokosovo mleko i kozje mleko su bezbedni napici koje pas povremeno može da unese, ali je voda piće broj 1

  • 1
Napici za pse Foto: Shutterstock/Alex Ugalek

Kada je u pitanju hidratacija psa, ništa ne može da zameni čistu, svežu vodu, ali se vlasnici pitaju može li ljubimac da pije još nešto osim vode.

Većina napitaka koje ljudi svakodnevno konzumiraju nisu dobra za pse. Isto je i sa svakodnevnom ishranom: neke namirnice su toksične za naše ljubimce.

Naši ljubimci s vremena na vreme mogu da "pijuckaju" nekoliko ukusnih i bezbednih napitaka. Oni ne mogu da budu alternativa vodi, već imaju ulogu povremenih poslastica i mogu se davati ljubimcu jednom nedeljno ili jedanput u de sedmice, piše Hepper.

Pre nego što psu ponudite bilo kakav sok od namirnica koje se smatraju bezbednim za njegov stomak, konsultujte se sa veterinarom.

Svaki pas je jedinstven, a veterinar najbolje zna da li će morati da preskoči "piće" ili mu možete ponuditi neku ukusnu tečnu poslasticu.

Napici za pse Foto: Pixabay/silviarita

Voćni sok bez šećera ili zaslađivača

Kupovni voćni sokovi često sadrže šećer, zaslađivače i prehrambenu boju i sve to može da bude štetno za psa. Stoga psu nikad nemojte nuditi ovu vrstu sokova. Međutim, mala količina domaćeg čistog voćnog soka — isceđenog voća razblaženog vodom — može da bude odlična poslastica za vašeg ljubimca. Ovaj napitak možete da zamrznete i ponudite psu kao osvežavajuće ledene voćne kocke.

Voće prirodno sadrži šećer i trebalo bi ga samo povremeno i u maloj količini davati ljubimcu. Zapamtite da su grožđe i sok od ovog voća toksični za psa, dok su lubenica, dinja, borovnice i jagode savršeno bezbedne, u malim količinama.

Napici za pse Foto: Pixabay//lisaredfern

Nezaslađeno bademovo mleko

Badem, za razliku od drugih orašastih plodova, nije toksičan za pse. Nezaslađeno mleko badema može da bude ukusna povremena poslastica. Ukoliko psu ranije niste davali bademovo mleko, ponudite mu samo gutljaj, kako biste videli da li će dobro podneti. Mnogi orašasti plodovi ne daju se psima. Bademovo mleko je bogato mastima, pa ga neki psi neće dobro podneti. Iako se mleko od badema i indijskog oraha smatra bezbednim po pse, kao povremena poslastica, mleko makadamije i oraha su toksični.

Napici za pse Foto: Shutterstock/Artem Oleshko

Kokosova voda

Kokosova voda, ne i kokosovo mleko, bezbedna je kao povremena poslastica za psa. Voda iz ploda kokosa hidrira i osvežava i ima hranljive materije kao što su kalijum, kalcijum i vitamin C. Ako je dajete psu, mora biti nezaslađena, bez primesa mleka i drugih sastojaka ili aditiva.

Napici za pse Foto: Shutterstock/Ahanov Michael

Neslani bujon

Pileća, goveđa, teleća supa ili čorba od povrća su ukusne poslastice koje su i dobri izvori proteina i esencijalnih hranljivih materija. Čorba ili supa koju dajete psu mora da bude domaća, bez crnog i belog luka i soli.

Napici za pse Foto: Pixabay/couleur

Sok od povrća

Domaći sok od povrća bezbednog za pse, uključujući šargarepu i bundevu sa malo vode, može biti izuzetna poslastica za psa, ali je korisnije dati mu ceo plod. Sirovo povrće, poput sveže šargarepe i krastavca, neki psi veoma vole, a i kuvane varijante su veoma dobra alternativa.

Može li pas da pije mleko i čaj

Većina odraslih pasa je netolerantna na laktozu, pa čak i mala količina kravljeg mleka može izazvati povraćanje, dijareju i gastrointestinalne poremećaje, mada ne reaguju svi psi ovako burno.

Ako želite da vaš pas proba mleko, kozje mleko je najsigurnija opcija, jer sadrži malu količinu laktoze, pa mu ponudite gutljaj kako biste videli reakciju.

Kad su u pitanju čajevi, pas ne treba da pije ili liže piće sa kofeinom. Iako mala količina nezaslađenog biljnog čaja ne bi trebalo da uzrokuje zdravstvene probleme, sigurnije je da ga psu ne dajete.

Treba li pas da pije bilo šta osim vode?

Pas ne mora da pije ništa osim sveže, čiste vode. U izuzetnim okolnostima, psima koji izbegavaju da piju vodu možete dodati u nju malo neslane supe ili čorbe. Pojedini komercijalni napici za pse su formulisani tako da konzumiranjem pas unosi hranljive sastojke i vitamine koji pomažu u oporavku ili izlečenju. Za veoma aktivne pse ili ljubimce koji su patili od povraćanja i dijareje, pojedini napici se daju radi nadoknade elektrolita, kalorija, hranljivih materija i proteina.

Koji napici nisu bezbedni za pse?

Napici koji su apsolutno zabranjeni psima su: kafa, alkoholna pića bilo koje vrste, napici koji sadrže čokoladu, sok od grožđa, napici sa dodatkom soli, šećera ili veštačkih zaslađivača i pića sa ksilitolom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zorica DJurovic-Batkovic

    28. novembar 2023. | 13:58

    Nasa kuca maltezer pije jogurt,voli kuvanu cveklu,sir....mnogo namirnica koji su neobicni za pse. Ali hleb i kosti mu ne prijaju tj povraca. Krupan je i jak. Svaka kuca je kuca za sebe