• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mogu li psi da jedu nutelu i da li je najslađi čokoladni namaz na svetu dobar za vašeg ljubimca?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Petog februara u svetu je obeležen praznik posvećen popularnom čokoladno-lešnik kremu koji, kako tvrde veterinari, ne bi trebalo da bude deo pseće ishrane

  • 3
Pas i nutela

Foto: Shutterstock

Petog februara u svetu je obeležen Dan nutele.

Ovaj dan praznuje se od 2007. godine, a idejni tvorac slatke proslave je američka blogerka Sara Roso.

Nutela je nastala 60-ih godina 20. veka u Italiji, po receptu za italijanski krem od čokolade i lešnika, poznat pod imenom đanduja.

Da li psi mogu da jedu nutelu?

Možda ste postavili ovo pitanje u trenutku kad ste zatekli svog ljubimca kako se slatko oblizuje pored otvorene tegle sa popularnim čokoladnim kremom.

Dakle, da li psi treba da jedu nutelu? Odgovor je ne: nutela nije bezbedna u ishrani psa. To je namaz od lešnika koji sadrži kakao prah, a on je toksičan za pse zbog visokog sadržaja teobromina. Osim kakao praha, nutela je puna šećera i masnog ulja koji nisu dobri za pseći probavni sistem.

Iako psu neće pozliti ako je pojeo kašiku ovog čokoladnog krema, obratite se veterinaru za savet. Najbolje je da ovaj proizvod držite dalje od svog ljubimca.

Zbog čega je nutela loša za pse?

Nutela prvenstveno sadrži lešnik, šećer i masno ulje: poslednja dva sastojka nisu dobra za psa i velika je verovatnoća da će ljubimac trpeti stomačne tegobe zbog sadržaja masti i šećera u kremu nego zbog kakao praha.

U slučaju da je pojeo veću količinu nutele, pas može dobiti trovanje teobrominom. Znaci trovanja su hiperaktivnost, povraćanje i napadi.

Šta da uradite ako je pas jeo nutelu?

Ako je pas pojeo manju količinu krema - manje od dve supene kašike - najverovatnije će biti dobro. Ukoliko je pojeo više nutele, što pre ga odvedite veterinaru.

Ne reaguju svi psi isto na određenu količinu teobromina, pa je bolje proveriti zdravlje psa nego se kasnije kajati.

Ako želite da ponudite psu zdrav namaz slične konzistencije kao nutela, puter od kikirikija bez ksilitola je bezbedan izbor.

Da li je vaš pas nekad jeo nutelu i da li je zbog toga imao zdravstvene tegobe?

Pišite nam o tome u komentarima!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Besna glista

    8. februar 2023. | 13:02

    Ubeđen sam da bar polovina roditelja nema para ni detetu da kupi nutelu, a neko brine da li mačkama i kerovima prija nutela?! Svet je definitivno otišao u qr.

  • teyeyeye

    21. februar 2023. | 20:42

    Ast i rotovi, snobovski su skotovi. Maltezeri, pudlice, igracke za frajlice... A i svi psi ostali, mrski su mi postali