• 4
 ≫ 

Šta jedu čivave i maltezeri? Koja hrana je najbolja za male pse

 ≫ 

Male rase treba hraniti sa ne previše kaloričnom hranom

  • 4
Čivava

Foto: Pixabay

Izabrati adekvatnu hranu za male rase pasa nije ni malo lak posao. Mnogi vlasnici se dvoume da li treba da im daju samo granule ili bi trebalo da dele sa njima sve što imaju u svom tanjiru. Otkrivamo šta sve treba da uzmete u obzir kada birate hranu za vašeg malog psa bilo da je u pitanju čivava, jorki, pag, buldog, pinč ili neka druga vrsta.

Za početak treba da znate šta svakom malom psu treba. Mnogi vlasnici misli da njihovi maleni ljubimci imaju iste potrebe kao i srednji ili veliki psi. Međutim, psi su veoma specifična vrsta i mali psi mogu biti baš mali, dok veliki psi mogu biti pravi džinovi. To najbolje ilustruje podatak da je najveća rasa psa i do 100 puta veća od najmanje rase. Tako da, nikako ne može da važi pravilo da i malom psu trebaju svi proteini i vitamini kao i velikom psu.

Pretpostavljamo da sada mislite da veliki psi imaju više energije od malih pasa. Međutim, to nije tačno. Recimo, čivava i maltezer vrcaju od energije više nego bilo koji drugi pas. Zašto? Zato što mali psi mnogo brže apsorbuju hranu, a ova činjenica, zajedno sa činjenicom da imaju male stomake znači da iz hrane izvlače mnogo više kalorija.

 

Ni vi ne možete odjednom da strpate u usta ceo batak

Verovali ili ne, ali veličina hrane vašeg psa zaista je bitna kada su u pitanju ukus i potrebe pasa. Male rase pasa obično imaju kratke, manje njuške, što znači da im je potrebna hrana koja odgovara njihovoj veličini. To je zato što je velike pseće granule mnogo teže zagristi i žvakati. Kao takvi, veći komadi hrane ponekad mogu da predstavljaju opasnost od gušenja.

Isto tako, veća je verovatnoća da suva hrana predstavlja opasnost od gušenja kod manjih pasa. Zato je za male pse idealna mokra ili poluvlažna hrana u manjim komadima.

 

Malim psima ne treba mnogo kalcijuma

Veliki psi poput doge ili mastifa rastu mnogo brže nego manje raste. Zbog toga je neophodno da im pratite nivo kalcijuma u krvi kako ne bi došlo do zdravstvenih problema sa kostima. S druge strane, mali kučići jedva da rastu mnogo u odnosu na trenutak kada stignu na svet, pa njima mnogo kalcijuma nije ni potrebno. Zato hrana koja je prilagođena za male rase uopšte ne sadrži mnogo kalcijuma. Prema pravilniku EU, nivo kalcijuma za štene treba da iznosi svega 0,8 grama na 100 grama suve, dok kod srednje rase ide 1 gram.

 

Pazite na težinu

Treba da znate da su svi psi skloni gojenju, a pojedine vrste su posebno ugrožene, pogotovo vrste sa "zgužvanim njuškama" kao što su pag i buldog. Naime, ovi psi imaju probleme sa disanjem, pa će zato nekada i svesno izbegavati trčanje i zamaranje kako ne bi sebi stvarali dodatne muke. To ne znači da i čivave i maltezeri ne mogu da postanu buckasti, naprotiv. S tim što njihova gojaznost često više ima veze sa nekvalitetnom hranom, nego sa nedostatkom fizičke aktivnosti.

Pas hrana

Pexels

 

Šta je najbolje?

Do sada smo naučili da male rase treba hraniti sa ne previše kaloričnom hranom, koja je poluvlažna ili vlažna i koja nema mnogo kalcijuma. Sada dolazi i onaj drugi deo - šta je najhranljivije.

Svaki pas, pa tako i mali pas mora da unosi proteine. Svakom psu treba 10 glavnih amino kiselina u ishrani - to su arginin, histidin, isoleucin, leucin, lisin, metionin, fenilalanin, treonin, triptopan i valin. Svaki veterinar će vam reći da hrana svakog odraslog psa mora da sadrži najmanje 18 odsto proteina. Psi se smatraju "fakultativnim mesožderima", što znači da su psi najčešće mesožderi, ali su prilično prilagodljivi "čistači" i mogu preživeti na vegetarijanskoj ili veganskoj ishrani. Međutim, psi najbolje uspevaju na proteinima na bazi mesa.

 

Masti i masne kiseline

Masnoće su još jedan važan makronutrijent koji je neophodan za ishranu vaših pasa. Zasićene masti (uključujući masnoće iz mesa) odličan su izvor energije i kada su dostupne, pobrinite se da se više proteina koristi za izgradnju i obnavljanje mišića (umesto samo za energiju).

Polinezasićene masti su takođe neophodne - tu spadaju omega-3 i omega-6 masne kiseline. Masne kiseline imaju niz funkcija u telu vašeg psa kao što su održavanje normalnih fizioloških i ćelijskih procesa, održavanje normalnog funkcionisanja glatkih mišića, i pomoć u posredovanju inflamatornih odgovora.

Bez masnih kiselina, pas može razviti teška stanja kože i dlake, očne bolesti, stalne alergije, pa čak i probavne probleme.

Pas hrana

Pexels

 

Ugljeni hidrati

Ugljeni hidrati nisu tehnički neophodni za ishranu pasa, ali su svarljivi i mogu da pomognu u stvaranju važnog izvora energije pored proteina i masti. Takođe mogu pomoći tako što regulišu creva, smanjuju mogućnosti blokade analnih žlezda, zbog čega neki psi nelagodno skaču po sobi. Ključno je da udeo ugljenih hidrata bude relativno nizak, jer nije toliko važan kao drugi izvori energije u hrani.

Ključno je da udeo ugljenih hidrata bude relativno nizak, jer nije toliko važan kao drugi izvori energije u hrani.

 

Hrana treba da bude organska bez previše obrade

Većina nas je svesna blagodati sveže, kvalitetne, prirodne ishrane za naše zdravlje - veštačkim sastojcima često nedostaju sveobuhvatne hranljive materije prirodnih proizvoda, dok kuvanje i prekomerna obrada mogu da unište neke hranljive vrednosti hrane. Isti principi važe i za pse, pa tako da svaku hranu koju mu date a koja je previše kuvana, pečena, dinstana... gubi svoja hranljiva svojstva.

 

Dajte mu hranu koja se lako vari

Hrana koja sadrži sastojke koji su lako svarljivi opšte je poznata kao ‘biološki prikladna’ hrana za pse. Tada će probavni trakt psa moći da izvuče maksimalnu nutritivnu korist iz ove hrane. Faktori koji čine lako svarljivu hranu su: hrana treba da bude minimalno obrađena i vlažna, što znači da enzimi i kiseline ne moraju da rade toliko naporno da razgrađuju hranu, hrana treba da se podudara sa prirodnom evolucionom ishranom pasa - bogata proteinima i siromašna ugljenim hidratima, hrana treba da sadrži hranljive sastojke koji pomažu u poboljšanju probave.

 

Šta je još važno da zapamtite

Sada kada smo apsolvirali da hrana za vašeg malog psa treba da bude sitno iseckana, nikako suva, puna proteina i malo ugljenih hidrata, treba da vam skrenemo pažnju na još jednu stvar. Naime, obavezno obratite pažnju na aktivnosti vašeg psa. Ako nije previše aktivan, ne treba mu ni previše kalorična hrana.

Ukoliko vaš pas ima neki zdravstveni problem, poput problema sa bubrezima recimo, obavezno se konsultujte sa veterinarom kakvu hranu treba da mu dajete.

Takođe, odredite budžet koji ste spremni da izdvojite za ishranu vašeg ljubimca. I sami znate da kvalitetna hrana košta, a mnogi vlasnici nisu spremni da izdvajaju desetine, pa čak i stotine evra mesečno za ishranu psa. Zato je savet da nađete zlatnu sredinu i psu kupujete hranu koja će njemu biti od koristi, a vama neće puno prazniti novčanik.

Video: Pas ili zvučnik? Slušalice su joj misteriozno nestale a onda je čula muziku u blizini

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos RS

    30. oktobar 2020. | 15:08

    A znate li sta jedu sirota deca bez igde ikoga? Zapitajte se malo o tome. Drazi su kerovi od ljudi, zadnje vreme doslo.

  • Lejla

    30. oktobar 2020. | 15:03

    Sve što je malo je prgavo...