• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Bela kukuruzna zmija: Reptil koji zvanično ne postoji, ali se može nabaviti nekoliko njegovih varijeteta

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iako bela kukuruzna zmija nije klasifikovana kao odvojena vrsta, postoji mnogo "morfova" sa belim telom prošaranim mrljama svetlijih boja, pa se viđaju albino, snežni, prskani i drugi tipovi

  • 0
Bela kukuruzna zmija Bela kukuruzna zmija Foto: Shutterstock/Eric Isselee

Iako bela kukuruzna zmija ne postoji kao odvojena vrsta, postoji mnogo njenih varijeteta sa belim telom koje je prošarano mrljama svetlijih boja, pa se viđaju albino, snežni, prskani i drugi tipovi. Sve kukuruzne zmije su dobri ljubimci, jer nisu agresivne i ne rastu previše.

Ljubitelji belih reptila nikad neće moći da nabave potpuno belu kukuruznu zmiju, a varijeteti belo obojenog tela prošaranog mrljama, mrežama i drugim šarama su često skuplji od običnih zmija. Postoje i albino kukuruzne zmije koje nisu često u ponudi: one su svetloroze ili bele na rođenju, ali kako rastu, one poprimaju narandžastu ili ružičastu nijansu. "Snežne" kukuruzne zmije mogu imati roze mrlje, a ima i veoma svetlo obojenih kukuruznih zmija koje nemaju nikakve uzorke na telu, ali ipak nisu sasvim bele, piše Petkeen.

Smeštaj bele kukuruzne zmije

Briga o beloj kukuruznoj zmiji nije previše zahtevna. Pre svega, to je mala zmija, te joj nije potreban veliki terarijum (oko 100 litara), sa obaveznim poklopcem (kukuruzne zmije su umetnici za bekstvo). U terarijum ubacite račvastu granu i komadiće kore drveta i održavajte ga čistim. Detaljno ga operite jedanput mesečno sredstvom koje možete nabaviti u pet šopu, a kad zmija odbacuje košuljicu, terarijum svakodnevno čistite. Kukuruznim zmijama nije potrebno posebno osvetljenje, osim redovne smene dana i noći: postavite terarijum blizu prozora da dobije prirodno osvetljenje, ali ga nemojte izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti, da se zmija ne pregreje.

Uslovi života bele kukuruzne zmije

Najteži deo održavanja terarijuma je njegovo zagrevanje: koristite gornju lampu sa sijalicom kako biste obezbedili stabilnu temperaturu i proverite je termometrom: temperatura okoline treba da bude između 26 i 29 stepeni Celzijusa, a zmiji obezbedite i mesto za kupanje gde temperatura treba da bude malo viša (između 29 i 31 stepen C). Noćna temperatura u terarijumu ne sme da padne ispod 24 stepena Celzijusa. Što se tiče vlage, kukuruznim zmijama nije potrebno mnogo vlažnosti - biće dovoljno između 40 i 50 procenata, dok se u danima menjanja košuljice vlaga pojačava do 60 posto.

Podloga u terarijumu je takođe važna, jer kukuruzna zmija voli da kopa: iskoristite novine bez olova ili strugotinu, a izbegavajte pesak, klip kukuruza ili zemlju.

Bela kukuruzna zmija Bela kukuruzna zmija Foto: Shutterstock/Catherinescarlett

Ishrana bele kukuruzne zmije

Smrznuti miševi su jedan od osnovnih obroka kukuruzne zmije (pa i bele): odmrznite miševe pre davanja, a učestalost hranjenja treba da bude dva puta nedeljno kad je reč o mladim zmijama. Odrasle zmije treba da imaju samo jedan obrok u 7 do 10 dana. Kad dođe vreme za zamenu košuljice, smanjite hranjenje.

Zdravlje bele kukuruzne zmije

Kukuruzne zmije su prilično zdrave, ali mogu da se razbole ako njihov terarijum nije čist i ako temperaturna vrednost i vlaga nisu onakve kakve treba da budu. Prljav terarijum i zagađena voda mogu prouzrokovati zdravstvene probleme koje će zmija pokazati letargijom ili će razviti neku infekciju. Pripazite na znake letargije, promene u ishrani ili druge neuobičajene manifestacije. Drugi uobičajeni zdravstveni problemi kod zmija su: trulež usta, gljivične bolesti i respiratorne infekcije.

Bela kukuruzna zmija Bela kukuruzna zmija Foto: Shutterstock/Eric Isselee

Životni vek i karakter bele kukuruzne zmije

Kukuruzne zmije žive između 15 i 20 godina. Ovo je pristojan životni vek za većinu kućnih ljubimaca, iako je kraći od većih vrsta zmija. Životni vek kukuruzne zmije je uporediv sa životnim vekom kućnih mačaka.

Bela kukuruzna zmija je veoma prijateljska vrsta reptila i kako tvrde vlasnici stiče poverenje prema osobi koja je hrani i čuva. Ona se savim opušteno ponaša kad je vlasnik uzme u ruke, ali prema njoj treba biti veoma nežan. Poseban oprez je potreban sa mladuncima, jer imaju instinktivnu želju da se zaštite, pa mogu da ujedu. Nemojte dirati zmiju neposredno pre ili posle hranjenja ili dok se presvlači.

Zamena košuljice bele kukuruzne zmije

Odrasle kukuruzne zmije se presvlače dva do šest puta godišnje, a vlasnici lako mogu da uoče znake zamene košuljice: njena krljušt i oči deluju mutnije, a apetit se smanjuje. Tokom procesa presvlačenja zmiju ne dodirujte i ne uznemiravajte. Podignite malo vlažnost u terarijumu i obezbedite dodatnu vodu da biste pomogli zmiji u procesu presvlačenja i čim primetite da je odbacila košuljicu, uklonite odbačenu krljušt iz terarijuma. Kad zmija počne da se presvlači, obezbedite posudu sa čistom vodom koju treba često čistiti, jer će zmija u njoj vršiti nuždu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari