• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovih 7 vrsta zmija nemaju zube i odličan su izbor za terariste početnike

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zmije su za neke izvor straha, nekima su fascinantna bića, ali bez obzira na to na kojoj se strani, a želite zmiju kao ljubimca, najpametniji izbor će biti vrsta bez zuba

  • 0
Zmije bez zuba Foto: Shutterstock/Murilo Mazzo

Ako ste ljubitelj zmija i želite da imate jednu kao kućnog ljubimca, nabavka zmije bez zuba je odličan izbor za teraristu početnika.

Ove zmije su dobri kućni ljubimci za ljude svih uzrasta jer ne mogu da naprave problem ugrizom.

U svetu postoji više od 3.000 vrsta zmija, od kojih se 600 smatra otrovnim, oko 200 je veoma opasnih, a postoje i potpuno bezopasne zmije koje nemaju zube ili su oni premali da bi naneli bilo kakvu ozledu.

Mnoge vrste zmija imaju očnjake, pogotovo otrovnice koje kroz njih ubrizgavaju otrov. Zmije koje nemaju izražene očnjaka ipak mogu da nanesu rane ujedima, jer mnoge od njih imaju redove oštrih zuba. One to čine isključivo kad se osete ugroženim.

Kojih 7 najpoznatijih vrsta zmija nema zube?

1. Gansova zmija koja jede jaja

Zmije bez zuba Foto: Shutterstock//Joe Mcdonald

Dasipeltis gansi ili Gansova zmija koja jede jaja ima izbočine u ustima koje omogućavaju da razbije jaja, a vilica koja se široko otvara pomaže da ih proguta cela.

Ova zmija ne može da se zaštiti, pa trlja krljušt jednu uz drugu i proizvodi zvuke slične šištanju. Mirna je i idealna za život u zatočeništvu. Ne ujeda i mnogi teraristi je žele za kućnog ljubimca.

2. Indijska zmija koja jede jaja

Indijska zmija koja jede jaja je slična gansovoj, ali ima sjajnu crnu ili smeđu krljušt sa plavičasto-belim mrljama i kremastu prugu koja se proteže duž njenog tela. Ova zmija je izuzetna u navigaciji kroz vegetaciju i koristi upečatljivu S-pozu da zastraši potencijalne napadače. Ona nema zube. Ove zmije se smatraju prilično retkim i obično se ne drže kao kućni ljubimci. Indijske zmije koje jedu jaja se prodaju na tržištu egzotičnih kućnih ljubimaca, ali nisu preporučljive početnicima.

3. Mlečna zmija

Zmije bez zuba Foto: Shutterstock/reptiles4all

Mlečna zmija je popularna zbog jarkih boja i odličnog temperamenta. Ona ne pravi nikakvu štetu vlasnicima, jer nema očnjake niti primetne zube, pa je njen ugriz potpuno bezopasan.

4. Zelena zmija

Zelena zmija u terarijumu Foto: Shutterstock

Postoje dve vrste zelenih zmija: zmija grube krljušti Opheodrys aestivus, živi u oblastima Južne Karoline i Džordžije i hrani se insektima i malim crvima. Nije potpuno bezuba i ima male, zakrivljene zube kojima žvaće hranu. Glatka zelena zmija, Opheodrys vernalis živi u oblasti Apalača, bezopasna je i retko ujeda. Obe vrste zelenih zmija su idealne za život u zatočeništvu i odlične za vlasnike početnike.

5. Baštenska zmija

Ovo je zmija dobrog karaktera, ali se može urolati i napasti, ako proceni da joj preti opasnost. Zbog izuzetno malih zuba, njen ugriz nije opasan, iako je otrovna. Ipak, treba biti oprezan u rukovanju s njom, pa se preporučuje iskusnim vlasnicima.

6. Vodena zmija

Zmije bez zuba Foto: Pixabay/rode1967

Za razliku od otrovnica koje borave u vodi, poput vodene mokasinke, obična vodena zmija je potpuno bezopasna. Ona je jedna od najboljih vrsta koje možete držati u domu kao kućnog ljubimca. Briga o njoj je laka, ne predstavlja pretnju za ljude i čak je odlična u ophođenju sa decom. Uglavnom bezzuba, ova zmija ima male očnjake i može da ujede ako se uplaši. Ako posedujete vodenu zmiju, znajte da ona voli samoću i što manje držanja.

7. Pacovska zmija

Zmije bez zuba Foto: Pixabay/zoosnow

Ona ima zube, ali oni ne nanose štetu, jer jedva uhvate kožu. U većini slučajeva, ako vas ugrize pacovska zmija, to će se videti kao par ogrebotina na koži.

Kao i druge zmije, pacovske mogu da razjape usta da bi progutale omiljeni plen, pacove. Njihovi mali zubi nalik igli pomažu im tako što uvlače plen radi varenja. I ove zmije su dobri ljubimci u domu.

Da li su zmije bez zuba najbolji kućni ljubimci

Iako je teže pronaći zmiju bez zuba, one postoje i najbolji su izbor za terariste počenike, kao i za porodice sa decom koje vole ove reptile.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari