• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

“Talasanje”, klimanje glavom, "pumpanje" brade, kopanje ili duga dremka: Ovako “priča” bradata agama

Vreme čitanja: oko 3 min.

Imate zmaja sa bradom koji s vremena na vreme menja boju, maše prednjim udovima, naduvava bradu, pokušava da trči postrance po terarijumu? Pažljivo posmatrajte, jer vam mnogo toga poručuje…

  • 0
Bradata agama Foto: Pixabay

Bradata agama, jedan od najčešće držanih kućnih ljubimaca u terarijumu, pokazuje različite oblike ponašanja.

Kao vlasnik ove neobične životinje, verovatno ste mnogo toga naučili o njoj pre nabavke.

Pod pretpostavkom da ima vlasnika koji ne mogu uvek da "pročitaju" govor tela ovog guštera. donosimo tumačenje nekih njegovih uobičajenih ponašanja.

Ako vaš bradati zmaj želi nešto da vam "kaže", učiniće to na sebi svojstvene načine.

Pažljivo pratite govor njegovog tela i tumačite znake koje šalje kako biste shvatili da li vam daje do znanja da mu nije dobro, da je uznemiren ili je u pitanju nešto treće.

"Talasanje" prednjim udovima

I ženka i mužjak bradate agame mašu prednjim udovima kako bi pokazali poslušnost. Mladi bradati zmajevi će ponekad blago "talasati" jednom rukom kako bi saopštili da ne žele da budu povređeni. Vaš mladi "bradonja" može da uradi ovo kad vidi da mu prilazite, ukoliko vas se plaši, ali to obično radi kad se nađe u društvu starijih agama koje ne poznaje.

Klimanje glavom

Kad agama oseti da dominira nad nečim ili nekim, ona će klimati glavom. Dominantniji bradati zmajevi mogu to učiniti u prolazu mlađim agamama. Mlađi bradati zmajevi mogu da "talasaju“, dok starije ili dominantnije agame mogu istovremeno "klimati" glavama.

Nadimanje “brade”

Bradati zmajevi dobili su ime po delu na grlu gde čovek obično ima bradu. Agamina "brada" može da se naduva i zatamni do crne ako se uznemiri. Gušter može da naduva i zatamni bradu ako se oseća ugroženo, ako mu nije dobro ili pokušava da pokaže dominaciju (to radi često u sezoni parenja da bi impresionirao ženke).

Menjanje boje

Sveukupne promene boje tela i brade mogu se javljati postepeno, kako bradati zmaj raste. Ali, ako primetite iznenadnu ili privremenu promenu boje, to može biti posledica stresa, bolesti ili uzdrmanih emocija. Bradati zmaj će potamneti ili pocrneti ako je uznemiren, ali može i da posvetlli, zbog predstojećeg parenja. Većina bradatih zmajeva potamni kad ode kod veterinara ili ako nisu navikli da putuju.

Trčanje postrance

Ovo je čudno ponašanje koje bradati zmajevi pokazuju ako se dosađuju ili su pod stresom. Agama će trčati napred-nazad u okviru ograđenog prostora (često staklenog terarijuma) i stajati na zadnjim nogama, pokušavajući da trči postrance. To će možda izgledati smešno, ali verujte da on to ne radi iz zabave!

Ako agama "surfuje" po staklu, možda joj je potreban veći prostor, više vremena za igru van ograđenog prostora ili je nešto drugo opterećuje, poput mačke koja netremice posmatra ili se suočava sa gubitkom partnera. "Hodanje po staklu" smatra se nenormalnim ponašanjem, a bradati zmaj se može povrediti ako više puta protrlja stopalo po staklu, tare stomak ili lice i na drugi način dolazi češće u kontakt sa staklom.

Kopanje zbog polaganja jaja

Ženke bradatih zmajeva kopaju kad požele da polažu jaja. U divljini, one pokrivaju jaja da bi ih inkubirale i čuvale od predatora. U zatočeništvu, one ne brinu o predatorima, ali većina uzgajivača bradatih zmajeva će ukloniti jaja nakon što su položena i inkubirati ih na kontrolisanim temperaturama u inkubatorima. Ako vaša agama počne da kopa, obezbedite odgovarajuću podlogu kako bi mogla da položi jaja. Uvedite dodatni kalcijum u njenu ishranu i pažljivo pratite aktivnosti i koliko jede.

Brumacija - spavanje ili znak bolesti

U zimskim mesecima agame se često umire, slabo jedu ili se uopšte ne hrane, i skrivaju se na hladnijim mestima u terarijumu.

Reč je o brumaciji, pojavi sličnoj hibernaciji koju neki nazivaju i poluhibernacija. U tom periodu je potrebno postepeno smanjiti trajanje fotoperioda na 8 do 10 sati i isključiti grejače. Brumacija traje mesec ili dva. Neki gušteri u divljini će brumirati kada postane hladnije, a hrana bude oskudnija. U zatočeništvu se kontrolišu temperature i hrana je uvek dostupna, tako da brumiranje nije uobičajeno, ali se ponekad dešava.

Ako vaš gmizavac ne jede, ne kreće se mnogo, zakopava se i ne vrši nuždu, možda pokušava da "malo odspava", ali to mogu biti i simptomi bolesti.

Obavezno se konsultujte sa veterinarom kako biste bili sigurni da vaš zmaj nije bolestan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari