• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Imate kornjaču za kućnog ljubimca? Evo kako se hrane kopnene, a kako vodene vrste

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ova neobična bića mogu imati raznoliku ishranu u zavisnosti od svoje vrste i, ukoliko želite da posedujete jednu, trebalo bi da se informišete o tome šta im je potrebno za dug i srećan život

  • 0
Kornjača Pixabay.com

Ukoliko želite da znate šta kornjače jedu, postoji nekoliko vrsta kornjača koje možete imati za kućne ljubimce, uključujući vodene kornjače, kao što su klizači crvenih ušiju, boks kornjače i kopnene kornjače.

Kako svaka od njih ima različite potrebe u ishrani, osigurajte to da ste joj obezbedili adekvatnu hranu, savetuje Lovetoknow.

Hrana za ljubimce kornjače

Šta kornjače jedu? U zavisnosti od vrste, kornjače mogu biti biljojedi, mesojedi i svaštojedi. Pet šopovi nude raznoliku hranu za kornjače: u vidu kuglica, štapića i komadića, pravljenih za različite vrste kornjača. Ova hrana sadrži mešavinu hranljivih materija sa adekvatnim vitaminima i mineralima, koji su dobri po njeno zdravlje. Naravno, ovi tipovi hrane nisu jedina hrana koju kornjača može jesti, a može biti i zdravije i jeftinije da im ponudite neku svežu hranu.

Sveža hrana kojom možete hraniti svoju kornjaču

Hrana koja se daje kornjačama takođe zavisi od vrste, a treba da sadrži:

Proteine: kuvana jaja, brašneni crvi, puževi, cvrčci, zemljani crvi.

Povrće: Kukuruz, pasulj, repa, šargarepa, grašak, tikvice, jamovi.

Zeleniš: Vrhovi šargarepe, zelena salata, kelj, spanać.

Voće: Jabuke, grožđe, jagode, kantalupe (vrsta dinje), banana, kivi, mango, paradajz.

Cveće: Geranijum, maslačak, petunije, ljiljani, baštenski karanfil.

Pored sveg izvora sveže hrane i gotove hrane koju možete nabaviti u prodavnicama za ljubimce, potrebno je davati im i kalcijum, koji im je neophodan za jak i zdrav oklop. Izmrvljene ljuske jaja, školjke ostriga i kosti sipa su fantastičan izvor kalcijuma i možete ih dodati svakodnevnoj ishrani svoje kornjače.

Saveti za hranjenje kornjače

Najbolja ishrana za ljubimca kornjaču je ona koja je sveža i sadrži dosta hranljivih sastojaka.  Kao i ljudi, i kornjače imaju različite ukuse i nudeći joj različitu hranu, postići ćete da se dobro hrani i bude srećna. Neki od saveta za ishranu kornjače su:

* Izbegavajte da im dajete mlečne proizvode kao što su: mleko, jogurt ili sir. One ne mogu da svare mleko i to može dovesti do toga da se razbole

* Nudite im izvore proteina na svaka dva ili tri dana, kako biste izbegli preveliku količinu proteina u njihovoj ishrani

* Izbegavajte sirovo meso ili hamburger jer oni mogu postati truli pre nego što ih kornjača pojede

* Nemojte davati proizvedenu hranu poput hleba ili keksa jer mogu sadržati sastojke koji nisu dobri po zdravlje vaše kornjače

* Hranite ih malim komadima hrane jer im je tako lakše da jedu, naročito kada su u pitanju bebe kornjače. Kornjače nemaju zube i koriste kosti svojih čeljusti kako bi isekle hranu na veličinu jednog zalogaja

* Najbolja je sveža hrana. Ne ostavljajte hranu u rezervoaru ili kavezu za kornjače, gde može istruliti. Uvek očistite činiju za hranu pre nego što je ponovo napunite.

Šta jedu kornjače u divljini?

Kornjače koje žive u divljini su poput ostalih reptila i jedu sve što nađu u blizini. Njihova ishrana zavisi od regije u kojoj se nalaze i od toga čemu imaju pristup u svom staništu. Vodene i kopnene kornjače imaju različitu ishranu.

Kornjača Foto: Pixabay.com

Šta jedu vodene kornjače?

One uglavnom jedu proteine koji se mogu naći u vodi. Te proteine nalaze u: ribi, cvrčcima, paukovima, puževima, rečnim rakovima. Veće vodene kornjače mogu jesti patke ili druge ptice koje se odmaraju na površini vode.

Šta kopnene kornjače jedu u divljini?

Kopnene kornjače, poput Pustinjske kornjače, uglavnom su biljojedi i jedu biljke koje mogu naći u svom okruženju. Hrana koju one jedu uglavnom je: trava, lišće, divlje cveće, kaktusi i bodljikave kruške, voće poput borovnica, palmine bobice i maline.

Omogućite kornjači zdravu ishranu

Kornjače koje su kućni ljubimci mogu jesti raznoliku hranu, od malih insekata, preko voća i povrća, pa sve do cveća. Zato bi vlasnici trebalo da im ponude raznoliku ishranu, kako bi ostale zdrave i srećne. Kada birate različitu hranu i dobro hranite kornjaču, uključite i namirnice iz prodavnice za ljubimce, kako biste im osigurali dovoljno vitamina i minerala i kornjača će živeti dugo.

(B. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari