• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Drugo ime ovog stvorenja je lavlja glava: Visoko oko metar, preglasno i često na meti ljutitih komšija

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako njena glava podseća na lik iz noćne more, afrička guska iz Kine je malobrojna u svetu, pitoma i radoznala i može da živi od 10 do 15 godina

  • 0
Afrička guska sa lavljom glavom Foto: Printskrin/Instagram/birdslovers212

Na prvi pogled deluje kao čudo prirode koje ne možete da uporedite ni sa jednom poznatom vrstom. Ipak, kad pažljivije pogledate snimak postavljen na instagram profilu birdslovers212, shvatićete da je pred vama najneobičnija guska na svetu.

Afrička guska ne potiče iz Afrike, iako njeno ime to sugeriše: ona je iste boje kao i kineska guska i potiče iz Kine gde se zove "lavlja glava", a najatraktivnija je smeđa, sa prugom koja se pruža zadnjim delom vrata, kremasto obojenim grlom i pepeljasto smeđim perjem, oivičenim svetlijom nijansom. Interesantno je da u ustima ima tvorevinu od hrskavice sličnu zubima koja je deo njenog jezika.

Afričke guske sa lavljom glavom stigle su u Veliku Britaniju u viktorijansko doba. Dobri primerci rase su manje-više izgubljeni u Velikoj Britaniji do 20. veka, a većina afričkih guski nastala je zahvaljujući pticama iz SAD, koje su tamo stigle 70-ih godina 20. veka.

Afričke guske su impozantne ptice, visoke oko metar, ali se ručno odgajaju i veoma su pitome. Imaju veliku glavu, sa debelim kljunom, veliko i dugačko telo i dostojanstveno držanje. Njihova težina nije uvek ista: sitnije ptice su naravno lakše, dok veći primerci dostižu težinu od čak 12 kilograma.

U svetu su malobrojne i veoma cenjene.

Afrička guska lavlje glave je inteligentna i radoznala i biće dobar ljubimac. Uvek će pozdraviti dolazak vlasnika. Neke guske su agresivne, ali ako se socijalizuju dok su mlade, biće poslušne i prijatne u ophođenju s ljudima. Ipak, treba da znate da su veoma glasne i neće prijati komšijama.

Ženke afričke guske lavlje glave su veoma zaštitnički nastrojene prema mladuncima. One polažu između 20 i 40 jaja godišnje i stvaraju bliske veze sa svojim partnerima, sa kojima će se pariti i razmnožavati dugi niz godina.

Životni vek afričke guske je od 10 do 15 godina.

Afrička guska sa lavljom glavom je poslušna i radoznala, brzo raste i dobar je izbor za odgajivača početnika.

(Ashtonwaterfowl/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: O njihovoj ljubavi priča cela farma: Guska i pas najbolji prijatelji

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari