• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kupanje ptice: Priuštite pernatom ljubimcu "privatni bazen", tuširanje iz raspršivača ili slobodno "brčkanje"

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Precizne termine kupanja je nemoguće odrediti pa pticu u početku kupajte jednom nedeljno u mlakoj vodi, bez dodatka šampona i drugih sredstava

  • 0

Higijena je veoma važna za svako živo biće, a nega se razlikuje od vrste životinje i prostora na kome živi. Isto kao što bi to radila u divljini, i ptici ljubimici je potrebno kupanje kako bi sprala nečistoće i održavala kvalitet i zdravlje kože i perja.

Ljubav i tolerancija prema vodi i kvašenju, pored individualnosti, zavisi i od vrste ptice: tako afrički sivi papagaj ne voli da se kupa češće od jedanput mesečno, dok neke ptice, poput većine amazonskih vrsta, uživaju u češćem kupanju.

Koliko često treba kupati pticu

Precizne termine kupanja je nemoguće odrediti pa se preporučuje da pticu u početku kupate jednom nedeljno i na osnovu njene reakcije ćete ustanoviti da li joj kupanje prija i da li je ova vrsta nege potrebna češće ili ređe. Ukoliko vidite da ptica često ulazi u posudu sa vodom ili deluje kao da pokušava da probije do vode, verovatno joj je potrebno češće kupanje.

Ako ptica aktivno izbegava pokušaje da je okupate, najbolje je da to radite jednom mesečno.

Kako da okupate pticu

Najčešća metoda kupanja ptice je da se dovoljno velika posuda napuni mlakom vodom i postavi na dno kaveza. Ptica će ući u vodu i okupati se u njoj isto kao što bi to radila u divljini, a metode kupanja variraju od ptice do ptice.

Napunite lavabo ili kadicu mlakom vodom što će predstavljati pravo uživanje pticama koje vole "privatne bazene". Vodena para iz boce sa raspršivačem je prava stvar za ptice iz vlažnih klimatskih uslova. I prskanje vodom je dobar način kupanja za ptice koje ne vole potapanje.

Budite oprezni dok kupate pticu

Šamponi i ostala komercijalna sredstva za kupanje ptica, osim u slučaju da veterinar predloži drugačije, ne preporučuje se, jer je pticama sasvim dovoljna čista voda. Ne potapajte pticu u potpunosti, jer i u prirodi većina ptica ne natapa perje sasvim, jer to značajno otežava njeno kretanje. Vodite računa o tome da pticu kupate u najtoplijem delu toplog dana, kako se ne bi prehladila što može da bude opasno po nju.

Voda kojom se ptica kupa ne sme biti isuviše hladna, niti pretopla kako ne bi došlo do promrzlina ili opekotina.

(Apetit.rs/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari